Από παλαιότερη κινητοποίησηΌταν το 1997 έγινε σε όλη την Ελλάδα η αναδιάταξη των Δήμων και Κοινοτήτων με το σχέδιο «Ι. Καποδίστριας», στο νομό Λασιθίου ακολουθήθηκε η γνωστή τακτική του τοπικού κομματικοκρατικού κατεστημένου του ΠΑΣΟΚ:
Δεν ελήφθη υπόψιν η άποψη των τοπικών κοινωνιών, δεν ελήφθη υπόψιν η άποψη των θεσμικών οργάνων εκπροσώπησης της αυτοδιοίκησης (Δημοτικά – Κοινοτικά συμβούλια, Συνέλευση ΤΕΔΚ Λασιθίου), αλλά ελήφθη υπόψιν μόνο το κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ. Οι νέοι δήμοι στο Λασίθι χαρχτηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών έτσι ώστε να εξυπηρετούν τα εφήμερα εκλογικά οφέλη του κόμματος που κυβερνούσε και των τοπικών του παραγόντων. Και έτσι προέκυψε μια χωροταξική κατανομή άδικη και παράλογη (η επαρχεία Σητείας με 4 δήμους ενώ η επαρχεία Μεραμβέλλου με 2 και η επαρχεία Ιεράπετρας με 1 δήμο). Δεν ακολουθήθηκαν ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια, δεν υπήρξε σοβαρός και μακρόπνοος σχεδιασμός, δεν εφαρμόστηκαν δημοκρατικές διαδικασίες. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, υπεράνω όλων μπήκε το κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη βαρβαρότητα και επιπολαιότητα με τις καταστροφικές για τα χωριά του νομού μας επιπτώσεις, οι περισσότερες τοπικές κοινωνίες δεν αντέδρασαν όπως θα έπρεπε. Δεν ειπώθηκαν τα πράγματα με το όνομα τους, δεν καταγγέλθηκαν οι αδικίες και τα λάθη και δεν κατονομάστηκαν οι αυτουργοί. Οι αντιδράσεις στα περισσότερα χωριά σταμάτησαν αμέσως μόλις άρχισαν να συγκροτούνται οι εκλογικοί συνδυασμοί, τα στόματα έκλεισαν μόλις υπήρξαν οι πρώτες απειλές από τα κυβερνητικά στελέχη και τους βουλευτές. ο λάθος προχώρησε, έγινε αποδεκτό με σιωπή και συναίνεση, οι αυτουργοί των αδικιών έγιναν τιμητές της αυτοδιοίκησης και εξακολούθησαν να εισπράττουν την ψήφο των Λασιθιωτών, τόσο στις τοπικές όσο και στις εθνικές εκλογές. Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ σχεδόν πέτυχε.

Υπήραν μόνο δύο κοινότητες όπου τα πράγματα δεν προχώρησαν όπως είχαν σχεδιαστεί από το τοπικό κομματικοκρατικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ: Η κοινότητα Βραχασίου και η κοινότητα Μιλάτου, που δεν αποδέχτηκαν την αδικία και συνέχισαν δυναμικά τον αγώνα για τη δημιουργία αυτόνομου δήου στη βάση της θέλησης των τοπικών τους κοινωνιών. Οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων, αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν πρώην ψηφοφόροι και υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, διεκδίκησαν δυναμικά το συνταγματικό τους δικαίωμα στην αυτοδιοίκηση. Δεν φοβήθηκαν να κατονομάσον και να καταγγείλουν τους αυτουργούς της αδικίας και τους τιμώρησαν με κάθε τρόπο, είτε με την ψήφο τους στις εκλογές, είτε με τους αγώνες τους στο δρόμο. Δεν υποχώρησαν στις κομματικές απειλές και στις προσωπικές υποσχέσεις για «τακτοποίηση». Είδαν συγχωριανούς τους να χάνονται άδικα, άλλους να διώκονται δικαστικά και επαγγελματικά, άλλους να διακινδυνεύουν την υγεία τους, αλλά δεν υποχώρησαν. Συνέχισαν και συνεχίζουν την αντίσταση ενάντια στην βούληση του κομματικοκρατικού κατεστημένου που αποφάσισε για αυτούς χωρίς αυτούς.

Τρα που η κυβερνητική κατάσταση άλλαξε, η αδικία πρέπει να διορθωθεί, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα. Αποτελεί ζήτημα με μεγάλη σημασία η υλοποίηση των κυβερνητικών και πρωθυπουργικών δεσμεύσεων για τη δημιουργία του Δήμου Βραχασίου. Αποτελεί θέμα τιμής και ηθικής τάξη για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να μην αφήσει ακάλυπτους τους πρώτους πολίτες που τόλμησαν να καταγγείλουν, να κατονομάσουν και να τιμωρήσουν τους αυτουργούς του τοπικού κομματικοκρατικού κατεστημένου που μετέτρεψε το νομό μας σε ουραγό του νησιού.

Η κοινωνική πληγή που άνοιξε στην περιοχή το 1997 παραμένει ακόμα ανοικτή και γι΄ αυτό η λύση του προβλήματος της περιοχής Βραχασίου είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας που πρέπει άμεσα να τακτοποιηθεί με την ικανοποίηση του οκτάχρονου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας.

ρέπει, τέλος να τονίσουμε την πρωτόγνωρη προχειρότητα με την οποία χειρίστηκε πρόσφατα το σοβαρό αυτό θέμα η ηγεσία της ΤΕΔΚ Λασιθίου. Είναι πράγματι λυπηρό να δημοσιεύονται ευθείες κατηγορίες ότι ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λασιθίου Ν. Καστρινάκης παραπλάνησε τα μέλη της συνέλευσης της ΤΕΔΚ αποκρύπτοντας το περιεχόμενο πρωτοκολλημένης επιστολής και αντί απάντησης ο ίδιος να σιωπά. Είναι επίσης απαράδεκτο, η ηγεσία της ΤΕΔΚ άλλα να δεσμεύεται δημόσια για το θέμα και άλλα να πράττει, υπό την πίεση του γνωστού βουλευτή. Το ψήφισμα για τον «Καποδίστια» που υποτίθεται ότι ψηφίστηκε στην συνέλευση της ΤΕΔΚ αποτελεί ξεκάθαρη προβοκάτσια στημένη απευθείας από τον βουλευτή Καρχιμάκη, αφού υλοποιεί την γνωστή απειλή «μην κάνετε καμιά αλλαγή στον Καποδίστρια γιατί θα ξεσηκώσουμε και την τελευταία κοινότητα».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos