ΑγγούριαΑπαντήσεις για την επόμενη μέρα της επιστράτευσης των πλοίων και για τη γενικότερη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της Ιεράπετρας, έδωσε με συνέντευξη του στον 104.4 ο πρόεδρος της Ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ιεράπετρας κ. Γιώργος Πανακομιχελάκης.
Ερώτηση:
Είμαστε στην επόμενη ημέρα της επιστράτευσης των πλοίων. Πού βρίσκεται η υπόθεση με τα κηπευτικά;
 
Πανακομιχελάκης:
Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Την περιμέναμε δύσκολη, το είπαμε και στον Γενικό Γραμματέα. Εγώ στη σύσκεψη που έγινε στο Ηράκλειο ζήτησα να αναλάβει μία πρωτοβουλία ο Γενικός Γραμματέας για να ενημερώσει την κυβέρνηση. Για να δούμε με πιο τρόπο θα δοθούν οι αποζημιώσεις.
 
Να πούμε ότι χθες μίλησα και με το νομάρχη αι είπαμε πώς θα γίνουν τα σχετικά πράγματα για να δοθούν κάποιες διαβεβαιώσεις. Και ειδικά για το τι θα γίνουν οι ποσότητες αυτές που είναι πιθανό να οδηγηθούν στη χωματερή. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια εντοπίζεται στα εξαγώγιμα προϊόντα και κυρίως στο αγγούρι. Το αγγούρι είχε μία καλή χρονιά και φαίνεται πως με την απεργία τελείωσε. Τα πράγματα είναι δύσκολα.
 
Ερώτηση:
Τι έγινε αντικαταστάθηκε με άλλης περιοχής;
 
Πανακομιχελάκη:
Έχουμε πληροφορίες ότι προσφέρονται αγγούρια από την Ολλανδία, είναι η εποχή τέτοια. Αρχές του Μάρτη μπαίνει η Ολλανδία στο παιχνίδι. Προσφέρονται τα ολλανδικά αγγούρια στη Γερμανία σε χαμηλές τιμές. Αυτό γίνεται συνήθως για να εκτοπιστούν τα άλλα από Ελλάδα και Ισπανία. Αυτές είναι σημερινές πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί απόλυτα, προέρχονται από εξαγωγείς οι πληροφορίες.
 
Και το αγγούρι το δικό μας είναι δυστυχώς υποβαθμισμένα ποιοτικά. Οπότε η τιμή του από εκεί που ήταν ψηλά στο ευρώ κατρακύλησε πάρα πολύ χαμηλά. Είναι στα αζήτητα. Και επειδή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διακίνηση των προϊόντων από το λιμάνι της Πάτρας – και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το λιμάνι της Πάτρας, υπολειτουργεί κλπ – οι εξαγωγείς είναι επιφυλακτικοί, τα ψυγεία δεν είναι πρόθυμα να κάνουν φορτώσεις γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο να κλειστούν τα συμβόλαια. Χάσαμε μια εβδομάδα τώρα και κάποια συμβόλαια που ήταν στον αέρα από τους εξαγωγείς. Καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό.
 
Ερώτηση:
Δηλαδή δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση;
 
Πανακομιχελάκης:
Κοιτάξτε παρακολουθούμε όλοι και λέει η ΠΝΟ ότι έχει δώσει τη βαρύτητα- έτσι είναι αλήθεια λέει- σε δύο λιμάνια στον Πειραιά και στην Πάτρα. Από το Ηράκλειο φορτώνονται τα πράγματα και κατεβαίνουν καράβια στο Ηράκλειο- φαίνεται ότι ομαλοποιείται το λιμάνι του Ηρακλείου, το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να είναι στο λιμάνι της Πάτρας όπου από εκεί φεύγουν τα φορτηγά τώρα και πάνε μέσω Ιταλία.
 
Έχουν σταματήσει το δρόμο τη διαδρομή μέσω Γιουγκοσλαβίας, την οποία τη χρησιμοποιούν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Έτσι δημιουργείται ένα επιπρόσθετο πρόβλημα στον τόπο μας. Εμείς θα αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες για να δούμε τι θα κάνουμε, διότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή.
 
Το έχουμε θέσει το θέμα στον Γενικό Γραμματέα, το θέσαμε στο νομάρχη, τώρα γίνεται μία σύσκεψη στο υπουργείο, εγώ θα κάνω μία επιστολή σήμερα στον αρμόδιο υπουργό για α δούμε κυρίως για κάποιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ή από τα ΠΣΕΑ, το πιθανότερο βέβαια είναι από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχει δυνατότητα θεσμική από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο υπάρχουν χρήματα διαθέσιμα ή υπάρχει πολιτική βούληση για να δοθούν τα χρήματα αυτά.
 
Ερώτηση:
Έχουμε πολύ μεγάλες ζημιές ή ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρετε;
 
Παναομιχελάκης:
Κοιτάξτε ζημιές δεν ξέρουμε αλλά υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις των γεωπόνων σε ποσότητες, σας είπα το αγγούρι έχει πάθει μεγάλη ζημιά Τα υπόλοιπα προϊόντα όπως η πιπεριά και η μελιτζάνα αντέχουνε. Θα είναι η ζημιά πολύ μικρότερη, ας το πούμε αντιμετωπίσιμη. Στο αγγούρι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και είναι η παραγωγή καταγεγραμμέη, δηλαδή σκεφτείτε ότι για πρώτη φορά στην Ιεράπετρα δεν πουλήθηκαν τα αγγούρια. Είναι παρά πολλά τα απούλητα και η τιμή είναι πάρα πολύ χαμηλή που δίνεται για να πουληθούν.
 
Ερώτηση:
Και τα υπόλοιπα που μπορούν να πουληθούν υπάρχει πρόβλημα διακίνησης;
 
Πανακομιχελάκης:
Στα υπόλοιπα προϊόντα θα ανοίξει, θα ομαλοποιηθεί η αγορά θα φύγουν δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι και η ντομάτα τις επόμενες ημέρες θα ισορροπήσει, η πιπεριά δε δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα , οι πιπεριές έφυγαν χθες στις τιμές των προηγούμενων ημερών.
 
Ερώτηση:
Αρκετοί είναι εκείνοι που προτείνουν να αλλάξει το καθεστώς μεταφοράς;
 
Πανακομιχελάκης:
Όταν υπάρχει μία κρίση μπερδεύονται πολλά και μπαίνουν πολλά τέτοια θέματα στο τραπέζι. Όταν ξεφουσκώσει η κρίση τα ξεχνούμε όλοι. Είναι γεγονός ότι είμαστε παρορμητικοί πολλές φορές, παίρνουμε αποφάσεις λέμε να κάνουμε πράγματα και μετά από λίγο καιρό τίποτα.
 
Πιστεύω και εγώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μπουν στο τραπέζι κάποια πράγματα διότι δεν μπορούν τη μία οι Θεσσαλοί αγρότες την άλλη η ΠΝΟ, την άλλη δεν ξέρω ποιοι να μπλοκάρουν τη διακίνηση των αγροτικών προϊντων και δη των προϊόντων της Κρήτης.
 
Η Κρήτη είναι μία δυναμική περιοχή, έχει μία δυναμική ανάπτυξη και έχει και τις δυνατότητες. Χρειάζεται λοιπόν το κράτος να καθορίσει κάποιους κανόνες τους οποίους να αποδεκτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ακόμα και η ΠΝΟ. Να μπουν καράβια ευπαθών προϊόντων και ομάδων του πληθυσμού γιατί είναι αδιανόητο τα νησιά να αποκοπούν εντελώς για δέκα μέρες και από νοσοκομεία και από εφοδιασμούς φαρμάκων και από αγροτικά προϊόντα.
 
Είναι αδιανόητο και δε συζητάμε μόνο για την Κρήτη. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να το δουν και οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ. Εμείς είμαστε δίπλα τους, όσον αφορά τις διεκδικήσεις τους αλλά είμαστε αντίθετοι και απέναντι τους όσον αφορά τον τρόπο που χειρίζονται τα ζητήματ. Θα μπορούσε να πετύχει πολλά περισσότερα η απεργία αυτή να κρατήσει μήνες εάν υπήρχαν καράβια που να λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας και να μεταφέρουν τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα και να υπάρχει εφοδιασμός των νησιών σε απαραίτητα προϊόντα. Ο κόσμος θα πρέπει να μπορεί να ζήσει στο νησί του, δε μπορεί κανένας να του δημιουργεί πρόβλημα και να τον αποκλείει και βέβαια κανείς δεν μπορεί να τον καταστρέφει οικονομικά.
 
Η ζημιά της Κρήτης είναι ανυπολόγιστη, είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και η ευθύνη ανήκει σε συγκεκριμένη ομάδα που διεκδικεί δίκαια αιτήματα, ή πολλά από τα αιτήματα της είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν και στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν το χειρίστηκε καλά το θέμα. Φαίνεται να υπήρξε μία αδυναμία της κρίσης αυτής και πρέπει να πούμε ότι ούτε και τα κόμματα στήριξαν τους αγρότες ή τα νησιά. Χρειάστηκε να περάσουν μέρες για να γίνουν παρεμβάσεις από τα κόμματα.
 
Ερώτηση:
Και δεν έγιναν με τον καλύτερο τρόπο
 
Πανακομιχελάκης:
Έγιναν και μετά από διαμαρτυρίες δικές μας, να στηριχθεί , ακόμα και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο αγροτικός πληθυσμός. Βέβαια το μήνυμα το έλαβε ο Γιώργος ο Παπανδρέου και λένε ότι την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζει επίσκεψη στο ασίθι.
 
Έτσι μου είπαν που μίλησε και με τους υπεύθυνους του αγροτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ για να εξηγήσουμε το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που δυστυχώς δεν ήταν κατανοητό στην Αθήνα, μπορεί τα κανάλια να προβάλουν κάποια γεγονότα στο Ηράκειο με τον τρόπο που θέλουν να τα παίξουν, τα κόμματα όμως μέχρι τελευταία στιγμή έβγαιναν και στήριζαν τους απεργούς.
 
Και βέβαια την απεργία στήριξε το 85% της ΠΝΟ που είναι μια διακομματική στήριξη τους αγώνας τους και καλά κάνει που υπάρχει αλλά αυτοί έπρεπε να σκεφτούν και ευπαθείς ομάδες και προϊόντα τα οποία είναι δύσκολο να κρατηθούν στην αγορά αλλά και τις ζημιές που προκαλούν σε άλλες τάξεις, όπως είναι οι αγρότες οι οποίοι δε φταίνε σε τίποτα. Δε μπορεί να καταστραφούμε οικονομικά για να πετύχουν υτοί, να μας χρησιμοποιήσουν εμάς ως μέσο πίεσης για να πετύχουν.  
 
Γιώργος Τουτουδάκης, Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos