Κοινωνική Οικονομία, Χορός Εκατομμυρίων σε αναθέσεις
ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ σε αναθέσεις για την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

(Χωρίς να πάει ούτε ένα Ευρώ για ενίσχυση του χώρου)

Αγανακτισμένος είναι κόσμος των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των συλλόγων, (που συμπίπτει να είναι και φορείς ΚΑΛΟ), με όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Εργασίας με το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας. Δείχνει σαν να μην υπάρχει κρατική πολιτική για την Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα.

Ομοσπονδίες, ενώσεις και φορείς έχουν στείλει μια σειρά από επιστολές διαμαρτυρίας, μετά την αποκάλυψη ότι κάποιοι έδωσαν κυριολεκτικά τα «κλειδιά του Υπουργείου σε μια ΜΚΟ» να κάνει πολιτική για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία. Κι αυτό φαίνεται ότι έγινε αφού πρώτα της έδωσαν με απευθείας ανάθεση τους πόρους να διαχειριστεί την ετήσια έκθεση ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18 (7-11/11/2018). Ωστόσο όσο κι αν είναι σκανδαλώδες αυτό, ως γεγονός, δείχνει ότι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Το ίδιο το παγόβουνο πρέπει να είναι ότι, πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό γεγονός υπάρχει ένα χορός εκατομμυρίων τα 4 τελευταία χρόνια που παρά τις πομπώδεις δηλώσεις και ανακοινώσεις και δελτία τύπου, δεν έχει πάει ούτε ένα Ευρώ για ενίσχυση του ίδιου του χώρου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) και άλλων Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών.

Σχεδόν έξη συνεχή χρόνια, τέσσερα χρόνια με την σημερινή Κυβέρνηση (Σύριζα –ΑνΕλ) και δύο χρόνια πριν, δεν έχει χρηματοδοτηθεί καμία δράση από το ΕΣΠΑ για φορείς Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Στις 16 Οκτ 2018 με μεγάλη έκπληξη καταγράψαμε, από αναφορές συμμετεχόντων, ότι το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, είχε δώσει τα κλειδιά των γραφείων της στο IMPACT HUBE για διαβούλευση με τους φορείς ΚΑΛΟ πάνω στις θεματικές που θα συζητηθούν στο Φόρουμ της ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18, χωρίς την παρουσία του ίδιου του Υπουργείου Εργασίας. Η συζήτηση γινόταν χωρίς προσανατολισμό και χωρίς ειρμό γενικά περί εκπαίδευσης επιχειρήσεων. Επισημάνθηκε ότι η θεματική δεν μπορεί να είναι ξένη από τα ζητήματα Κοινωνικής Οικονομίας και τα προβλήματα που απασχολούν αντικειμενικά το πεδίο και ειδικότερα στα ζητήματα εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη οι συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις. Δεν είχε γίνει αντιληπτό ακόμη ότι οι δύο συντονιστές, που ήθελαν να διαμορφώσουν την ατζέντα, ήσαν υπάλληλοι από IMPACT HUBE κα όχι στελέχη του Υπουργείου. Ήταν απογευματινή ώρα, η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ του Υπουργείου Εργασίας ήταν κλειστή και δεν πήγαινε το μυαλό, ότι μια Ιδιωτική Εταιρεία είχε τα κλειδιά για να διαβούλευση με τους φορείς στο χώρο της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ, Σοφοκλέους 4, 7ος όροφος. Είχαν όμως χρησιμοποιήσει «παραπλανητικά» στην πρόσκληση το τίτλο και την έδρα της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ του Υπουργείου Εργασίας.

Αυτό που μαθεύτηκε για το τη ΜΚΟ IMPACT HUB που ιδρύθηκε μόλις το 2015-16 είναι ότι είναι μόνιμος διοργανωτής της ετήσιας έκθεσης και επικοινωνιακών γεγονότων του Υπουργείου Εργασίας για ένα έργο το οποίο θα έπρεπε θεσμικά να αναλάβουν οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου της Κοινωνίας των Πολιτών και ειδικότερα της Κοινωνικής Οικονομίας, και όχι κάποια οιασδήποτε μορφής Εταιρεία. Και «φυσικά» η ΜΚΟ IMPACT HUB είναι από τους ελάχιστους φορείς που έχουν χρηματοδοτηθεί από το «ταμείο» της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης ερώτηση που έγινε στη Βουλή με τα παρακάτω ερωτήματα:

  • Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία;
  • Η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
  • Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία;
  • Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ;

Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κι άλλη ΜΚΟ που έχει το μοναδικό προνόμιο των απευθείας αναθέσεων από το Υπουργείο Εργασίας για τα επικοινωνιακά γεγονότα του Υπουργείου. Μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2016 και εκτοξεύτηκε στο χώρο χάρις αυτές τις αναθέσεις. Μια ΜΚΟ από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενοχλήσει αρκετούς «συντρόφους» και μέσα στη Οργάνωση καθώς έχει την τάση να μονοπωλήσει το χώρο δημιουργώντας και εσωτερική δυσαρέσκεια. Έτσι προέκυψε και η διαρροή πληροφόρησης καθώς η προστασία και η ώθηση γινόταν  κυρίως από κάποιο διαχρονικό σύμβουλο του Υπουργείου. Καμία σχέση με αυτές τις επιλογές δεν φαίνεται να έχουν οι Υπουργοί κα Ε. Αχτσιόγλου και κα Θ. Φωτίου που τελευταία έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας από τη στιγμή που έφυγε η κα Ρ. Αντωνοπούλου, ούτε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ Α. Νεφελούδης. Στο «σύμβουλο» και στη ΜΚΟ αυτή χρεώνεται μάλιστα και το φιάσκο της Πρόσκλησης που έγινε πρόσφατα για τα «Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας» όπου οι φωτογραφικές διατάξεις της πρόσκλησης και τα απίθανα δικαιολογητικά που ζητούσε είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν πολλοί φορείς ΚΑΛΟ, κυρίως ΚοινΣΕπ, και Ενώσεις, που ακόμα και στελέχη τους υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα «Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας» υπάρχει ένας γενικότερος αναβρασμός για το πώς στήθηκε η πρόσκληση, ώστε μόνο από πριν μιλημένοι να έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν όλα τα δικαιολογητικά. Πολλές βιώσιμες και με διαχειριστική ικανότητα Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις αποκλείονται εάν δεν είχαν προσλάβει εκ των προτέρων ειδικότητες εργαζομένων που απαιτούσε η Πρόσκληση.

Έτσι πολύ μικρός σχετικά αριθμός δικαιούχων περνάει τα κριτήρια γεγονός που έχει εκνευρίσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου με αποτέλεσμα, ως φαίνεται, πριν ένα μήνα να ζητήσει την παραίτηση του Ειδικού Γραμματέα ΚΑΛΟ κ Α. Βορλόου.

Έτσι ο στόχος που είχε βάλει η πολιτική ηγεσία για 89 «Κέντρα Στήριξης Κοινωνικής Οικονομίας» σε όλη την χώρα, (για να κάνουν επικοινωνιακή εκστρατεία σε μια κατά βάση προεκλογική χρονιά?), δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που οι «σύμβουλοι» έκαναν το κουμάντο για το δικό τους παιγνίδι και όχι οι υπουργοί.

Πριν δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2016, η πρώην Γ. Γ. κα Δήμητρα Χαλικιά της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, υπέβαλε την παραίτησή της κατηγορώντας την τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας για απευθείας αναθέσεις, με αυτεπιστασία, προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Φαίνεται ότι το πρόβλημα των αναθέσεων ήταν υπαρκτό από τότε. Τώρα προστίθενται και οι ΜΚΟ με τα «δικά μας παιδιά» Μία ακόμη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θα αποκαλύψει τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου χρηματοδότησης μιας «ψευδεπίγραφης» Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας -ΚΑΛΟ.

Η Κοινωνική Οικονομία θα έπρεπε να είναι κεντρική πολιτική επιλογή της πατρίδος μας για το μέλλον, με συναίνεση και συμμετοχή όλων.

Για το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ,

Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382, michaeld@otenet.gr

*Η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, είναι αρμόδια για το συντονισμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση παρεμβάσεων που αφορούν στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), καθώς και από άλλα εθνικά ή/και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα.

*Το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς προσπαθειών ώστε να οργανωθούν οι πρωτοβάθμιοι φορείς σε δευτεροβάθμιο επίπεδο ομοσπονδοποίησης και συμπράξεων καθώς και σε τριτοβάθμιο πανελλαδικό επίπεδο. Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ δημιουργήθηκε το Μάρτιο 2011, ως μια κινηματική δομή με σκοπό κυρίως την ανάπτυξη την κοινωνικής οικονομίας, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το μετασχηματισμό του εθελοντισμού σε κινητήρια δύναμη ώστε να αξιοποιήσουν αυτές οι οργανώσεις το θεσμικό ρόλο τους, που μπορούν να έχουν στην εποχή μας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos