Κινητήρας ιόντων, νέα σελίδα στην αεροπορία
το μοντέλο αεροσκάφους που πέταξε με κινητήρα ιόντων (ion drive)

Εκατό χρόνια και κάτι, μετά τη πτήση των αδελφών Ράιτ, όπου ουσιαστικά γεννήθηκε το αεροσκάφος και η αεροπορία όπως τη ξέρουμε σήμερα, η πτήση αλλάζει σελίδα, ή μάλλον η πρόωση του αεροσκάφους, κάνει άλμα προς το μέλλον.

Ερευνητές του M.I.T. πέταξαν για πρώτη φορά μοντέλο αεροσκάφους που βρέθηκε στον αέρα με κινητήρα ιόντων (Ion Drive). Χωρίς έλικες, χωρίς τουρμπίνες χωρίς κανένα κινητό μέρος στον κινητήρα. Αθόρυβο.

Το πειραματικό αεροσκάφος πέταξε μέσα σε γήπεδο μπάσκετ του M.I.T. για 14 δευτερόλεπτα. Είναι βέβαια πολύ νωρίς να πει κανείς πότε θα δούμε ένα κανονικό αεροσκάφος να πετάει ή να αιωρείται αθόρυβα όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά η αρχή έγινε.

Ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα ιόντων είναι θεωρητικά απλός. Φορτισμένο πλέγμα με 20.000 Volt, έλκει ιόντα και τον αέρα με αποτέλεσμα κίνηση του αέρα προς τα φτερά και δημιουργία άντωσης.

Στη περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανένα κινητό μέρος στον κινητήρα, ούτε άξονες, ούτε έλικες, ούτε τουρμπίνες και το αποτέλεσμα πολύ πιο ήσυχο απ’ ότι θα φανταζόταν κανείς.

Δείτε το video:

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos