από παλαιότερη σύσκεψη στο νοσοκομείο
από παλαιότερη σύσκεψη στο νοσοκομείο

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ. ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ «ΔΙΑΛΥΝΑΚΕΙΟ»

Η άκρως συγκινητική στήριξη των εργαζομένων, των φορέων, των πολιτών στο πρόσωπο μου και η ανάγκη τους να δουν από μένα όλοι, και κυρίως εκείνοι που δεν έχουν σαφή εικόνα, μια καταγραφή της πορείας μου στο Νοσοκομείο Νεάπολης καθόρισε τη σημερινή μου παρέμβαση.

Παρέλαβα 14 Φλεβάρη του 2011 εν μέσω της έναρξης του σχεδιασμού της αλλαγής στο πλαίσιο λειτουργίας των Νοσοκομείων ΕΣΥ. Ήδη από το Μάρτιο του 2011 ξεκινά η επικοινωνία μου με το Υπουργείο όπου τίθεται για πρώτη φορά η ιδιαιτερότητα του Νοσοκομείου με την ύπαρξη των κληροδοτημάτων και το σχεδιασμό του κέντρου αποκατάστασης δεδομένα τα οποία κατά την άποψη μας δεν επέτρεπαν συγχώνευση του Νοσοκομείου. Έως το Δεκέμβριο του 2013 που επιτυγχάνεται ο στόχος μας με την αυτοτέλεια του ΝΠΔΔ καταγράφονται εκατοντάδες έγγραφα, δεκάδες επισκέψεις στο Υπουργείο , συναντήσεις με Υπουργούς, αλλεπάλληλες συναντήσεις με Υφυπουργούς , Γεν. Γραμματείς , νομικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, όλα κάτω από μια σύσσωμη υποστήριξη των προσπαθειών μου όλων των εργαζομένων , φορέων και πολιτών της ευρύτερης περιοχής .

Διπλός πάντα ο στόχος και άρρηκτα συνδεδεμένα 2 αιτήματα. Η αυτοτέλεια του ΝΠΔΔ και η δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης. Η ύπαρξη πολλών κληροδοτημάτων με πολλά ακίνητα εκ των οποίων τα σπουδαιότερα με συνιδιοκτήτες ήταν το κομβικό σημείο της διεκδίκησης.

Χωρίς την αυτοτέλεια του ΝΠΔΔ δηλαδή της εξασφάλισης της κυριότητας του Νοσοκομείου στα ακίνητα και των εισοδημάτων που αυτά επιφέρουν τώρα ή μπορούν να επιφέρουν στο μέλλον , δεν συζητιόταν καν η ολοκλήρωση της έγκρισης σκοπιμότητας για τη δημιουργία της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης αφού κύριο λόγο στην λειτουργία του καθορίζει η οικονομική στήριξη των αποθεματικών του Νοσοκομείου από τα κληροδοτήματα.

Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
Α.Διαδικασίες-Χρόνος
Ξεκινώντας να καταγράψω ότι αν και το έργο αρχίζει να συζητιέται ήδη από το 2000 , έως το 2010 δεν υπήρξε ποτέ κάποια έγγραφη εκφρασμένη θετική άποψη από το Υπουργείο Υγείας ούτε και η έναρξη κάποιας συγκεκριμένης διαδικασίας .
16-8-2009 πραγματοποιήθηκε η Γεν. Συνέλευση όπου αποφασίστηκε η δωρεά από το Σωματείο των Φίλων του Παιδιού της Κρήτης
10-9-2010 συντάχθηκε το συμβόλαιο δωρεάς
2010 Εντάχθηκε η χρηματοδότηση της μελέτης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 400.000 €.
Από 14-2-2011 έως σήμερα επιτεύχθηκαν :
• Φάκελος έγκρισης σκοπιμότητας έργου Κέντρου Αποκατάστασης και αίτηση αυτής από το Υπουργείο.
• Σύνταξη Τεχνικού Δελτίου για χρηματοδότηση της μελέτης 400.000 ευρώ από το Π.Δ.Ε.
• Σύνταξη φακέλου μελέτης – κτιριολογικό πρόγραμμα απαραίτητη διαδικασία για την προώθηση της μελέτης και υποχρέωση του κυρίου του έργου δηλαδή του Νοσοκομείου σύμφωνα με τον Ν.3316/05 που διέπει τις μελέτες . Με τον παραπάνω φάκελο και κτιριολογικό πρόγραμμα παραδόθηκαν και επαρκή τεχνικά στοιχεία (προσχέδια κλπ) με κόστος 29.800 € πλέον ΦΠΑ με δαπάνη των κληροδοτημάτων και αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη προμελέτης από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης. Η προμελέτη αυτή που συνέταξε δωρεάν η Περιφέρεια αν προκηρυσσόταν θα είχε προεκτιμημένο κόστος περίπου 350.000 €.
• Εντάχθηκε στον οργανισμό του νοσοκομείου η Κλινική Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
• Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Νοσοκομείου , 7ης ΥΠΕ και Περιφέρειας Κρήτης για την σύνταξη τευχών δημοπράτησης της μελέτης από τη Δ/νση Τεχν. Έργων της Περιφέρειας Κρήτης.
• Συντάχθηκε και εγκρίθηκε προμελέτη σε επίπεδο οριστικής μελέτης από την Δ/νση Τεχν. Έργων της Περιφέρειας Κρήτης .
• Συντάχθηκαν από την Δ/νση Τεχν. Έργων της Περιφέρειας Κρήτης ολοκληρωμένα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης εφαρμογής και άλλων σταδίων προϋπολογισμού 776.494,22 € (με Φ.Π.Α.) .
• Εγκρίθηκε η διάθεση ποσού 380.000 € από το αποθεματικό των κληροδοτημάτων συμπληρωματικά των 400.000 € από το Π.Δ.Ε. για την προκήρυξη της μελέτης .
• Χορηγήθηκε η καταρχήν έγκριση του Γρ. Κληροδοτημάτων για χρήση των αποθεματικών στην λειτουργία της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης .
• Εντάχθηκαν στον οργανισμό οι απαιτούμενες επιπλέον 30 κλίνες για την δημιουργία της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης συνολικά 40 κλινών.
• Εξασφαλίστηκε η δέσμευση του Περιφερειάρχη για ένταξη στο νέο ΣΕΣ της κατασκευής του έργου.
• Εξασφαλίστηκε η έγκριση σκοπιμότητας της μελέτης και του έργου.
• Εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Υγείας η έγκριση της προκήρυξης της μελέτης.
Β. Που βρισκόμαστε με τη μελέτη και τα επόμενα βήματα
Το Νοσοκομείο , η ΥΠΕ και το Υπουργείο ενέκριναν την μόνη νόμιμη απόφαση αυτή της προκήρυξης της μελέτης με δημόσιο διαγωνισμό.
Όπως αναφέρθηκε έχουν υπογραφεί από την Περιφέρεια τα τεύχη δημοπράτησης με προϋπολογισμού 776.494,22 € (με Φ.Π.Α.) .
Προτάσεις όπως αυτή για απευθείας ανάθεση στον ΟΑΝΑΚ με 400.000 € εξετάστηκαν και δεν ήταν σύννομες στα πλαίσια λειτουργίας ΝΠΔΔ σύμφωνα με τον νόμο και τις υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που διέπουν την ανάθεση μελετών από Νοσοκομεία.
Το Υπουργείο πριν την πρόσφατη τελική έγκριση εξέφρασε την άποψη ότι η μελέτη μπορεί να φτάσει στην προκήρυξη της στο ποσό έως 2.500.000 € άποψη
στην οποία έχει αντιταχθεί σθεναρά και με επιχειρήματα τόσο το Νοσοκομείο όσο και η ΥΠΕ . Η έγκριση του Υπουργείου για προκήρυξη της μελέτης από την ΥΠΕ και την Περιφέρεια κατ΄ ουσίαν δίνει την έγκριση για προκήρυξη με τους όρους που θα θέσει η ΥΠΕ με τη βοήθεια της Περιφέρειας δηλαδή στο πλαίσιο των 800.000 € .
Σημαντικό δε στοιχείο για την προκήρυξη μελετών είναι η καταγεγραμμένη υψηλή έκπτωση που δίνονται σε αυτές.
Στόχος της διοίκησης του Νοσοκομείου και της διοίκησης της ΥΠΕ ήταν και είναι η νόμιμη προκήρυξη της μελέτης με το λιγότερο δυνατόν κόστος.
Όπως οριστικοποιήθηκε και στην τελευταία τεχνική συνάντηση με τη διοίκηση της ΥΠΕ και την Περιφέρεια τα επόμενα άμεσα βήματα είναι η επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης , η δημοσίευση της δημόσιας προκήρυξης , η έγκριση του Υπουργού για την κατακύρωση , η υπογραφή σύμβασης και η παράδοση της μελέτης από τον ανάδοχο μελετητή σύμφωνα με τις διαδικασίες. Ακολουθεί η κατασκευή του έργου με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αφού υπάρχει ήδη η δέσμευση της Περιφέρειας και του Υπουργείου.
Μετά και την παράταση έναρξης αλλαγής των τυπικών διαδικασιών (έναρξη από 1/1/2016) στην προκήρυξη των μελετών οι διαδικασίες μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα και απρόσκοπτα .

Κληροδοτημάτα
Η διαχείριση των πολλών ακινήτων των κληροδοτημάτων αποτέλεσε μεγάλο μέρος της καθημερινότητας λαμβάνοντας υπόψη ότι η διοίκηση βρέθηκε για διάστημα 3 ετών αντιμέτωπη με το πρόβλημα της εξασφάλισης τους λόγω του προβλήματος της κατάργησης της αυτοτέλειας του ΝΠΔΔ .
Αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα με σθεναρή και ανυποχώρητη στάση προστασίας των κληροδοτημάτων όπως αυτή της μη αποδοχής της κατάργησης του ΑΦΜ του ΝΠΔΔ και διατήρηση της κυριότητας των ακινήτων έως την νομοθετική ρύθμιση που επίλυσε το πρόβλημα .
Καταθέσαμε αγωγές σε 2 καταπατημένα ακίνητα η εκδίκαση των οποίων συντελέστηκε Φεβρουάριο του 14 .Στη μία εξ αυτών που αφορά πολυκατοικία στη Συγγρού στην Αθήνα εκδόθηκε πολύ πρόσφατα η δικαστική απόφαση με την οποία αποδίδεται άμεσα το ακίνητο στο Νοσοκομείο.
Αντιμετωπίσαμε αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας αγωγή μείωσης ενοικίου με δικαστική εξέλιξη από την οποία το Νοσοκομείο και η συνιδιοκτήτρια -κόρη του διαθέτη- επωφελήθηκαν περίπου 100.000 € ετησίως με αύξηση 5% ανά έτος.
Ξεκινήσαμε τη διερεύνηση δυνατότητας άρσης της απαλλοτρίωσης σε οικόπεδο της Αγ. Παρασκευής στην Αθήνα και υπήρξε έναρξη συνεργασίας με τον Δήμο Αγ. Παρασκευής . Η ύπαρξη και του άλλου οικοπέδου στο ίδιο σημείο το οποίο είχε παλαιά μίσθωση ως parking (συνιδιοκτησία κατά 50%) καθιστά την αξιοποίηση αυτών πολύ σημαντικό στοιχείο.
Διατηρήσαμε τα υπάρχοντα μισθώματα χωρίς προβλήματα πληρωμών και δόθηκε σε νομικό η εξέταση 1 μισθώματος με προβλήματα .
Επισκεφτήκαμε πολλάκις τα ακίνητα στην Αθήνα , φροντίζοντας την ασφάλεια τους και ξεκινήσαμε διαδικασίες για μίσθωση 2 ακινήτων που είναι κενά.
Συντάξαμε πρόταση για ανέγερση ξενώνων για τους συνοδούς των ασθενών του Κέντρου Αποκατάστασης σε 1 οικόπεδο στην Νεάπολη.
Συντάξαμε πρόταση για 1 διατηρητέο κτίριο στην Νεάπολη και 3 οικόπεδα με παλαιά κτίσματα στην Νεάπολη όπου γίνεται προσπάθεια χρηματοδότησης για δημιουργία μουσείου ιατρικών οργάνων και εκδηλώσεων ,στέγαση υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο.
Τέλος εισπράξαμε ποσό περίπου 1.000.000 € από απαλλοτρίωση ακινήτων από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ .
Επιπλέον των παραπάνω επιτεύχθηκαν :

  • Ολοκληρώθηκε έργο για την επισκευή των ΤΕΠ προϋπ. 250.000 € με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ (χωρίς Τεχν. Υπηρεσία)
  • Για το 2013 το Νοσοκομείο συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα πρώτα 5 στην κατηγορία των νοσοκομείων με 0 έως 100 κλινών με δείκτες τόσο λειτουργικούς όσο και οικονομικούς .
  • Με στοιχεία εξαμήνου του 2014 υπήρξε αύξηση λειτουργικών δεικτών (νοσηλευθέντων , εξετασθέντων κλπ) κατά 40% χωρίς αύξηση των δαπανών από το αυξημένο ήδη 2013.
  • Μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Αυξήθηκαν τα έσοδα

Τέλος προωθούνται:
Η ανέγερση 3 Περιφερειακών ιατρείων Ελούντας , Κριτσάς και Σισίου με παραχώρηση οικοπέδων απο το Δήμο.
Η επισκευή των λοιπών Περ. Ιατρείων περιοχής ευθύνης του Νοσοκομείου -Κ. Υγείας.
Η επισκευή του κτιρίου που στεγάζεται το Νοσοκομείο – Κ. Υγείας και η ανανέωση του εξοπλισμού του.

Επικεντρώθηκα στα βασικά σημεία της παρουσίας μου στη διοίκηση θέλοντας να δώσω μια εικόνα του αποτελέσματος που παράχθηκε.

Πρέπει κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το Νοσοκομείο βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο αφού η υποστελέχωση όλων των Υπηρεσιών είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό .
Δεν υπηρετεί υπάλληλος στο Λογιστήριο μετά τη μετακίνηση της μοναδικής υπαλλήλου στην 7η ΥΠΕ από Αύγουστο του 2013. Απρίλιο 2014 μετακινήθηκε υπάλληλος του ΓΝΑΝ η οποία εκτελεί χρέη Δ/κού Δ/ντή και Πρ. Οικονομικού και η οποία έχει αιτηθεί την επαναφορά της στο ΓΝΑΝ .

Δεν υπηρετεί κανένας υπάλληλος στα :
Γρ. Προσωπικού
Γρ. Μισθοδοσίας
Γρ. Προμηθειών
Εξωτερική Γραμματεία Ασθενών
Τεχν. Υπηρεσία
Η κουζίνα και η καθαριότητα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Η Νοσηλευτική Υπηρεσία που έως σήμερα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα σήμερα μετά από αποχωρήσεις , άδειες μητρ. κλπ αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα.
Στην Ιατρική Υπηρεσία απαιτείται τουλάχιστον 1 Ιατρός Μικροβιολόγος και 1 Ακτινολόγος για τη στελέχωση των εργαστηρίων.

Η αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων στις προσπάθειες της διοίκησης και η άσκηση από μέρους τους , με ευθύνη, είτε πολλών καθηκόντων μαζί είτε άλλων καθηκόντων ήταν αυτό που έως σήμερα κράτησε το Νοσοκομείο προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε θέσει . Πολύτιμη και η βοήθεια εργαζομένων το τελευταίο διάστημα από το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στα πλαίσια ανταλλαγής.

Αξίζει ν΄ αναφέρουμε την παρουσία συνταξιούχου υπαλλήλου της κ. Πάρσαλη που επί 1,5 χρόνο βοηθά στη μισθοδοσία ως να μην έχει φύγει. Υπάρχουν δε πολλοί από τους υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν και βοηθούν όποτε τους ζητηθεί όπως ο κ. Χανιωτάκης,η κ. Κοκολάκη , η κ. Χανιωτάκη. Τους ευχαριστώ πολύ και δημόσια.
Η άμεση ενίσχυση του Νοσοκομείου με λίγα έστω άτομα αρχικά θα μπορέσει να εξομαλύνει το πρόβλημα έως την πρόσληψη όλων όσων απαιτούνται.

Ευχαριστώ βαθιά τους εργαζόμενους και όλους όσους συμπορεύτηκαν , βοήθησαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια.
Τα Νοσοκομεία μας χρειάζονται σκληρή δουλειά και στοχευμένες αποτελεσματικές προσπάθειες.
Λία Μοσχοβιτάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos