κατάληψη στο γυμνάσιο Νεάπολης χωρίς κανένα πρόβλημα στο χώρο
γυμνάσιο Νεάπολης

Τα παιδιά του Γυμνασίου Νεάπολης πραγματοποίησαν κατάληψη  στο σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου –Λυκείου) από νωρίς το πρωί. Κατά την πρωινή προσέλευση του Διευθυντή κ. Γεωργίου Χαβάκη,

η μία πόρτα εισόδου ήταν κλειστή από τους μαθητές Γυμνασίου και η άλλη από τους μαθητές του Λυκείου. Από το Διευθυντή ζητήθηκαν τα αιτήματα, τα οποία δεν παραδόθηκαν (σε πρώτη φάση).  Επίσης , ζήτησε να ενημερωθεί για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου να φτάσουν έως εδώ.  Όμως, από όσα μαρτυρούσαν πολλοί μαθητές συνέλευση δεν έγινε, ψηφοφορία δεν έγινε, ενώ οι περισσότεροι που προσέρχονταν με αυτοκίνητα τους γονείς τους καν δε γνώριζαν τι είχε συμβεί.

Αυτό που τόνισε ο Διευθυντής ήταν πως, το Γυμνάσιο είναι ένα σχολείο που καλλιεργεί τη δημοκρατική συνείδηση, διαμορφώνει δημοκρατικό ήθος και από την  άποψη αυτή δε γίνεται να συμβαίνουν πράγματα χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες από τα τμήματα και το δεκαπενταμελές. Επισήμανε στα παιδιά πως ουδέποτε παρέλαβε γραπτώς κάποια αιτήματα στο προκειμένου να εξεταστούν και να βρεθούν λύσεις και τόνισε ότι :   «Είναι σημαντικό, αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα στο σχολείο, να υιοθετήσουμε εκείνες τις πρακτικές που θα βοηθήσουν να βιώνουμε στην πράξη όσα διακηρύσσουμε και να στοχεύουμε στη  διαμόρφωση ενός ενεργού και υπεύθυνου πολίτη».

Σε συζήτηση με μέλη του δεκαπενταμελούς, τα παιδιά δήλωσαν με κατηγορηματικό τρόπο πως θα διαφυλάξουν το χώρο, δεν θα γίνουν ζημιές και στο τέλος της ημέρας θα καθαρίσουν το χώρο, δείγμα πως σέβονται το χώρο που ζουν καθημερινά.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  κ. Σταύρο Τζώρτζη, ο οποίος δήλωσε την αντίθεσή του σε τέτοιου είδους ενέργειες, στις οποίες μάλιστα δεν τηρούνται οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Αργότερα, τα παιδιά έφεραν ένα κείμενο με αιτήματα τα οποία δεν ήταν εστιασμένα στο Γυμνάσιο Νεάπολης, αλλά ήταν  γενικότερα αιτήματα και, από όσο ενημέρωσαν οι μαθητές  είναι στα πλαίσια μιας πανελλαδικής κινητοποίησης του Συντονιστικού μαθητών, η οποία  ήταν προγραμματισμένη για τα 30 Οκτωβρίου.

ο γυμνασιάρχης Γιώργος Χαβάκης

λόγοι πανελλήνιας κατάληψης 2017-2018

  1. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για να λειτουργούν τα σχολεία μας κανονικά. Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση! Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όλα τα σχολεία (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!)
  2. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη λειτουργία των σχολείων μας.
  3. Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς. Βιβλία σε όλα τα σχολεία. Να μην πληρώνουμε για τα ξενόγλωσσα βιβλία.
  4. Να ξεκινήσει τώρα σε Γυμνάσια και Λύκεια η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.
  5. Δωρεάν ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας. Ένα δωρεάν γεύμα για όλους τους μαθητές.
  6. Να μην μας στοιβάζουν στις τάξεις. 20 μαθητές/ τμήμα για να μπορεί να γίνεται μάθημα.
  7. Να μπορούν όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν στις σχολικές εκδρομές μας χωρίς να βάζουν το χέρι στην τσέπη.
  8. Δωρεάν είσοδος των μαθητών σε κινηματογράφους, θέατρα, ΜΜΜ.
  9. Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε.
  10. Με ευθύνη του κράτους να εξασφαλισθεί η ουσιαστική εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos