Μιάλης Καρχιμάκης

Βουλευτής Λασιθίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θέμα: «Η τιμή του ελαιολάδου», κατέθε ο Βουλευτής Λασιθίου του Πα.Σο.Κ., Μιχάλης Καρχιμάης.

Κύριε Υπουργέ,
Οι μεγάλες ποσότητες παραγωγής ελαιολάδου στην Ισπανία και στην Ιταλία είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στην Ελλάδα. Σήμερα οι παραγωγοί στο Λασίθι, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας πωλούν το ελαιόλαδο γύρω στα 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ στα καταστήματα πωλείται περίπου 5,5 ευρώ το λίτρο.

Οι διαφορές μεταξύ τιμών παραγωγού και super market είναι στην καλύτερη περίπτωση 3 ευρώ, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τους κανόνες ειτουργίας της ελεύθερες αγοράς, αφού το μόνο που έχει μεσολαβήσει μέχρι να φτάσει το λάδι από το ελαιοτριβείο έως τον καταναλωτή είναι η τυποποίηση και η πιστοποίηση της καθαρότητας και της αγνότητάς του.
Με δεδομένο δε ότι η ίδια η πολιτεία, καθ΄ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφει τους καταναλωτές, ακόμη και με διαφημιστική καμπάνια, στην αγορά του τυποποιημένου ελαιόλαδου, το πρόβλημα στη διαφορά της τιμής μεταξύ παραγωγής και πώλησης του προϊόντος λαμβάνει μεγαλύτερη διάσταση.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Ποια πρόνοια λαμβάνει το κράτος για να μειωθεί η διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών super market;
  • Σε ποιους ελέγχους έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και ποιο το αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών;
  • Ποια μέτρα προβλέπονται για την επιδότηση της τυποποίησης προς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και ιδιώτες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

www.karximakis.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos