Ένα από τα ευρήματαΈντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι μέρος του περιφραγμένου χώρου όπου έχουν βρεθεί απολιθώματα νάνων ιπποπόταμων, στο Οροπέδιο Καθαρού, οργώθκε βαθιά και στη συνέχεια σπάρθηκε, με αποτέλεσμα την καταστροφή ανυπολόγιστης επιστημονικής αξίας ευρημάτων.

 
 
Το γεγονός αποκαλύφθηκε μόλις την Κυριαή (12.11), κατά την επίσκεψη του Νομαρχιακού Συνδυασμού Το Λασίθι στη Πλώρη, όπου αντί η αποστολή να δει τον περιφραγμένο εδώ και χρόνια χώρο, βρήκε ένα σπαρμένο χωράφι.
 
Για την ιστορία, ο χώρος αυτός είναι περιφραγμένος εδώ και πολλά χρόνια από τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Κριτσάς Γιάννη Σιγανό, ο οποίος, αφού τα τελευταία χρόνια μένει πλέον μόνιμα στο Οροπέδιο, φρόντιζε τη φύλαξη του, αλλά επειδή δεν μπορεί κανείς να βρίσκεται κάθε μέρα εκεί, κάποια κυρα, όπως μάθαμε, η οποία έχει σχέση με την περιοχή, άρα γνώριζε, ζήτησε από ένα τρακτέρ να κάνει βαθειά άροση στο συγκεκριμένο σημείο και στη συνέχεια το έσπειρε.
 
Για την ιστορία επίσης, εδώ και χρόνια, έχει εκπονηθεί μελέτη, μετά από εντολή της Αναπτυξιακής Λασιθίου, από τον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό, για την ανέγερση μουσείου στο Οροπέδιο, αλλά όπως είπε στον κ. Σιγανό ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μιχάλης Δερμιτζάης, το σχέδιο και η μελέτη έμειναν στο συρτάρι αφού κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να τα προωθήσει από τη πλευρά, τόσο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, όσο και του Δήμου Αγίου Νικολάου, πλέον.
 
Το ευτύχημα είναι ότι το σπαρμέν είναι περίπου το 30% το χώρου και άρα δεν ανακατεύτηκε όλο το έδαφος.
 
Και το κερασάκι στη τούρτα:
Το Τοπικό Συμβούλιο Κριτσάς, κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, όταν πολύ καλά γνωρίζει ποια όργωσε και έσπειρε τον συγκεκριμένο χώρο.

Σημείωση:
Το Οροπέδιο Καθαρού, στη Κριτσά, διέπεται από ένα ιδιότυπο καθεστώς. Αποτελεί κοινοτικό κτήμα. Δηλ. ανήκε εξ ολοκλήρου στη Κοινότητα Κριτσάς και άρα ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κριτσάς, πλέον μετά Καποδίστρια, του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης.
Δικαίωμα είτε να σπείρουν, είτε να έχουν ζώα, είτα να χτίσουν, έχουν μόνο οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Κριτσάς.
Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε καθεστώς απίστευτης ασυδοσίας, με αποτέλεσμα την ανέγερση ακόμα και πολυτελών βιλλών, που καμία σχέση δεν έχουν με την αισθητική της περιοχής, είναι δε όλα τα κτίσματα αυθαίρετα.
Επίσης η υπερβόσκηση έχει προκαλέσει αρκετές ζημιές στην χλωρίδα της περιοχής, ενώ και η ανεξέλεγκτη υλοτόμηση των πρίνων έχει αφήσει πίσω ανοικτές, ορατές, πληγές σε έναν πανέμορφο τόπο που όσοι τον σέβονται αποτελούν την μειοψηφία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos