Φωτιά σε δάσοςΝα δημιουργηθεί μόνιμη ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής προστασίας ζήτησε τη Τετάρτη (11/7) σε συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές ο ευρβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Επίτροπος Μπενίτα Φερρέρο-Βάλντνερ τόνισε ότι δύο φορές φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλλει στην εκδήλωση αλληλεγγύης από άλλα κράτη μέλη ε πληττόμενες χώρες της ΕΕ. Οι δύο αυτές χώρες ήταν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε ότι:
δυστυχώς το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι ευρωπαϊκής κλίμακας και ταλαιπωρεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρόσφατο παράδειγμα την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου πέρυσι κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Γι’ αυτό, εκτός από τα κράτη μέλη, πρέπει να δράσει και η ΕΕ“.
 
Κωστής ΧατζηδάκηςΣυγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε:
α) να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή δύναμη πολιτικής προστασίας, ώστε να επιτυγχάνεται μια πιο συγκροτημένη παρέμβαση από πλευράς ΕΕ, και
β) να ξεμπλοκαριστεί απ το Συμβούλιο της ΕΕ ο νέος Κανονισμός για το Ταμείο Αλληλεγγύης, έτσι ώστε ο μηχανισμός αποζημίωσης να μην ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις πολύ μεγάλων καταστροφών, αλλά και σε περιπτώσεις όπου οι καταστροφές είναι μικρότερης έκτασης.
 
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σε σχέση με πιθανή αίτηση αποζημίωσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης, πρώτα θα πρέπει να γίνει ακριβής υπολογισμός της ζημιάς από τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, έτσι ώστε να είναι βέβαιες ότι πληρούνται οι όροι που θέτει ο σμερινός Κανονισμός για το Ταμείο Αλληλεγγύης. Αυτό συνέβη άλλωστε με την καταβολή αποζημίωσης για τις περσινές πλημμύρες στον Έβρο. Ζήτησε, όμως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνταχθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προσπάθεια για ένα νέο και πιο ευέλικτο Ταμείο Αλληλεγγύης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos