Κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μπίας
μετά την αποκάλυψη του ονόματος, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, η Ευαγγελία Νησιώτη Μπία η Ελένη Αυλωνίτου και η Βιβή Πρωτόπαπα

Από το Σάββατο (4/8) το δημοτικό κολυμβητήριο Αγίου Νικολάου, φέρει το όνομα Γιώργος Μπίας. Το όνομα του ανθρώπου που απογείωση τον Ναυτικό Όμιλο Αγίου Νικολάου, του ανθρώπου που ανάστησε τη κολύμβηση στην Ελλάδα και τη πήγε στους Ολυμπιακούς.

Ο Γιώργος Μπίας γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Το πέρασμα του ως καθηγητής από τα σχολεία της πόλης, αλλά κυρίως η ενασχόληση του με τον Ναυτικό Όμιλο Αγίου Νικολάου τη περίοδο 1961 – 1964, είχε το καταλυτικό αποτέλεσμα να τρέξουν έντονα μπροστά τα κολυμβητικά πράγματα στη περιοχή και ο ΝΟΑΝ να γίνει ένας φορέας για τον οποίο θα μίλαγε όλη η Κρήτη.

Έφτιαξε το κολυμβητήριο μέσα στη λίμνη του Αγίου Νικολάου και προπονούσε. Στη δυτική πλευρά έφερε δυο βατήρες, έναν χαμηλό και ένα στα 3 μέτρα για όσους ήθελαν να ασχοληθούν με τη αθλητική κατάδυση. Δημιούργησε αθλητές και έδωσε άλλη πνοή και διάσταση στη κολύμβηση στον Άγιο Νικόλαο.

Όμως η καριέρα του θα απογειωθεί όταν το 1968 ανέλαβε την ομάδα κολύμβησης του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, ουσιαστικά ξαναστήνοντας τη κολύμβηση στην Ελλάδα στα πόδια της, παρά τις αντιδράσεις διαφόρων.

Ανέδειξε σε κορυφαίες κολυμβήτριες της χώρας την Ελένη Αυλωνίτου και τη Βιβή Πρωτόπαπα με τις οποίες έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου.

Και οι δυο αθλήτριες παρούσες στην εκδήλωση, μετέφεραν τις αναμνήσεις τους και όλα όσα έζησαν με έναν από τους καλύτερους προπονητές που είχε ποτέ η χώρα. Η συγκίνηση έκδηλη, και στις δυο κολυμβήτριες, τους αθλητές τότε του ΝΟΑΝ τον Μανώλη τον Κακουλάκη, τον Γιάννη Παπαδομιχελάκη και τον Σπύρο Πατεράκη. Παρούσα και η αδελφή του Γιώργου Μπία Ευαγγελία Νησιώτη Μπία, αλλά και πολύς κόσμος.

Ευαγγελία Νησιώτη Μπία
ο Γιώργος Μπίας με την Ελένη Αυλωνίτου

Ο δήμαρχος διάβασε το ψήφισμα του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΝ και αποκαλύφθηκε η αναμνηστική πινακίδα με το όνομα του.

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου με την υπ. Αριθμ. Απόφ. 38/ 7-4-2016 μετά από εισήγηση του Προέδρου του Χάρη Αλεξάκη αποφάσισε ομόφωνα αναγνωρίζοντας την προσφορά του κ. Γιώργου Μπία στα Κολυμβητικά δρώμενα στην πόλη του Αγίου Νικολάου την ονομασία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αγίου Νικολάου ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου σε Δημοτικό Κολυμβητήριο Γιώργος Μπίας. Επίσης να ενημερωθεί η κ. Ευαγγελία Νησιώτη Μπία και το ΔΣ του NOAN για την συγκεκριμένη πρόταση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αλεξάκης Χαρίλαος

ΤΑ ΜΕΛΗ
Ραφαϊλάκης Ελευθέριος
Τζώρτζης Γεώργιος
Παπαντωνάκης Κων/νος
Περουλιού -Σεργάκη Ίρις
Τσαγκαράκη Μαρία
Κασωτάκη Μαρία
Ζερβάκη Κλειώ

Ακούστε τμήμα της συνέντευξης που μας είχε δώσει στον 104.4 Fm στον Χρήστο Κουτουλάκη, σχεδόν 30 χρόνια πριν.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos