Κεφαλογιάννης με Κινέζικη αντιπροσωπείαΟ Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Γεώργιο Βλάχο, υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΕΝ καθώς επίσης και τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου κ.κ. Ανυφαντάκη Μανώλη και Βιδάκη Γιώργο συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Ηράκλειο, με πολυπληθή αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκπρόσωποι επενδυτικών εταιρειών του Χονγκ Κονγκ με επικεφαλής τον κ. Li Ke Lin, πρόεδρο της China Shipping Group και αντιπρόεδρο της China Shipping Container Line C.O. L.t.d.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και συζητήθηκαν θέματα ναυτιλίας, μεταφορών, εμπορίου και θαλάσσιου τουρισμού αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας διαμετακομιστικού κέντρου στην Κρήτη, καθώς επίσης και η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κινεζικών εταιρειών ώστε η χώρα μας να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο των κινεζικών προϊόντων στις χώρες της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το λιμάνι του Ηρακλείου αλλά και περιοχές της νότιας Κρήτης (Ιεράπετρα και Τυμπάκι), προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα ανάπτυξης υποδομών για εμπορικό λιμάνι, ώστε α λειτουργήσει ένα νέο διαμετακομιστικό κέντρο.
 
Από την πτήση στα νότια παράλιαΜετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε:
«Η Κρήτη βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος της αναπτυιακής προσπάθειας της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Σήμερα υποδεχτήκαμε στην Κρήτη πολυμελή κινεζική αντιπροσωπεία, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης διαμετακομιστικού κέντρου στην Κρήτη στον βορά ή στον νότο. Την κινεζική αντιπροσωπεία συνοδεύουν και εκπρόσωποι μεγάλων επενδυτικών οργανισμών από το Χονγκ Κονγκ. Εξετάζουμε μαζί τους όλες τις δυνατότητες ανάπτυξης έργων και στον τομέα της ναυτιλίας αλλά και στον τομέα του τουρισμού. Το διαμετακομιστικό κέντρο είναι το πρώτο από τα έργα, τα οποία ελπίζουμε να προχωρήσουν».
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Απαντήσεις πότε θα έχουμε από τους κινέζους για το αν τελικά θα προχωρήσει κάποια επένδυση, και αναφέρατε για βορά ή νότο. Μέχρι τώρα ξέραμε για τον νότο.
Απάντηση κ. ΥΕΝ:
Όλες αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν και στα πλαίσια εφαρμογής του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, των 6 δις. Ευρώ, τα οποία εξασφαλίσαμε για την ανάπτυξη των λιμένων. Εξαρτάται βέβαια και από ο ενδιαφέρον των εταιριών που θέλουν να επενδύσουν. Το προνομιακό δάνειο έχει σταθερό επιτόκιο 3,25% με επταετή περίοδο χάριτος και 20 έως 25 χρόνια αποπληρωμής. Είναι ένα σημαντικό κίνητρο και για την κινεζική αντιπροσωπεία αλλά και για άλλα επενδυτικά σχήματα διεθνώς τα οποία θέλυν να επενδύσουν στα λιμάνια της Ελλάδος και ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη. Η Κρήτη βρίσκεται στο κέντρο της Μεσογείου άρα μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κέντρο τέτοιο που θα καλύπτει τις ανάγκες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και βεβαίως της Μαύρης Θάλασσας και του Πόντου.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Υπάρχουν άλλες περιοχές της Κρήτης στο μικροσκόπιο της κινεζικής αντιπροσωπείας;
Απάντηση κ. ΥΕΝ:
Σήμερα θα επισκεφτούμε το λιμάνι του Ηρακλείου, το οποίο είναι ένα λιμάνι που αναπτύσσεται και έχει ολοκληρωθεί το master plan του , και επίσης θα επισκεφτούμε και την περιοχή του Τυμπακίου και της Ιεράπετρας.
 
Ακολουθούν δηλώσεις του κ. Li Ke Lin, προέδρου της China Shipping Group:
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Τι προκύπτει από τις πρώτες εντυπώσεις σας στην Κρήτη και τι προγραμματίζετε να κάνετε εδώ;
Απάντηση κ. Li Ke Lin:
Όταν ήρθαμε χθες, κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας από το αεροδρόμιο προς το ξενοδοχείο, η πρώτη εντύπωση που είχαμε ήταν ότι πράγματι η Κρήτη είναι ένα πολύ όμορφο νησί και του αξίζει το γεγονός ότι αποτελεί ένα θαυμάσιο τουριστικό προορισμό. Ο σκοπός της επίσκεψής μας αυτή τη φορά είναι αφενός να δούμε αυτή την όμορφη πόλη όμως το πιο σημαντικό σήμερα είναι ότι καθώς η China Shipping Container Lines και η ζήτηση containers στην περιοχή της Μεσογείου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, αυτό το χρόνο έχουμε 800.000-1.000.000, είναι απαραίτητο για μας να βρούμε ένα κέντρο μεταφοράς. Η Κρήτη έχει πολύ καλή γεωγραφική έση, νοτιανατολικά της Ευρώπης, η οποία είναι πολύ βολική για Τη μεταφορά φορτίου από το νησί σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής Θάλασσας.
Φυσικά, ένα λιμάνι διαμετακομιστικό θα πρέπει να συμπληρώνει έναν αριθμό προϋποθέσεων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Γι’ αυτό το λόγο, από σήμερα αλλά και στο μέλλον, χρειάζεται να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το νησί και σχετικά με τις πιθανότητες δημιουργίας εδώ διαμετακομιστικού κέντρου».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos