Γιάννης Πλακιωτάκης
ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς Τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Τόσκα με ΘΕΜΑ: “Αναδιάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών Νομού Λασιθίου”, κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ.μ Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κύριε Υπουργέ ,

Η Δημόσια Τάξη και Ασφάλεια των πολιτών της χώρας, ειδικά σε αυτό το δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι ένα πεδίο το οποίο δεν επιδέχεται πειραματισμούς και αποφάσεις χωρίς συγκεκριμένη στόχευση που σίγουρα θα  επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα.

Πρόσφατα, παρουσιάστηκε το σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών Κρήτης. Από το σχέδιο προκύπτουν  συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων και Υπηρεσιών όπως κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Νεαπόλεως και του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας , σε έναν πολύπαθο Νομό όσον αφορά το θέμα της αστυνόμευσης καθώς οι αστυνομικές υπηρεσίες υπολειτουργούν τόσο λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης προσωπικού όσο και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.

Τα αναλυτικά στοιχεία  για το Νομό Λασιθίου και την Κρήτη γενικότερα, υποδεικνύουν σοβαρές ελλείψεις στην υπάρχουσα αστυνομική δύναμη, τα στελέχη της οποίας διεξάγουν καθημερινά υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ συνεχώς ανακύπτουν αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις λόγω της αυξανόμενης εγκληματικότητας και του μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών.

Η αντιστοιχία αστυνομικών-κατοίκων στη χώρα είναι περίπου 1 αστυνομικός ανά 200 κατοίκους.

Στην Κρήτη ειδικότερα αναλογεί 1 αστυνομικός ανά 320 κατοίκους ενώ στην Ιεράπετρα αναλογεί ένας 1 αστυνομικός ανά 1.000 κατοίκους, γεγονός που δυσχεραίνει ιδιαίτερα το έργο των αστυνομικών οργάνων στην περιοχή.

Οπότε, όπως είναι απόλυτα κατανοητό, η όποια συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών της Αστυνομίας, χωρίς ενίσχυση του προσωπικού, δεν θα επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς όμως με τον τρόπο που το Υπουργείο σας χειρίζεται την συγκεκριμένη αναδιάρθρωση, τίθεται ζήτημα κατά πόσο στη δημόσια διαβούλευση ακολουθήθηκαν οι δέουσες διαδικασίες, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η Δημόσια Τάξη και η Ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα εάν ελήφθησαν υπόψη  όλες οι αναφορές και τοποθετήσεις των Τοπικών Φορέων και παραγόντων ή αν αντιθέτως πρόκειται για μία ήδη ειλημμένη απόφαση.

Οι επιλογές αυτές, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα επιδιώκουν να επιλύσουν.

Με δεδομένη, την έντονη ανησυχία των τοπικών φορέων, τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και τις πραγματικές συνθήκες της περιοχής.

Eρωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να τροποποιήσετε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την Αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών και να λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις των τοπικών φορέων και παραγόντων ;
  2. Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η σοβαρή υποστελέχωση των υπηρεσιών, με πόσους αστυνομικούς θα ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες στο Νομό Λασιθίου στις έκτακτες και τακτικές μεταθέσεις ;
  3. Πως θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της περιοχής της Ιεράπετρας, της Νεάπολης και άλλων περιοχών του Νομού Λασιθίου αφού συγχωνεύονται – καταργούνται τα αστυνομικά τμήματα;
  4. Πως θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια του Πρωτοδικείου Λασιθίου, της Εισαγγελίας, του Ειρηνοδικείου, των Καταστημάτων Κράτησης, Μεταγωγών και άλλων ευαίσθητων υπηρεσιών ;

Ο ερωτών βουλευτής:
Πλακιωτάκης Γιάννης,

Βουλευτής Ν. Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos