Ελιά, ελαιόλαδοΕρώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κατά την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών παρακρατείται το 10,7%. Το 4% των κρατήσεων αφορά το λεγόμενο ποιοτικό παρακράτμα.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ το ποσό αυτό επιστρέφεται στους παραγωγούς με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων και την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Με βάση την Υπουργική Απόφαση Α.Π. 256494/4.1.2006 καθορίζονται οι δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος.
Στο άρθρο 4 της παραπάνω απόφασης αναφέρεται ότι οι επιλέξιμες δράσεις είναι:
Α) βιολογικές καλλιέργειες ελιάς
Β) καλλιέργειες ελιάς ολοκληρωμένης διαχείρισης,
Γ) καλλιέργειες ελιάς σε περιοχές που έχουν χαρακτηρσθεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με σκοπό την παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων (ελαιολάδου ή/και επιτραπέζιων ελιών) ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Και στο άρθρο 6 ότι: «Οι δικαιούχοι γεωργοί, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης χορήγησης της πρόσθετης ενίσχυσης δηλώνουν, την πρόθεση συμμετοχής τους στην εν λόγω ενίσχυση, στην αρμόδια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης/Γεωργίας.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας παρακολουθεί και ελέγχει την τήρηση των διαδικασιών πο προβλέπονται για τους ειδικούς τύπους γεωργίας/ πιστοποιημένες καλλιέργειες και χορηγεί μετά από προσκόμιση και έλεγχο των σχετικών πιστοποιητικών σχετικό έγγραφο με το οποίο βεβαιώνεται ότι εφαρμόστηκε ο συγκεκριμένος τύπος καλλιέργειας.
Οι ενδιαφερόμενοι δικαιοχοι γεωργοί αιτούνται την πρόσθετη ενίσχυση στο πλαίσιο υποβολής της ενιαίας ενίσχυσης, συνυποβάλλοντας φάκελο με τα ανωτέρω δικαιολογητικά.
Κάθε δικαιούχος υποβάλλει μια αίτηση κατΆ έτος».
Ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία για την ενιαία ενίσχυση της επόμενης χρονιάς. Σύμφωνα με το άρθρο 6 της απόφασης οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι γεωργοί, αιτούνται την πρόσθετη ενίσχυση στο πλαίσιο υποβολής της αίτησης τους για την ενιαία ενίσχυση.
Κανένας όμως δεν έχει ενημερωθεί, κανένας δεν γνωρίζει τι σημαίνει «ολοκληρωμένη διαχείριση» και είναι αφίβολο κατά πόσο θα επωφεληθούν από την ενίσχυση που δικαιούνται, δεδομένου ότι είναι χρήματα δικά τους που έχουν παρακρατηθεί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πόσα στρέμματα κατά κατηγορία καλλιέργησαν στο Λασίθι οι δικαιούχοι του ποιοτικού πρακρατήματος, την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο;
2) Ποιο είναι το ποσό της επιδότησης που θα εισπραχθεί ανά στρέμμα;
3) Πότε θα ενημερωθούν η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. Λασιθίου και οι ΕΑΣ του νομού Λασιθίου για τον τρόπο ενεργοποίησης και απόδοσης του ποιοτικού παρακρατήματος;
4) Ποιο είναι το συνολικό ποσό του ποιοτικού παρακρατήματος 4% που θα παρακρατηθεί από τους δικαιούχους παραγωγούς του νομού Λασιθίου κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ΚΑΠ;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos