Κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση ξηρασίας – λειψυδρίας στην περιφέρεια Κρήτη
από την υπογραφή της σύμβασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση ανάθεσης «Κατάρτιση Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση ξηρασίας – λειψυδρίας στην περιφέρεια Κρήτης», με χρηματοδότηση από το ΕΠ «ΚΡΗΤΗ 2014-2020». Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, προκειμένου να γίνει εφικτή η υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) Κρήτης (ΦΕΚΒ΄4666/2017).

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων από φαινόμενα ξηρασίας – λειψυδρίας αναφέρεται στο κείμενο της Ευρωπαϊκής επιτροπής με θέμα: «Έκθεση σχετικά με την επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και της ξηρασίας». Σύμφωνα με την έκθεση τα τελευταία τριάντα χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα φαινόμενα ξηρασίας έχουν αυξηθεί και σε αριθμό συμβάντων και σε ένταση, με πιο έντονη την ξηρασία του 2003 κατά την οποία 100 εκατομμύρια κάτοικοι στην Ευρώπη επηρεάστηκαν, ενώ το οικονομικό κόστος της ανήλθε σε 8,7 δις ευρώ.

Κύριος στόχος της κατάρτισης του Σχεδίου Δράσης, είναι να στηθεί ο κατάλληλος επιχειρησιακός μηχανισμός και να υλοποιηθεί η εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Σχεδίου με την έκδοση κανονιστικής απόφασης από τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020» (Άξονας προτεραιότητας: Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτης) και από το Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Κρήτης. Συνοπτικά,  το σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων λειψυδρίας – ξηρασίας θα περιλαμβάνει :

  • ιστορική αναδρομή σε ότι αφορά την αποτύπωση φαινομένων ξηρασίας – λειψυδρίας στην Κρήτη καθώς και την διαχείρισή τους
  • πρόβλεψη των αναγκών σε νερό και αποτύπωσή τους ανά ομάδα υπολεκανών (οικολογικό δυναμικό – ύδρευση – άρδευση κλπ.) καταγραφή υφιστάμενων και προγραμματισμένων έργων απολήψεων – αποθήκευσης κλπ.
  • ανάλυση και καθορισμός ξηρασίας – λειψυδρίας και δεικτών κατάστασης με αξιοποίηση των μελετών – περιπτώσεων σχεδιασμός δικτύου παρακολούθησης των δεικτών εφαρμογή δεικτών και καταστάσεων σεναρίων
  • επιχειρησιακό σχέδιο ανάθεσης παρακολούθησης – αρμοδιοτήτων

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 14 μήνες, με ανάδοχο την SEEMAN SMART ENVIRONMENTAL ENGINEERING AND MANAGEMENT ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos