Δολαψάκης, Γιακουμάκης, Τζανόπουλος, Σπανουδάκης

Και οι τέσσερις πρόεδροι

Κοινές παρεμβάσεις προς την πολιτεία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην αγορά της Κρήτης αποφάσισαν οι Πρόεδροι και οι Διοικητικές Επιτροπές των τεσσάρων Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων της Κρήτης που συναντήθηκαν τη Τετάρτη (3/12) το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λασιθίου σε συνέχεια της πρωτοβουλίας για τακτικές συναντήσεις των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού και την ανάληψη δράσεων.

Οι Πρόεδροι των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, κκ. Νικήτας Δολαψάκης, Ευάγγελος Σπανουδάκης, Γεώργιος Γιακουμάκης και Νίκος Τζανόπουλος, απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ/ Χρήστο Φώλια ζητώντας την άρση του αποκλεισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων – που δεν παρουσιάζουν κερδοφορία προ αποσβέσεων τα τελευταία τρία χρόνια – από τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.
Αντίστοιχη κοινή επιστολή απέστειλαν και στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη ζητώντας μέτρα στήριξης των ΜΜΕ και παρεμβάσεις για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τη διευκόλυνση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης, η πορεία του Ηλεκτρονικού Κέντρου Κρήτης, η συνδισμόρφωση προτάσεων για συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, η μετεξέλιξη του Περιφερειακού Πόλου καινοτομίας Κρήτης και η συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας του νησιού στη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς και η πορεία της Αναπτυξιακής Κρήτης στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων Επιμελητηρίων

Η κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Ανάπτυξης:

Τα Επιμελητήρια Κρήτης (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου) χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργού, κ. Χρήστου Φώλια, να ενισχύσει και να δώσει ανάσα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με το νέο πρόγραμμα εγγύησης και επιχορήγησης επιτοκίου, του ΤΕΜΠMΕ.

Το ΤΕΜΠMΕ μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε ικανοποιητικά προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων. Οι τράπεζες δεν προωθούσαν στους πελάτες τους δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΜΠMΕ, λόγω των χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Το νέο όμως πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας που εξήγγειλε ο Υπουργός Ανάπτυξης, με ένδεκα όρους και προϋποθέσεις, καλεί τις τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, προς όφελος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Οι νέοι όροι είναι στη σωστή κατεύθυνση, διαφωνούμε όμως με την προϋπόθεση, που για να είναι οι επιχειρήσεις επιλέξιμες για την ενίσχυση πρέπει να έχουν κερδοφορία προ αποσβέσεων τα τρία τελευταία έτη.

Η παραπάνω προϋπόθεση θα αποκλείσει πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι προβληματικές και με μικρή βοήθεια μπορούν να ανασάνουν να αποφύγουν το κλείσιμο και να γίνουν κερδοφόρες και βιώσιμες.

Υπάρχουν πολλές οικογενειακές φερέγγυες επιχειρήσεις που λόγω των τελευταίων κακών διεθνών και τοπικών συνθηκών, δεν παρουσίασαν κερδοφορία και τα τρία τελευταία έτη. Άλλες έχουν κερδοφορία τα δύο έτη και πολύ μικρή ζημία μόνο ένα έτος. Αυτός δεν είναι σοβαρός λόγος για αποκλεισμό από τα προνόμια του ΤΕΜΠMΕ.

Η πολιτεία στα πλαίσια της ισονομίας και ίσων ευκαιριών δεν μπορεί να είναι άδικη και να καταδικάζει μικρές επιχειρήσεις, που με μια μικρή βοήθεια και ενθάρρυνση μπορούν να ξεπεράσουν τα πρόσκαιρα προβλήματα τους, να αντέξουν στις εισαγόμενες πιέσεις και να γίνουν κερδοφόρες και ανταγωνιστικές, προς όφελος της τοπικής αλλά και Εθνικής οικονομίας.

Επειδή πιστεύουμε ότι η πολιτεία στα πλαίσια της δικαιοσύνης και της ισότητας των πολιτών που ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα, πρέπει να αντιμετωπίζει ισότιμα και χωρίς διακρίσεις όλες τις επιχειρήσεις, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε τον παραπάνω όρο και να αποκαταστήσετε την ισονομία και δικαιοσύνη, για να αποφευχθεί η αδικία και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. 

 
 
 
Επιμελητήριο                         Επιμελητήριο                Επιμελητήριο             Επιμελητήριο        
Ηρακλείου                              Χανίων                            Ρεθύμνου                   Λασιθίου

Ο Πρόεδρος                          Ο Πρόεδρος                  Ο Πρόεδρος              Ο Πρόεδρος

Νικητ. Δολαψάκης         Ευάγ. Σπανουδάκης        Γεωρ.Γιακουμάκης         Νικ. Τζανόπουλος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos