Από τη λιτανεία

Ιεράπετρα, εορτ. Αγ. Γεωργίου

Με μεγάλη λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή πανηγύρισε την Δευτέρα 23 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και θαυματουργού, ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, πολιούχος και προστάτης της Ιεράπετρας.
Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, κτά τον οποίο χοροστάτησε και μίλησε επίκαιρα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ακολούθησε η Ιερά Παράκληση του Αγίου.

Την κυριώνυμη ημέρα της πανηγύρεως τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. υγένιο και έλαβαν μέρος οι Ιερείς της πόλεως, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης.
Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος και των ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία του Ηρώου, όπου εψάλη επιμνημόυνη δέηση, και στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας και με τη συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας από το 3ο Κ.Ε.Π..

Αγιασμός

Νέα αίθουσα

Στη συνέχεια τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο ο Αγιασμός της νέας αίθουσας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού. Ο Σεβ., αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, απηύθυνε ευχαριστίες στον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού π. Μιχαήλ Τζώρτζη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο καθώς και στο ζεύγος Ορέστη και Καλλιόπης Λάππα, Πολιτικούς Μηχανικούς. Για τη καθοριστική συμβολή τους στη μελέτη και την εκτέλεση των εργασιών της αίθουσας, η οποία θα εξυπηρετήσει τις πολλαπλές ανάγκες της Ενορίας, τους προσέφερε μια φιλοτεχνημένη αργυρή πλακέτα ως αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς τους.
Επίσης, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στα εγκαίνια της νεόδμητης αίθουσας εκδηλώσεων του Ι. Μητροπολιτικού Ναού, πρόσφερε το αργυρό μετάλλιο των Θυρανοιξίων -που τελέσθηκαν το 2001 μετά την αποκατάσταση και ανακαίνισή του- στον Γεν. Γραμματέ της Περιφέρειας κ. Σ. Τσόκα, τον Νομάρχη κ. Α. Στρατάκη, τον Βουλευτή κ. Ι. Πλακιωτάκη, τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμ. Μαστοράκη, τον Αστυν. Δ/ντή Λασιθίου κ. Εμμ. Σταγάκη και τον νέο Δ/κτή του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Ταξίαρχο κ. Ι. Γεωργίου.
Ο προϊστάμενος του Ναού Αιδεσ. Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευγένιο για τη πατρική καθοδήγηση και την έμπρακτη στήριξη των έργων, στους δωρητές Ορέστη και Καλλιόπη Λάππα, στους οποίους και προσέφερε μια τρίπτυχη αγιογραφημένη εικόνα, και τον Περιφερειάρχη κ. Τσόκα για την παρουσία του επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης και του αύλειου χώρου του Ναού, προκειμένου να αποπερατωθεί συνολικά η αποκατάστασή του.
Ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Τσόκας ευχαρίστησε τον Σεβ. για την πρόσκληση και εξέφρασε τη χαρά του που συμμετείχε στον εορτασμό του πολιούχου της Ιεράπετρας. Ακολούθησε μικρή δεξίωση στη νεόδμητη αίθουσα και το μεσημέρι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε γεύμα στους εκπροσώπους των πολιτικών, στρατιωτικών και τοπικών αρχών.
Την πανήγυρη του πολιούχου της Ιεράπετρας Αγίου Γεωργίου τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Αντ. Στρατάκης, οι δύο βουλευτές του Νομού κ. Ι. Πλακιωτάκης και Μιχ. Καρχιμάκης, ο Δήμαρχος κ. Εμμ. Μαστοράκης, οι Αντιδημάρχοι και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας, ο Αστυνομκός Δ/ντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμ. Σταγάκης, ο Δ/κτής Ταξίαρχος κ. Ιω. Γεωργίου και αξιωματικοί του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου, ο Δ/ντής της Αστυν. Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας κ. Εμμ. Ζερβαλάκης με τους Δ/ντες των τριών Τμημάτων, ο Λιμενάρχης και ο Υπολιμενάρχης Ιεράπετρας Αντιπλοίαρχος κ. Εμμ. Τζαγκαράκης, και Πλωτάρχης κ. Εμμ. Ρασούλης αντίστοιχα, οι πολιτευτές Ι. Πευκιανάκης και Ι. Κουνενός, ο Αντινομάρχης κ. Ι. Αναστασάκης και Νομαρχικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, οι Προϊστάμενοι της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου κ. Κ. Σολυδάκης και Γ. Βασιλάκης, Διευθυντές Σχολείων και άλλοι Προϊστάμενοι Οργανισμών και Υπηρεσιών του Δημοσίου, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος πιστών της πόλεως.

Από τη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας
Print Friendly, PDF & Email

Από manos