οι εικόνες της Παναγίας Οδηγήτριας και του Χριστού Παντοκράτορος που εκλάπησαν από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας
οι εικόνες της Παναγίας Οδηγήτριας και του Χριστού Παντοκράτορος που εκλάπησαν από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας

Όπως μας πληροφορεί ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Διαμαντάκης, έγινε αντιληπτό τις τελευταίες ώρες ότι εκλάπησαν μοναδικές εικόνες από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας.

ΜΟΝΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΝΟΙΩΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ όταν μαθαίνει τέτοιες δυσάρεστες ειδήσεις.

ΑΠΟΨΕ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΕΚΛΑΠΗΣΑΝ από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας οι σημαντικές και μοναδικές στο είδος τους φορητές εικόνες του ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ και ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ, χρονολογημένες γύρω στά 1400, προερχόμενες από την ιστορική Μονή Αγίων Αποστόλων Καρκασίων Ανατολής, κωνσταντινοπολίτικης τεχνοτροπίας και σπάνιες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα. Επίσης εκλάπησαν και τρείς άλλες εικόνες σημαντικότατες, η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ, Η ΔΕΗΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, του 17ου-18ου αι.

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ στα Μητρώα του Υπουργείου Πολιτισμού και πρέπει να γνωρίζουν οι ανεγκέφαλοι αρχαιοκάπηλοι πως δεν πρόκειται να πουληθούν σε οποιαδήποτε δημοπρασία και αν βγούν.

Η διαδικασία της προανάκρισης είναι σε εξέλιξη. Ευχαριστώ τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου Ταξιάρχο Εμμανουήλ Πετάση για την αμεσότητα και τις ενέργειες που κατέβαλε και καταβάλει για την αντιμετώπιση του θέματος και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελληνική Αστυνομία θα πράξει για μία ακόμη φορά το καθήκον της. Επίσης τον Διοικητή Ασφάλειας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριο Φρονιμάκη, τον Αστυνόμο κ. Ηλία Νταραρά και τον υπεύθυνο της σήμανσης για την ευσυνειδησία και το φιλότιμο τους.

Να ευχηθούμε ο Θεός να βοηθήσει να βρεθούν οι εικόνες σύντομα και να γυρίσουν στον τόπο τους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos