κατάφορη αδικία εις βάρος του Νομού  Λασιθίου για το θέμα του ΒΟΑΚ

Η έντονη διαμαρτυρία για τον παραγκωνισμό και την κατάφορη αδικία εις βάρος του Νομού  Λασιθίου για το θέμα του ΒΟΑΚ  εκφράστηκε από τους φορείς του Λασιθίου κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε  σήμερα Σάββατο 06  Απριλίου 2019 η Αντιπεριφεριάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης και ο  Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Εμμ. Πεπόνης  στην αίθουσα του  Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Βουλευτές Λασιθίου  Μανώλης Θραψανιώτης και Γιάννης Πλακιωτάκης  , οι Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης  και Σητείας Θοδωρής Πατεράκης,.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΟΑΚ Δημήτρης Κουνενάκης, η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του  ΤΕΕ/ΤΑΚ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης Ειρήνη Βρέντζου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου Μανώλης Κλώντζας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Οδυσσέας Παπαδάκης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου  κ. Φαρσάρης .

Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης , οι φορείς  αλλά και οι πολίτες του Λασιθίου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματα και για την ισότιμη αντιμετώπιση του Νομού Λασιθίου, από την πολιτεία.

Παράλληλα, εξέδωσαν ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων  ζητάνε την προώθηση και άμεση χρηματοδότηση των μελετών μέχρι τη Σητεία , τη  δρομολόγηση της κατασκευής των οδικών έργων και την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα  μέχρι τη Σητεία και σε πρώτη φάση να ενταχθεί το τμήμα Καλό Χωριό  – Παχειάς Άμμου στο πρόγραμμα κατασκευής του τμήματος ΒΟΑΚ  Κίσσαμος – Παχειά Άμμος ενώ επιδιώκουν συνάντηση με  τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον Αντιπρόεδρο την Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη  προκειμένου να του εκθέσουν τις θέσεις τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΑΚ

Οι εκπρόσωποι και οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου που λάβαμε μέρος στην σύσκεψη που έγινε σήμερα Σάββατο 6.4.2019 στον Άγιο Νικόλαο , με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη για το ΒΟΑΚ ψηφίζουμε τα εξής:

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τον παραγκωνισμό και την κατάφορη αδικία εις βάρος του Νομού μας για το θέμα του ΒΟΑΚ. Με τις πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Σπίρτζης εξήγγειλε την υλοποίηση με σύγχρονες προδιαγραφές του ΒΟΑΚ από Κίσσαμο έως Άγιο Νικόλαο.  Εκτός υλοποίησης παραμένει επ΄ αόριστο το τμήμα  Άγιος Νικόλαος – Σητεία και τούτο παρά το γεγονός ότι η κατάσταση του τμήματος αυτού είναι απαράδεκτη και πολύ χειρότερη εκείνης του ΒΟΑΚ από Καστέλι μέχρι  Άγιο Νικόλαο και επίσης παρά το γεγονός ότι τμήματα του όπως το τμήμα «Καλό Χωριό –Γέφυρα Φρουζή»  και το τμήμα της «Παράκαμψης Παχειάς Άμμου» διαθέτουν μελέτες πολύ ωριμότερες από εκείνες του ΒΟΑΚ Καστέλι –Άγιος Νικόλαος.

Επίσης ,οι δρόμοι εξυπηρέτησης του αεροδρομίου Σητείας που λειτουργεί από ετών παραμένουν σε άθλια και τριτοκοσμική κατάσταση.

Με τις παραπάνω επιλογές ο Νομός Λασιθίου που είναι ο μόνος Νομός της Κρήτης που φθίνει πληθυσμιακά , οδηγείται σε μεγαλύτερη συρρίκνωση και ορισμένες περιοχές του σε πλήρη αποδόμηση.

Θεωρούμε απαράδεκτο για την κατασκευή οδικών έργων το μοναδικό κριτήριο που λαμβάνεται υπ όψη να είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος, πράγμα που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υπερανάπτυξη των αναπτυγμένων περιοχών και στην μεγαλύτερη συρρίκνωση των λιγότερο αναπτυγμένων. 

Είναι καιρός  η Ισόρροπη Ανάπτυξη να πάψει να αποτελεί ωραίο σύνθημα και να αποτελέσει εφαρμοσμένη πολιτική.

κατάφορη αδικία εις βάρος του Νομού  Λασιθίου για το θέμα του ΒΟΑΚ

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε για άλλη μια φορά :

α) Την προώθηση και άμεση χρηματοδότηση των μελετών μέχρι τη Σητεία

β)Τη  δρομολόγηση της κατασκευής των οδικών έργων και την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα  μέχρι τη Σητεία

γ) Σε πρώτη φάση να ενταχθεί το τμήμα Καλό Χωριό  – Παχειάς Άμμου στο πρόγραμμα κατασκευής του τμήματος ΒΟΑΚ  Κίσσαμος – Παχειά Άμμος. 

δ)Επιδιώκουμε συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον Αντιπρόεδρο την Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για να τους εκθέσουμε τις θέσεις μας .

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια αιτήματα μας και για την ισότιμη αντιμετώπιση του Νομού μας από την πολιτεία.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης

Η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη

Ο Βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης

Ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης,

Ο Πρόεδρος του ΟΑΚ Δημήτρης Κουνενάκης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαριτάκης

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Εμμ. Πεπόνης

Η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του  ΤΕΕ/ΤΑΚ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης Ειρήνη Βρέντζου

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου Μανώλης Κλώντζας

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου  Αγίου Νικολάου Οδυσσέας Παπαδάκης

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Φαρσάρης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos