Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, απέστειλαν τα μέλη του Νομαρχιακού Συνδυασμού Λασιθίου, Λάσιον Κοινόν, εκφράζοντας επιφυλλάξεις και φόβους για ένα έργο που επίκειται:

Η επιστολή, ακολουθεί:

κ. υπουργέ

όπως πολύ καλά γνωρίζετε, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης του δημοσίου με την ανάδοχο εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή του φράγματος Αποσελέμη. Για το θέμα αυτό θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να σας υποβάλω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με την κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου:
 
1. Το έργο προχωρά χωρίς να έχει την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, τόσο από τυς κατοίκους της περιοχής στην οποία θα κατασκευαστεί το φράγμα (Λαγκάδα, Δήμος Χερσονήσσου), όσο και από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που θα επηρεαστεί από την κατασκευή (Δήμος Οροπεδίου, περιοχές νομού Λασιθίου γύρω από το Οροπέδιο, Κριτσά, Λακώνια, Βραχάσι κλ.π.). Ενάντια στην υλοποίηση του φράγματος με τους παρόντες όρους έχει ταχθεί και το νομαρχιακό συμβούλιο Λασιθίου με την απόφαση του στις 4/4/2005. Είναι κατά τη γνώμη μου εκτός της νοοτροπίας της κυβέρνησης σας να προχωράτε σε ενέργειες και έργα χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση, γι΄ αυτό και σας ζητώ να μην υπογράψετε τη σχετική σύμβαση και να δείτε ξανά και πιο αναλυτικά το θέμα.
 
2. Αμφισβητίσημη είναι και η αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου, αφού τα 16 εκ. κυβικά νερό το χρόνο που θα εξσφαλίσει το φράγμα Αποσελέμη για την υδροδότηση του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου δεν επαρκούν, ενώ μπορούν να εξασφαλιστούν και με εναλλακτικές μορφές (π.χ. εργοστάσιο υφαλμήρωσης των νερών του αλμυρού ποτραμού κ.λ.π) με μελλοντικό μικρότερο κόστος και χωρίς σοβαρές ειπτώσεις στο περιβάλλον.
 
3. Οι μελέτες με τις οποίες κατασκευάζεται το φράγμα είναι εντελώς αόριστες και αναξιόπιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι με άλλη μελέτη εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και με άλλη μελέτη προκηρύχθηκε για πρώτη φορά το έργο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί πόση και ποια επίπτωση θα υπάρξει στους υδροφόρους ορίζοντες της Ανατολικής Κρήτης που αντλούν υδάτινους όγκους από το Οροπέδιο Λασιθίου. Σύμφωνα με το σχετικό πείραμα του ΙΓΜΕ υπάρχε ο κίνδυνος να υθφαλμηρωθούν τα νερά όλης της γύρω περιοχής, δηλαδή του μεγαλύτερου τμήματος της ανατολικής Κρήτης, ενώ υπάρχει κίνδυνος ερημοποίησης του Οροπεδίου Λασιθίου.
 
4. Έχει διαμορφωθεί σε μεγάλο τμήμα των τοπικών κοινωνιών η πεποίθηση ότι το έργο του φράγματος Αποσελέμη γίνεται με στόχο, όχι την λύση του υδρευτικού προβλήματος του Ηρακλείου, αλλά με στόχο την απορρόφηση και την απομύζηση των κοινοτικών και των εθνικών κονδυλίων από τις γνωστές τεχνικές εταιρίες-εθνικούς νταβατζήδες που ελέγχουν μεγάλο τμήμα των μέσων ενημέρωσης και επιβάλουν με αυτόν τον τρόπο την προώθηση των συμφερόντων τους αδιαφορώντας κυνικά για το όποιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. Κύριε υπουργέ Σας ζητώ να λάβετε υπόψιν σας τις παραπάνω παρατηρήσεις, να λάβετε υπόψν σας τις δεκάδες αποφάσεις συλλογικών οργάνων του νησιού μας που είναι ενάντια στην κατασκευή του φράγματος, να λάβετε υπόψιν σας την απόφαση του νομαρχιακού μας συμβουλίου και να πράξετε τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε οι διαδικασίες για την κατασκευή του φράγματο να σταματήσουν και το όλο θέμα να επανεξεταστεί.
 
Με τιμή,
Κώστας Ζουράρις,
Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos