Πρόεδροι ΤΕΔΚ με ΠεριφερειάρχηΓια την κατανομή ανά νομό του προγράμματος "Θησέας", συμφώνησαν την Τρίτη (15/2) οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ της Κρήτης, στη συνάντηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης.

Έτσι σύμφωνα με όσαν ανακοινώθηκαν, 38.2%, δίδεται στο Ηράκλειο, 26,5% στα Χανιά, 19,1% στο Ρέθυμνο και 16.2% στο Λασίθι.

Το ρώτο μέρος (45%) του προγράμματος προβλέπει 100 εκατομμύρια Ευρώ περίπου για όλη την Κρήτη και 8 εκατομμύρια Ευρώ για τα διαδημοτικά. Όλα αυτά όμως με ποσοστό κάθε χρόνο, περίπου 17%.

Όσον αφορά στον κίνδυνο να μείνει η Κρήτη εκτός του τέταρτου Κοινοτικού πλαισίου Σήριξης, ο Γ.Γ. απάντησε ότι εξαρτάται από ποια στοιχεία θα χρησιμοποιήσει η Eurostat για να βγάλει τους σχετικούς δείκτες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γ.Γ έχουν ως εξής:

Ερ: Είχατε μια συνάντηση με τους Προέδρους των ΤΕΔΚ με αντικείμενο την κατανομή του «Θησέα». Πώς θα γίνει αυτή η κατανομή και πόσοι είναι οι πόροι για την Κρήτη την πρώτη χρονιά;
 
Γ.Γ: Το πρώτο 45% του προγράμματος «Θησέα» είναι 100 εκ. ευρώ περίπου συν 8 εκ. τα διαδημοτικά. Έτσι λοιπόν, σε απόλυτη συμφωνία με τους Προέδρους των ΤΕΔΚ, κάναμε την κατανομή ανά Νομό, δίνοντας 38,2 στο Ηράκλειο, 26,5 στα Χανιά, 19,1 στο Ρέθυμνο και 16,2 στο Λασίθι. Πρόκειται για την ποσοστιαία κατανομή και θα ακολουθήσουν και τα διαδημοτικά, σε σχέση με τα οποία έγινε μια ανταλλαγή απόψεων και υπάρχει η βούληση από όλους να οδηγηθούν προς συγκεκριμένες δράσεις που θα έχουν αποτέλεσμα για όλο το Νομό, αν είναι δυνατό για όλη την Κρήτη.

Ερ: Πόσα χρήματα θα δοθούν στην Κρήτη την πρώτη χρονιά.

Απ: Θα δοθεί το 23,7% των 100 εκ. ευρώ. Μετά υπάρχει περίπου ένα 17% κάθε χρονιά μέχρι το 2009. ¶ρα έχουμε όριο πληρωμών κάθε χρόνο.

Ερ: Υπήρξαν διαφωνίες σχετικά με τη συγκεκριμένη κατανομή;

Απ: Όχι. ¶λλωστε οι Πρόεδροι των ΤΕΔΚ έχουν ήδη διαχειριστεί και προηγούμενα προγράμματα και έχουν πλήρη γνώση της εφαρμογής των κριτηρίων. Υπήρξαν βέβαια αμοιβαίες συζητήσεις και κατανόηση από όλους. Και από τον Γ.Γ αλλά και από τους Προέδρους των ΤΕΔΚ.

Ερ: Από εδώ και στο εξής έχουμε την κατανομή ανά δίμηνο με βάση συγκεκριμένα κριτήρια;

Απ: Βεβαίως. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και θα σταλεί ο πίνακας ανά Νομό και ανά Δήμο στην Κεντριή Επιτροπή του «Θησέα» απ’ όπου θα επιστρέψει εγκεκριμένος και θα εφαρμοστεί.

Ερ: Μπορείτε να μας πείτε σε γενικές γραμμές τι είδους έργα είναι αυτά;

Απ: Μπορείτε να διαπιστώσετε ανοίγοντας τους καταλόγους ότι το εύρος των έργων είναι τεράστιο. Αυτό σχετίζεται με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες κάθε Δήμου και κάθε δήμαρχος καθώς και το Δ.Σ ξέρει πολύ καλά ποιες είναι αυτές. Αυτό που επιθυμούμε να συζητήσουμε, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, είναι το θέμα των διαδημοτικών, το οποίο είναι θέμα τόσο των Προέδρων των ΤΕΔΚ όσο και δικό μου.

Απαντώντας εξ’ άλλου σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, το οποίο αναφερόταν σε πιθανό κίνδυνο να μείνει η Κρήτη εκτό χρηματοδότησης από το Δ΄ΚΠΣ ο κ. Τσόκας είπε:

Είναι μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται εδώ και αρκετό καιρό στην Ευρώπη. Πριν τη διεύρυνση λαμβάναμε ως μέσο όρο το 75%, μιλώντας για την Ευρώπη των 15. Σήμερα όμως μιλάμε για την Ευρώπη των 25. Έτσι λοιπόν εξαρτάται από το ποια στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από τη ΕUROSTAT, πράγμα που εξαρτάται από το πότε θα παρθεί η απόφαση, αν θα είναι gross ή net ή οτιδήποτε, κατά πόσο οι καθαρά συνεισφέρουσες χώρες επιμένουν σε ορισμένα πράγματα. Είναι δηλαδή μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο την Κρήτη ή μόνο την Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερες Περιφέρειες. Αυτή τη στιγμή λοιπόν από το στόχο 1 φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα το Νότιο Αιγαίο και η Στερεά Ελλάδα. Σε άλλα εναλλακτικά σενάρια ίσως περιλαμβάνεται και η Κρήτη. Είναι όμως καθαρά στατιστικό θμα και δικαίως ή αδίκως εφαρμόζονται στατιστικά στοιχεία

Ερ: Στο μόνο δηλαδή που ελπίζουμε είναι η κατανομή να γίνει μέσα στο 2005;

Απ: Δεν σημαίνει όμως ότι αν γίνει το 2006 βγαίνουμε ξω. Και το βγαίνουμε έξω δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία χρηματοδότηση. Θα υπάρχει μια σταδιακή προσαρμογή για τα επόμενα χρόνια. Αν λοιπόν ληφθεί υπόψη το 2005 λαμβάνονται υπόψη και συγκεκριμένες χρονιές. Το ίδιο θα συμβεί και με το 2006. Η βασική συνεισφορά στο ακαθάριστό προϊόν της Κρήτης είναι ο τουρισμός. Αυτό είναι μια δική μου εκτίμηση. Αν λοιπόν ο τουρισμός δεν έχει «εκτοξευθεί» τα επόμενα χρόνια νομίζω ότι δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε. Όπως και να έχει όμως είναι θέμα καθαρά της Ε.Ε, το οποίο παρακολουθούμε και μέσα από τη CPMR και τις διάφορες παρεβάσεις μας στην Ε.Ε.

Και το σχόλιο μας: 

Δυστυχώς, η "πρώτη αναγνωση του Θησέα", εάν τελικά υλοποιηθούν οι υποσχέσεις, είναι συνολικά απογοητευτική. Όχι μόνο ο Νομός Λασιθίου, δικαιούται περισσότερα, αλλά το όλο ποσό που προβλέπεται για τη Κρήτη είναι λίγο. Ο νομό Λασιθίου, θα ΄πρεπε να λάβει έναν ολόκληρο Θησέα για να μειώσει κάπως το αναπτυξιακό του έλλειμα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos