Στο κέντρο της Ιεράπετρας

Από τη λιτανεία

Με αναστάσιμη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή κλήρου και λαού εορτάσθηκε τη Δευτέρα της Διακαινησίμου 28 Απριλίου η μνήμη του πολιούχου και προστάτη της πόλεως της Ιεράπετρας Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, στον οποίο δέσποζε ο πανευφρόσυνος παιάνας «Χριστός Ανέστη».

Την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, με τη συμμετοχή του ιερού Κλήρου της πόλεως.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. χειροτόνησε σε Διάκονο τον απόφοιτο του Εκκλησιαστικού Ι.Ε.Κ. κ. Ευάγγελο Γκιάλπη. Μετά την προσφώνηση του νεοχειροτονηθέντος Διακόνου, ο οποίος τόνισε την απόφασή του για ολοπρόθυμη αφιέρωση στην Εκκλησία του Χριστού και διακονία του λαού του Θεού, ο Σεβ. αντιφώνησε, επισημαίνοντάς του ότι ο Επίσκοπος, αλλά και οι Συμπρεσβύτεροι Κληρικοί θα τον περιβάλουν με αγάπη. Όπως του είπε χαρακτηριστικά: «βρίσκεσαι ενώπιον του φρικτού Θυσιαστηρίου πρώτη φορά και επιβεβαιώνεις και μαρτυρείς την πίστη σου στον Ιησού Χριστό, που σου έδωσε την ιερατική κλήση ώστε από σημέρα όλη η ζωή σου θα είναι μιά Θεοφάνεια… λαμβάνεις την ευώδη Χάρη του αυτού αγίου Πνεύματος που χειροτόνησε του αγίους Μαθητές και Αποστόλους κι έγιναν όλοι μάρτυρες, ομολογητές, διδάσκαλοι και Απόστολοι έως εσχάτου της γης λαμβάνοντας την εντολή μετά την Αγία Ανάσταση να γίνουν οι κήρυκες και οι μάρτυρες της Αναστάσεως Του σε όλο τον κόσμο ‘‘βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν’’».
Απευθυνόμενος στον νέο Κληρικό της Τοπικής Εκκλησίας, είπε ότι «σήμερα με τη χειροτονία σου δέχεσαι την επίσημη εμφάνιση της θεϊκής παρουσίας Του στην προσωπική σου ζωή που σε μεταβάλλει από λαϊκό σε κληρικό μέλος της Εκκλησίας Του. Η εμφάνιση του Αναστημένου Χριστού, όπως μαρτυρούν οι συνολικά έντεκα εφανίσεις Του μετά την Ανάστασή Του, γίνεται από πίστη στην Ανάστασή Του, πάντοτε σε αγνές ψυχές που φλέγονται από αγάπη και πίστη στον Ιησού Χριστό… Η παρουσία σου ανάμεσά μας, η ώριμη απόφασή σου, η προσωπική αυτοθυσία στην Εκκλησία μας είναι η πιο τρανή απόδειξη, ότι ο Χριστός έχει ακόμα εργάτες στον αμπελώνα Του παρά τη σύγχυση των καιρών και των ιδεολογιών, την άρνηση και την αντίδραση για κάθε τι το παραδοσιακό ή εκκλησιαστικό. Οι μάρτυρες του Χριστού, όπως ο σημερινός εορταζόμενος πολιούχος και προστάτης της πόλεως μας άγιος Γεώργιος ο Τροπαιφόρος και Θαυματουργός είναι διαχρονικοί, είναι παλαιοί και επίκαιροι, είναι γνήσιοι και αποδεκτοί για την πίστη τους και το μαρτύριό τους υπέρ του Χριστού και της Εκκλησίας μας, γι΄ αυτό ο ιστορικός αυτός ναός που αποτελεί ένα σπάνιο εκκλησιαστικό μνημείο στο κέντρο της παλιάς πόλης και είναι το σημείο αναφοράς των απανταχού Ιεραπετριτών».

Απονομή αναμνηστικού

Ευγένιος, Πλακιωτάκης

Στο τέλος ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τις αρχές του Νομού για την καθολική συμμετοχή τους στην πανήγυρη μεζί με τους εκατοντάδες πιστούς που από νωρίς το πρωΐ κατέκλυσαν το ναό, και ιδιαιτέρως τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, στον οποίο επέδωσε το συλλεκτικό μετάλλιο των Θυρανοιξίων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου μετά την εκ βάθρων ανακαίνιση του το έτος 2000.
Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης χειροθέτησε σε Αναγνώστες τον αριστερό Ιεροψάλτη του Ναού κ. Μιχαήλ Χατζηνάκη, Συνταξιούχο Εκπαιδευτικό, και τον Εκκλησιαστικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Μανδουραράκη, Συν/χο υπάλληλο της Α.Τ.Ε., ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς τους στην εύρυθμη λειτουργία του Μητροπολιτικού Ναού.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Γεωργίου καθώς και του τεμαχίου του αγίου Λειψάνου στην πλατεία του Ηρώου και στους κεντρικούς δρόμους της Ιεράπετρας, όπου έλαβαν μέρος οι Αρχές και ο πιστός λαός της πόλεως με τη συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας και υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας. Τέλος, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρατέθηκε μικρή δεξίωση στη αίθουσα εκδηλώσεων του Ναού και γεύμα προς τους εκπροσώπους των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών τοπικών αρχών.
Την μνήμη του πολιούχου και προστάτη Αγίου της Ιεράπετρας τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Λασιθιώτη Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντ. Στρατάκης, ο Αντινομάρχης Σ. Αναστασάκης, ο Δήμαρχος κ. Εμμ. Μαστοράκης, οι Αντιδήμαρχοι, ο πρ. Δήμαρχος Ν. Χριστοφακάκης και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλεως, ο Βουλευτής του Νομού κ. Μιχ. Καρχιμάκης, ο πρ. βουλευτής κ. Ι. Κουνενός, ο Αστυν. Δ/ντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμ. Παναγιωτάκης, ο Δ/ντής της Αστυν. Υποδιεύθυνσης κ. Φ. Μανιαδάκης και οι Δ/κτές των Τμημάτων Ιεράπετρας, Αξιωματικοί του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου και της Στρατιωτικής Φρουράς Λασιθίου, οι εκπρόσωποι του Υπολιμεναρχείου Ιεράπετρας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, οι εκπρόσωποι της Εκπαίδευσης και άλλων τοπικών οργανισμών και φορέων.

Από τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos