Κέντρο Νέων δημιουργεί ο δήμος οροπεδίου Λασιθίου Erasmus+
Erasmus+

Εγκρίθηκε η δημιουργία Κέντρου Νέων στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου με στόχο την εκπαίδευση μέσω της μη τυπικής διαδικασίας μαθητών, εκπαιδευτικών, ανέργων και δημοτικών υπαλλήλων σε θεματικές

που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε., τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας ειδικά για νέους και των σχολικών μονάδων και τη βιώσιμη λειτουργία των Κέντρων Νέων.

Τα «Κέντρα Νέων» που παράλληλα υλοποιούνται σε άλλες τρεις πόλεις της Ελλάδας, σε Κομοτηνή, Ελευσίνα, Σκύρο, δημιουργούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ στον τομέα της Νεολαίας για το 2017 για το οποίο ο Δήμος επέδειξε δυναμική-αποτελεσματική διεκδίκηση στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του προγράμματος.

Όραμα του έργου με την ονομασία «STEPS»  είναι η ισότητα των ευκαιριών στην Ευρώπη για την εκπαίδευση, πέρα από κάθε πολιτισμικό, οικονομικό, κοινωνικό και γεωγραφικό περιορισμό.

Ο Δήμος Οροπεδίου – Λασιθίου επέδειξε αποτελεσματικότητα στην 1η πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος και η  Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου αποτελεί βασικό εταίρο στο έργο «STEPS» που εγκρίθηκε με επικεφαλής εταίρο το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-Ι.Ε.Κ.Ε.Θ.- στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη Διαχειριστική Αρχή.

Χρησιμοποιώντας την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία το έργο θα γίνει ένα Κέντρο επί των Ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών που προάγει η Ένωση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους χρήστες να λάβουν πολύτιμες γνώσεις μέσω εκπαιδεύσεων μη τυπικής μάθησης και της e-learning πλατφόρμας http://www.cerebrum.gr/el/normal/Home που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, πέρα από τα στενά όρια της τάξης, αλλά και πέρα από τα εμπόδια που ανακύπτουν για τις ευπαθέστερες ομάδες.

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη με την έγκριση του προγράμματος στο Δήμο, εξέφρασε ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης ο οποίος ανέφερε, ότι, «με τέτοιες πρακτικές φέρνουμε την Ευρώπη «κοντύτερα» στους πολίτες-ιδιαίτερα στους νέους- εδραιώνοντας παράλληλα ακόμα περισσότερο τα δημοκρατικά ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην συνείδηση τους. Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αμφισβητείται έντονα για τις πολιτικές της έναντι της προόδου των πολιτών της. Οι πρακτικές εκπαίδευσης στο Κέντρο Νέων που θα αξιοποιήσουν όλες οι ηλικιακές ομάδες του δήμου θα ωφελήσει τα μέγιστα στην εκπαιδευτική, κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη που διεκδίκησαν το Πρόγραμμα να υλοποιηθεί στο δήμο μας».

Θεματικές Ενότητες Εκμάθησης σε workshops και elearning

  1. Τα Δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη και οι ευκαιρίες της Ε.Ε.
  2. Ανάλυση και παρουσίαση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω αυτής.
  3. Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά εργαλεία για τη νεολαία και τους εκπαιδευτικούς
  4. Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά εργαλεία για τις κοινωνικές επιχειρήσεις και την νεανική επιχειρηματικότητα ευρύτερα.
  5. Δημιουργική απασχόληση με σκοπό την πολυπολιτισμικότητα
  6. Σύγχρονες μεθόδους μη τυπικής μάθησης (Καλές Πρακτικές) για τους  εκπαιδευτικούς της Ευρώπης
  7. Σύγχρονα εργαλεία εκπαίδευσης βασισμένα στην πολιτική των Έξυπνων Πόλεων
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos