ΛάσινθοςΜια από τις πλέον ενδιαφέρουσες επενδύσεις το τελευταίο διάστημα στο Νομό Λασιθίου είναι και το οικολογικό παραδοσιακό πάρκο «Λάσινθος», στο Οροπέδιο Λασιθίου, μια ιδέα του Μιχάλη Περισυνάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από το Οροπέδιο και θέλησε κάτι να δημιουργήσει εκεί.
Με την πολύχρονη εμπλοκή του ιδίου με τις επιχειρήσεις, αλλά και με την Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, λόγω και της ιδιότητας του ως Νομαρχιακού Συμβούλυ Λασιθίου, αντιλήφθηκε νωρίς ότι, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε εισροή τουριστών, θα πρέπει να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως, την ενδοχώρα της Κρήτης, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και διατροφής, διότι πλέον ο ήλιος και θάλασσα δεν πουλάνε.

Με αυτή την αφετηρία αλλά και τη λογική ότι το Οροπέδιο Λασιθίου χρειάζεται επενδύσεις, ξεκίνησε, με πολλές δυσκολίες, η δημιουργία του «Λάσινθος». Η κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται, αλλά κάποια μέρη του πάρκου όπως το εστιατόριο και ο χώρος με τα ζώα ήδη λειτουργούν.

Συναντήσαμε τον κύριο Περισυνάκη στη βεράντα του εστιατορίου και μιλήσαμε μαζί του.

104.4
κύριε Περισυνάκη τι είναι το Λάσινθος;
Περισυνάκης
Το Λάσινθος προσωπικά για μένα είναι ένα όραμα είναι μία σκέψη από τα παιδικά μου χρόνια , που προσπάθησα και προσπαθώ να το κάνω αυτό το όραμα πράξη
Είναι ένας χώρος συναισθημάτων είναι ένας χώρος που παντρεύεται το χθες με το σήμερα είναι να πάρκο που όπως λέγεται και στην ονομασία του οικολογικό πάρκο που μέσα σ΄ αυτό το πάρκο εναρμονίζεται απόλυτα η κάθε κίνηση η κάθε φωνή το κάθε χορτάρι που βγαίνει.
Ένας από τους αίγαγρους του πάρκουΜέσα σ΄ αυτό το πάρκο υπάρχουν καλλιέργειες υπάρχουν όλα τα ζώα της Κρήτης, υπάρχουν εργαστήρια όπου θα τυποποιούνται και θα συσκευάζονται τα τοπικά προϊόντα του αγροκτήματος αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχει ένας χώρος εστίασης, ένα μεγάλο παραδοσιακό εστιατόριο και έναν χώρος διαμονής. Μαζέψαμε όλα αυτά σε μία έκταση 200 στρεμμάτων και μέσα σ΄ αυτό το χώρο φιλοδοξούμε να φέρουμε πιο κοντά τον πολίτη τόσο τον Έλληνα τόσο του εξωτερικού, σ΄ αυτό το οποίο θεωρούμε ότι η νέα εποχή, η νέα τεχνολογία, η νέα τάξη πραγμάτων για μια εικοσαετία τον έφερε τον κόσμο μακριά απ΄ όλα αυτά. Και σαν παράδειγμ μπορώ να αναφέρω ότι εδώ στο Οροπέδιο Λασιθίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κτηνιατρικής υπηρεσίας τη δεκαετία του εβδομήντα ζούσαν 4300 βοοειδή. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα άλλο, εκτός απ΄ αυτά τα οποία υπάρχουν εδώ στο χώρο μας. Καταλαβαίνετε ότι τα παιδιά του σχολείυ σήμερα , του γυμνασίου δεν έχουν δει ποτέ από κοντά μία αγελάδα. Αυτό για μένα είναι πρόβλημα, είναι πρόβλημα που έρχονται εδώ νέοι άνθρωποι, που δεν ξέρουν από που βγαίνει μία ντομάτα, που δεν ξέρουν από που βγαίνουν τα φασόλια, από που τέλος πάντων είναι η παραγωγή αυτών που καθημερινά βλέπουμε στο τραπέζι μας. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στον επισκέπτη εδώ πέρα να συμμετέχει σ΄ αυτές τις καλλιέργειες, να έχει σχέση με τα ζώα, να έχει σχέση με ότι κινείται εντός του αγροκτήματος, και που προσπάθεια των ανθρώπων που εργάζονται εδώ είναι να νισουν σαν το σπίτι τους, να νιώσουν σα στο δικό τους χώρο. Το ευχάριστο είναι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση τόσο εντός της Κρήτης όσο και εκτός, και οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την ώρα από την πλευρά μας με τουριστικούς παράγοντες του εξωτερικού είναι κάτι το οποίο έλειπε, είναι κάτι το οποίο το θέλουν, είναι κάτι το οποίο αναζητούν και να το βάλουν στα προγράμματα τους και στις εκδρομές τους οι άνθρωποι που οργανώνουν τα μεγάλα τουριστικά πακέτα του εξωτερικού. Θέλω να πιστεύω τελικά ότι αυτή η προσπάθεια θα συνδράμει στο να αναπτυχθεί ο τόπος μου, εδώ το Οροπέδιο, ένας τόπος που τον λατρεύω περισσότερο να δώσει κίνητρα σε νέους ανθρώπους να καθίσουν επειδή θα βρουν αρκετή δουλειά εδώ πέρα, να δώσει ερεθίσματα σε άλλους να κάνουν άλλες επενδύσεις, γιατί αυτή η επένδση δε πρέπει να μείνει μόνη της, πρέπει να γίνουν και άλλες γιατί όσες περισσότερες γίνουν τόσο μεγαλύτερο ρεύμα θα υπάρξει για αυτόν τον τόπο τόσο καλύτερα θα είναι για όλους εμάς τους επενδυτές. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε και μέσα από την εκπομπή σας προς όλους τους εν δυνάει επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Κρήτης, ότι αυτός ο τόπος μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα οικονομικά για τον οποιοδήποτε επενδυτή αρκεί ότι κάνει να το κάνει με μεράκι, με αγάπη και σωστά.

104.4
Στοχεύετε πέρ από την καλοκαιρινή περίοδο, που εδώ πέρα είναι εκ των πραγμάτων κάποιοι ξένοι ανεβαίνουν, να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε κίνηση και τον χειμώνα, στο χιονισμένο Λασίθι, διότι, όταν ακούμε χιονισμένο Λασίθι, θυμόμαστε μπουλντόζες , κόσμο αποκλεισμένο&.,
Περισυνάκης
Ο περιστεριώναςΝαι, να σας πως, το οικολογικό πάρκο, το Λάσινθος, θα δουλεύει όλο το χρόνο. διότι το Λασίθι έχει τέσσερις εποχές σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Κρήτης ή της Ελλάδος. Εδώ πραγματικά έχουμε τις τέσσερις εποχές όπου η κάθε εποχή έχει την ιδιαιτερότητα της, η κάθε εποχή έχει ανθρώπους που είναι ερωτευμένοι με τη συγκεκριμένη περίοδο, η κάθε εποχή έχει να προσφέρει κάτι στον επισκέπτη. Και φέτος το χειμώνα θα μείνουμε ανοικτοί για το εστιατόριο και τα ζώα, τα Σαββατοκύριακα όλα, αλλά από του χρόνου θα είναι δώδεκα μήνες ανοικτό. το πάρκο μας για να έχει τη δυνατότητα ο καθένας να έλθει όποτε τον εξυπηρετεί, όποτε τον βολεύει. Απευθυνόμαστε σε σχολεία, απευθυνόμαστε σε οργανωμένα γκρουπ, απευθυνόμαστε σε μεμονωμένους, απευθυνόμαστε σε όποιον θέλει να δει κάτι διαφοετικό.

104.4
Λόγω της ιδιότητας σας, η εμπλοκή σας με την επιτροπή τουριστικής προβολής, Λασιθίου, με όλα αυτά και τα προβλήματα που αντιλαμβάνεστε στον χώρο, θεωρείτε ότι αυτού του είδους οι μονάδες είναι το μέλλον;
Περισυνάκης
Το μέλλον είναι κάτι γενικό αλλά θέλω να πιστεύω ότι ο τουρισμός, το μοντέλο του τουρισμού όπως το είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα πρέπει να αλλάξει. Τα μοντέλα των αυτοκινήτων αλλάζουν, τα μοντέλα στα ρούχα αλλάζουν. Ο τουρισμός παραμένει το ίδιο μοντέλο εδώ και τριάντα χρόνια. Δε μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε στον ήλιο και τη θάλασσα, καλό είναι, είναι ένα κομμάτι του τόπου μας αυτό αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. ‘Ήλιο και θάλασσα έχουν όλοι. Εμείς έχουμε μια ενδοχώρα πλούσια, έχουμε έναν πολιτισμό πλουιότατο, έχουμε μία κουλτούρα τα οποία όλα αυτά πρέπει να τα αναδείξουμε. Πρέπει αυτά να τα γνωρίσουν οι ξένοι επισκέπτες που τόσα χρόνια, εκατομμύρια έχουν έρθει στο νησί μας δεν έχουν δει την ενδοχώρα. ¶ρα λοιπόν αναπτύσσοντας την ενδοχώρα κάποιος προσφέρει και στα βόρεια παράλια, διότι ο επισκέπτης των βορείων παραλίων της Κρήτης θα έχει τη δυνατότητα να περάσει στην ενδοχώρα μία δύο ή τρεις μέρες και έτσι θα του δίνεται παραπέρα κίνητρο να επισκεφτεί την Κρήτη. Δηλαδή εξυπηρετεί όλες τις περιπτώσεις η ανάπτυξη της ενδοχώρας, οι εναλλακτιές μορφές τουρισμού. Και σ αυτό πρέπει να στοχεύσουν όλοι οι φορείς. Και θέλω να πως ότι φοβάμαι πάλι οι επιχειρηματίες είναι εκείνοι οι οποίοι θα ξεκινήσουν αυτή τη διαδικασία ανάπτυξης της ενδοχώρας αλλά εύχομαι να μην καταλήξει όπως κατέληξαν τα βόρεια παράλια, που ένας τουρισμός αναπτύχθηκε άναρχα, που ένας τουρισμός ήρθε με τέτοιο τρόπο ώστε ο ένας να είναι πάνω στον άλλον με όλα αυτά τα οποία παρακολουθούμε σήμερα. ¶ρα λοιπόν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ο οικοτουρισμός όπως λέμε σήμερα πρέπει να μπουν κανόνες, να μπουν κανόνες γιατί το κακό έρχεται εύκολα το καλό έρχεται δύσκολα, και δεν πρέπει να επιτρέψει η πολιτεία σε κανέναν από εμάς τους επενδυτές να κάνει οτιδήποτε που να μην είναι μέσα στα πλαίσια εκείνα τα οποία θα ανεβάσουν τον τόπο μας και όχι να τον δυσφημήσουν.

104.4
Αντιμετωπίσατε δυσκολίες σ΄ αυτό εδώ το εγχείρημα το οποίο δεν είναι μικρό.
Περισυνάκης
Μιχάλης Περισυνάκης και υιόςΤεράστιες δυσκολίες, δυσκολίες από τη γραφειοκρατία, η οποία επικρατεί, δυσκολίες από την κατασκευή, που το κότος κατασκευής σ αυτές τις περιοχές είναι πάρα πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες περιοχές όπου τα οικοδομικά υλικά είναι δίπλα, όπου οι μεταφορές είναι πολύ φθηνότερες, όπου βρίσκεις συνεργεία κατασκευής πολύ περισσότερα Εδώ η προσπάθεια αυτή ήταν πολύ – πολύ πιο δύσκολη αό ότι αν την έκανες σ΄ ένα αστικό κέντρο κοντά. Και εκεί είναι και ένα θέμα που η πολιτεία πρέπει να ακουμπήσει να ενθαρρύνει τέτοιες δραστηριότητες και να τις επιδοτήσει σ΄ έναν βαθμό για το παραπάνω κόστος που απαιτείται σε σχέση με μία επένδυση που γίνεται στον ¶γιο Νικόλαο, ή στην Ιεράπετρα ή στο Ηράκλειο. Να σας πω μόνο ότι οι μεταφορές στο φορτηγό το αυτοκίνητο κοστίζουν 500 με 600 ευρώ των αδρανών υλικών κάτι το οποίο δεν το έχει μια περιοχή που είναι δίπλα ένα λατομείο ή τα τσιμέντα ή οτιδήποτε. Και πάνω απ όλα και η μεταφορά του προσωπικού, των εργαζομένων στην οικοδομή γενικά στοιχίζει πολύ περισσότερο. Αυτό είναι κάτι που αποθαρρύνει τον επενδυτή γενικά να κάνει μία κίνηση να αναπτύξει στην ενδοχώρα όπως το Οροπέδιο αλλά πιστεύω το επόμενο διάστημα αυτό να εκλείψει, να υπάρξει κάτι το οποίο να απαλύνει το επενδυτή απ΄ αυτό το αυξημένο κόστος. Τώρα τι θα είναι αυτό, θα είναι μια παρέμβαση στην οικοδομική άδεια με λιγότερο κόστος θα είναι μια παρέμβαση στο Ι.Κ.Α., κάτι πρέπει τέλος πάντων να είναι.

104.4
Οπότε όλο αυτόν τον προβληματισμό το μεταφέρατε και στους δύο ευρωβουλευτές που σας επισκέφτηκαν;
Περισυνάκης
Λάσινθος, εργαστήριαΝαι πραγματικά, είχαν έρθει εδώ δύο ευρωβουλευτές, το με ένα τον, τον Σταύρο τον Αρναουτάκη τον γνώριζα από τα παλιά, τον Χατζημαρκάκη τον συντοπίτη μας, γιατί συντοπίτης μας αισθάνεται περισσότερο Κρητικός και λειτουργεί περισσότερο Κρητικός από εμάς τους ίδιους, είχα την τιμή να έρθει εδώ πέρα και να επισκεφτεί το χώρο μας και μάλιστα μου έκανε και πρόταση την ερχόμενη άνοιξη να φέρει εδώ υψηλά κλιμάκια της ευρωπαϊκής κοινότητας, τον επίτροπο υγείας και να πραγματοποιήσουν εδώ πέρα μια συνάντηση σε σχέση με την κρητική διατροφή. Και αυτά που πιστεύει ο κ. Χατζημαρκάκης εμένα μου δίνουν θάρρος για αυτήν την προσπάθεια την οποία κάνω εγώ και που πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος, είναι ένας άνθρωπος που θα παίξει σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στην ανάπτυξη της Κρήτης και ιδιαίτερα του νομού Λασιθίου, που νιώθει πιο πολύ Λασιθιώτης, όπως το συζήτησα, από εμάς τους Λασιθιώτες και ας είναι Γερμανός, ας είναι γερμανός ευρωβουλευτής. Αλλά εγώ προσωπικά εξεπλάγην όταν μίλησα μαζί του, να μιλάει με τέτοιο πάθος για τον τόπο μας και για αυτά που είδε εδώ πέρα να φέρει τα παιδιά του, να τους μιλάει μόνο ελληνικά και να τα γαλουχεί σύμφωνα με τις παραδόσεις τις δικές μας, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τον δικό μας.

104.4
Να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία
Περισυνάκης
Σας ευχαριστούμε πολύ

www.lasinthos.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από manos