Κρητικό Πανόραμα: 8ο ΤεύχοςΚυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα το όγδοο τεύχος του περιοδικού ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ , του πρώτου και μοναδικού κρητικού εντύπου που διανέμεται σε όλη την Ελλάδα.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΑΜΑΡΙΟΥ

Ένα άγνωστο μινωικό ανάκτορο

Το μινωικό ανάκτορο στο Μοναστηράκι Αμαρίου είναι η πιο σημαντική Παλαιοανακτορική ανασκαμμένη θέση στην Κρήτη αφού βρίσκουμε κατάλοιπα αυτής της περιόδου χωρίς πολλές μεταγενέστερες φάσεις.

Η ανασκαφή έχει δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη δομή της διοίκησης και της οικονομίας των πρώτων ανακτόρων.

Τα ευρήματα του ανακτορικού κέντρου περιλαμβάνουν μνημειακή αρχιτεκτονική, μεγάλο αριθμό σφραγισμάτων, τεράστιες αποθήκες και εραστήρια.

Κεραμική, του πολύχρωμου ρυθμού των Καμαρών συμπεριλαμβανομένου, έχει βρεθεί σε αφθονία. Λίθινα αγγεία, σφραγίδες και αντικείμενα παρασκευής τροφής αποτελούν επίσης μερικά από τα αντιπροσωπευτικά ευρήματα. Η θέση καταλαμβάνει έκταση 300.000 τ.μ.

ΣΤΑΣ ΥΦΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΝΗΣΙΔΟΣ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Το τρομερόν ναυάγιο

του αυστριακού Imperatrix

Τα μανιασμένα κύματα σφυροκοπούσαν το νησί και οι σφοδροί άνεμοι σήκωναν τεράστια σύννεφα περιορίζοντας δραματικά την ορατότητα. Φάρος δεν υπήρχ.

Ένα ανθρώπινο λάθος έβγαλε το πολυτελές αυστριακό ατμόπλοιο Imperatrix από την πορεία του οδηγώντας το πάνω στις κοφτερές ξέρες του Λαφονησιού.

Ήταν 4.10’ τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου 1907.

Σκηνές ανείπωτης φρίκης και πανικού εκτυλίχτηκαν τς επόμενες ώρες μέσα στο μαύρο σκοτάδι. Την ώρα που το πλοίο βυθιζόταν αργά αργά, δεκάδες άνθρωποι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να σωθούν, ενώ άλλοι προσπαθούσαν να βγουν στην ξηρά με σχεδία.

Σκηνές ηρωισμού και αυτοθυσίας καταγράφηκαν από τους δημοσιογράφους της εποχής όταν έφτασαν επί τόπου ο ηγούμενος και οι καλόγεροι της

Χρυσοσκαλίτισσας και κάτοικοι από τα γειτονικά χωριά. Οι Κρητικοί ρίχτηκαν στα παγωμένα νερά για να διασώσουν τους ναυαγούς.

Εκείνη τη νύχτα έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι. ¶λλοι 12 σώθηκαν καταμωλωπισμένοι και πληγωμένοι.

ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΙΜΟ

Καλώς τη, την αρκούδα

… Ο παπάς και οι ανεγνώστες λένε τα τροπάρια του Χριστού γιατί αυτά γράφουνε τα χαρθιά, αλλά πάνε στο βρόντος, αφού τόσανα χρόνια που τα λένε κιανείς δεν τα άκουσε γι να μάθει ποιος γιορτάζει. Ύστερα παίρνομε έρτο και αντίντερο, βγαίνομε όλο κατάνυξη στην αυλή και φωνιάζομε ο γης τον άλλο «αρκούδα». Το ίδιο κάνομε και στο δρόμο σάμε να φτάξομε στα σπίθια μας. Όποιος μας επαντίξει αντί για του Θεού το χαιρετισμό θα του πούμε: «Τρύπωξε μέσα Αρκούδα» ή άμα είναι κοζαλής και τόνε ντρεπόμαστενε του λέμε πια ελαφρά «Καλώς τη την Αρκούδα».

Ετουτονά γίνεται όλη τη μέρα. Ο γης χωριανός λέει τον άλλο «αρκούδα» και ενώ από τη μία δεν κατέχουνε καθόλου ήντα ’ναι αυτό το πράμα κι από την άλλη κατέχουνε καλά πως είναι έιμο παραξηγούνται τόσονά πολύ που έρχουνται στα χέρια…

ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ

Παναγία η Αρκουδιώτισα!

Με παράξενη επωνυμία γιορτάζεται σήμερα στην Κρήτη η γιορτή της Υπαπαντής: Παναγιά η Αρκουδιώτισσα! Ο πιο γνωστός τόπος λατρείας βρίσεται στο εντυπωσιακό σπήλαιο, λίγα χιλιόμετρα από το μοναστήρι του Γουβερνέτου, στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου δείχνουν ακόμη και σήμερα τη «μαρμαρωμένη αρκούδα».

Η περίεργη ονομασία αλλά και η σύνδεση της Υπαπαντής με το σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας οδήγησε τον Βρετανό George Thomson να υποθέσει πως στον ίδιο χώρο οι αρχαίοι λάτρευαν την ¶ρτεμη με τη μορφή αρκούδας…

ΙΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ

Ο αειθαλής πλάτανος

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας μετά την απαγωγή της Ευρώπης και τη μεταφορά της στην Κρήτη, ενώθηκε ερωτικά μαζί τη κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου, που βρίσκονταν στην πηγή κοντά στην αρχαία πόλη Γόρτυνα της Κρήτης.

Για το λόγο αυτό ο Δίας του χάρισε το προνόμιο να μη ρίχνει τα φύλλα του, να είναι αειθαλές και να θεωρείται ιερό δέντρο.

Με το αειθαλές πλατάνι της Κρήτης έουν ασχοληθεί πολλοί ερευνητές και μελετητές. H μοναδική αυτή ποικιλία, με τη μοναδική χαρακτηριστική αειφυλλία του μετά από μεταλλαγή, παρουσιάζει όχι μόνο μυθολογικό, ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον αλλά και βοτανικό και φυτογεωγραφικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΠΛΟΛΟΝΙΑ – ΑΣΙΖΗ

Ο Κρητικός Πάπας Αλέξανδρος ο Ε’

Η ιερατική του εξέλιξη υπήρξε ταχύτατη. Το 1386 χειροτονείται Επίσκοπος στην Πιατσέντζα, το 1388 στη Βιτσέντζα, το 1389 στη Νοβάρρα και το 1401 εκλέγεται Επίσκοπος Μιλάνου. Τρία χρόνια αργότερα χειροτονείται Καρδινάλιος και χρησιμοποιείται ως απεσταλμένος της Καθολικής Εκκλησίας στη Λομβαρδία.

Είναι η εποχή του μεγάλου παπικού σχίσματος. Ο κρητικός ιεράρχης δουλεύει για την ενότητα, αλλά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Πάπες, έναν στη Ρώμη και έναν στην Αβινιόν. Σ’ αυτό, λοιπόν, το κλίμα έντονης αβεβαιότητας, αναζητείται ένας αληθινός Πάπας, υπεράνω φατριών, άξιος, σοφός, ικανός να επαναφέρει την τάξη στην εκκλησία.

Το Κογκλάβιο καθαιρεί τους δύο Πάπες που υπάρχουν, εκλέγοντας άλλο με μοναδικό κριτήριο: «εκλέξετε τον καλύτερο και ανεβάστε τν στο θρόνο». Η σύνοδος αυτή εκλέγει τον Πέτρο Φίλαργο σαν νόμιμο Πάπα με το όνομα Αλέξανδρος ο Ε΄. Η στέψη του υπήρξε μεγαλοπρεπέστατη.

ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ

Οι κρήνες του Ρεθύμνου

Από τις δεκάδες δημόσιες κρήνες που υπήρχαν στην πόλη του Ρεθύμνου τους προηγούμενους αιώνες, μόνο εννέα διασώζονται σήμερα. Από αυτές, μόνο μια χρονολογείται στην περίοδο της Ενετοκρατίας: είναι η κρήνη Rimondi, ή Μεγάλη Βρύση, όπως την αποκαλούν οι Ρεθυμνιώτες, που κατασκευάστηκε το 1626 από τον Ρέκτορα Alvise Rimondi σε αντικατάσταση παλαιότερης.

Διαβάστε στο εσωτερικό ένθετο ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦH :

O ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟΣ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ

Όσοι Κρήτες διάγουν το πεντηκοστό και πλέον έτος της ηλικίας τους είναι βέβαιο ότι θυμούνται με νοσταλγία τις παραδοσιακές σούπες και φαγητά που γίνονταν με ξινόχοντρο.

Δυστυχώς η άγνοια, πολλές φορές και ο νεοπλουτισμός, έχουν οδηγήσει πολλούς να αρνηθούν μια υγιεινή παραδοσιακή τροφή στα παιδιά τους για χάρη σύγχρονων και πολυδιαφημισμένων υποκατάστατών της.

Από διατροφική άποψη ο ξινόχοντρος θερείται τροφή υψηλής ποιότητας. Εφοδιάζει τον οργανισμό των καταναλωτών του με ποικιλία θρεπτικών συστατικών, ανόργανων αλάτων, βιταμινών και φυσικών ινών. Είναι προϊόν πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, συστατικά ιδιαίτερης σημασίας, κύρια για τους αναπτυσσόμενους οργανισμούς.

Εντυπωσιακό είναι ότι υπερτερεί σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο από τα φρέσκα τυριά, που κυκλοφορούν στην αγορά αλλά και από πολλά μαλακά. Από την άποψη αυτή πλησιάζει τη σύσταση της φέτας.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΡΙΓΑΝΗ ΑΜΑΡΙΟΥ

«Στην αρχή πήραε σπόρο από άγρια ρίγανη από μέρη όπου τα φυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Οι αναλύσεις που κάναμε σε εργαστήρια δείχνουν ότι τα αιθέρια έλαια της δικής μας ρίγανης είναι περίπου 7,5%, ενώ η εισαγόμενη (τουρκική) έχει λιγότερο από 5 %.

Σπείραμε το σπόρο ε φυτώρια το Δεκέμβρη του 2002 και το Μάρτη κάναμε τη μεταφύτευση»…

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Κρέας με μπάμιες, μαυρομάτικα με μάραθο, ομελέτα με κρεμμύδια στο τσικάλι.

Πώς μπορούμε να φτιάξουμε ξινόχοντρο αν μένουμε στην πόλη…

Print Friendly, PDF & Email

Από manos