Μιχάλης Καρχιμάκης

Βουλευτής Λασιθίου

Ερώτηση με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τη τρέχουσα σχολική χρονιά στα σχολεία της χώρας με τη χρήση των νέων βιβλίων, απευθύνει ο Βουλευτής Λασιθίου του Πα.Σο.Κ., Μιχάλης Καρχιμάκης στην Υπουργό Παιδείας Μριέττα Γιαννάκου.
Ο Βουλευτής ρωτά την Υπουργό πως μπορούν γονείς και μαθητές να βγούν από το αδιέξοδο.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Μεγάλη ένταση επικρατεί στα σχολεία και κυρίως στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξαιτίας της χρήσης των νέων ββλίων, με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι μαθήτριες να παρουσιάζουν σοβαρά μαθησιακά προβλήματα.
Ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη αφού τα νέα βιβλία που καλούνται να διδάξουν στα σχολεία, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στους μαθητές και στις μαθήτριες εξαιτίας της αυξημένης ύλης, της υπέρμετρης δυσκολίας ορισμένων μαθημάτων όπως τα μαθηματικά, αλλά και της μεγάλης διαφοροποίησης που υπάρχει μεταξύ παλαιών και νέων βιβλίων.
Επειδή, όμως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, το παιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία είναι αρνητικό εξαιτίας της εντατικοποίησης του τρόπου εισαγωγής των βιβλίων στη μαθησιακή διαδικασία και της αποστροφής που δείχνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Επειδή η αυξημένη ύλη των νέων βιβλίων δεν είναι δυνατό να διδαχτεί στα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι συγγραφείς, αφού εκτιμάτε ότι απαιούνται σχεδόν οι διπλάσιες από τις οριζόμενες ώρες του σχολικού έτους, προκειμένου τα παιδιά να εμπεδώσουν την ύλη των μαθημάτων.
Επειδή οι γονείς δεν μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνονται επιπλέον με το κόστος της αγοράς βοηθημάτων και πληρωμής φροντιστηρίων, ενώ ορισμένοι εκπαιδευτικοί σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους μαθητές τους, από μόνοι τους αφαιρούν ορισμένες ενότητες που δεν τις κρίνουν απαραίτητες.
Επειδή υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που πρέπει να ληφθούν άμεσα υπόψη από το Υπουργείο, ώστε εξαιτίας της εισαγωγής των νέων σχολικών βιβλίων να μην υπάρχει ο κίνδυνος, κατά τη φετινή σχολική περίοδο τα παιδιά να έχουν σοβαρό μορφωτικό έλλειμμα,

Ερωτάστε:
1. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγήσατε τα πράγματα σε τέτοιο αδιέξοδο;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε α προβείτε άμεσα, προκειμένου να υπάρχουν οι κατάλληλες αλλά και απαραίτητες βελτιώσεις στα νέα σχολικά βιβλία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού τα μαθησιακά προβλήματα των μαθητών και των μαθητριών είναι πολύ σοβαρά;

Ο ερωτών Βουλευτής
Μιχάλης Καρχιμάκης
Print Friendly, PDF & Email

Από manos