Η Κίνηση Πολιτών Λασιθίου «Λάσιον Κοινόν» για όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου την Παρασκευή 28/1, έχει να τονίσει τα παρακάτω:

1. Το θέμα της εγκατάστασης νέων μονάδων παραγωγής στον ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο είναι πολύ σοβαρό και γι΄ αυτό ζητήσαμε να γίνει αναλυτική συζήτηση στο Ν.Σ., πράγμα στο οποίο συμφώνησε και ο νομάρχης Α. Στρατάκης. Όμως αντίθετα ο πρόεδρος του Ν.Σ. Θ.Πατεράκης επέμενε να εγκριθε κάποιο ψήφισμα χωρίς να γίνει καθόλου συζήτηση. Αυτή η διαφωνία του Νομάρχη με τον Πρόεδρο του Ν.Σ. ήταν η αιτία της διακοπής της συνεδρίασης, ενώ ως αφορμή χρησιμοποιήθηκε από τον πρόεδρο το περιστατικό με τον Κ. Ζουράρι. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ αρχικά διεκόπη για λίγα λεπτά η συνεδρίαση, στη συνέχεια ο κ. Πατεράκης ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί την άλλη Τρίτη.

2. Η παράταξη μας έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβάρυνσης του ΑΗΣ και με άλλες μονάδες παραγωγής και γι΄ αυτό είχαμ καταθέσει στο προεδρείο του Ν.Σ και σχετικό ψήφισμα. Όμως θέλαμε πρώτα να γίνει συζήτηση για να αναδειχθούν οι ευθύνες της πλειοψηφίας που πριν από ένα χρόνο είχε ψηφίσει τους περιβαλλοντικούς όρους που δίνουν σήμερα στην ΔΕΗ την τεχνική δυνατότητα να εγκαταστήσει και άλλες μηανές παραγωγής στον Αθερινόλακκο.

3. Η προσπάθεια του κ. Πατεράκη να εγκρίνονται ψηφίσματα χωρίς πρώτα να συζητιούνται είναι απαράδεκτη και βλάπτει επί της ουσίας τη λειτουργία του Ν.Σ. Ας μην ψάχνει λοιπόν στις αποστροφές του λόγου του Κ. Ζουράρι να ανακαλύψει υπονόμευση και υποβάθμιση του Ν.Σ. , αφού ο ίδιος ο πρόεδρος με τον τρόπο λειτουργίας του αποτελεί την κύρια αιτία υποβάθμισης του συμβουλίου. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι στην περυσινή συνεδρίαση με θέμα τον ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο, ο ίδιος ο πρόεδρος του Ν.Σ. είχε πρωαγωνιστήσει στην αγωνιώδη προσπάθεια υπερψήφισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σταθμού, λειτουργώντας περισσότερο σαν σύμβουλος της ΔΕΗ παρά σαν νομαρχιακός σύμβουλος Λασιθίου.

4. Ο Κ. Ζουράρις, χρησιμοποίησε μια έκφραση του Αριστοφανιού λόγου αλλά και της καθομιλουμένης ελληνικής για να εκφράσει την αγανάκτηση του, αντιδρώντας έτσι αποφασιστικά στην αυταρχική τακτική του Θ. Πατεράκη, ο οποίος συν τοις άλλοις αρνήθηκε να του δώσει τον λόγο (παρά το ότι ο Κ. Ζουράρις τον ζητούσε για πρώτη φορά). Η υπερβολική ευθιξία και η υποκριτική αποστροφή του κ. Πατεράκη αλλά και κάποιων συμβούλων της πλειοψηφίας, αποτελεί σαφώς προκάλυμμα για να μην φανούν οι ευθύνες τους στην μετατροπή του νομαρχιακού συμβουλίου σε γραφειοκρατικό όργανο προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αι σε στείρο αντιπολιτευτικό όργανο επί κυβέρνησης Ν.Δ. Αυτοί θέλουν ένα καθώς πρέπει νομαρχιακό συμβούλιο που θα ψηφίζει ό,τι και όποτε θέλει ο βουλευτής Καρχιμάκης. Εμείς θέλουμε ένα μαχητικό νομαρχιακό συμβούλιο που θα θέτει επιθετικά τα μεγάλα προβλήματα του νομού στους εκάστοτε κυβερνώντες είτε είναι το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι η Νέα Δημοκρατία, και αυτό το κάνουμε πράξη εδώ και δύο χρόνια με τη στάση μας. Το Λασίθι έχει ήδη πληρώσει ακριβά τον ραγιάδικο καθωσπρεπισμό του κ. Πατεράκη και της νομαρχιακής παράταξης του, την στιγμή που άλλοι νομοί της Κρήτης εν «χάριζαν κάστανα» στους εκάστοτε κυβερνώντες.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos