Ανηψητάκης, Σγουρός, Σφακιανάκη

Από την ημερίδα

Μία εξειδικευμένη όσο και ενδιαφέρουσα, ημερίδα ενημέρωσης, διοργάνωσε ο νομαρχιακός συνδυασμός “Λασίθι στη Πλώρη”, το βράδυ της Παρασκευής (1/2), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου. Κύριο θέμα συζήτησης, οι επιπτώσεις του χωροταξικού σχεδιασμού στο σχεδιασμό ανάπτυξης της Κρήτης και του νομού Λασιθίου. Καλεσμένη η αρχιτέκτων Βάννα Σφακιανάκη, γνωστή για τις γνώσεις της και την ενασχόληση της με τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, εκτός από πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού, Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βραχασίου, Γιώργης Σφυράκης, η Αντιδήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αφροδίτη Βαρκαράκη, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, Μανόλης Θραψανιώτης και άλλοι.

Ο Αντώνης Ανηψητάκης, στην εισαγωγή του, είπε ότι: το χωροταξικό θα λυθεί όταν τα 12χρονα παιδάκια πού σήμερα σε κάποιους παραλιακούς οικισμούς του νομού μας οδηγούν 4Χ4 σκοτώνοντας και μη πληρώνοντας, αλλάξουν χόμπι και ξεναγούν τους περιηγητές στη χλωρίδα της Κρήτης. Σκεφτείτε πόσο ακόμα δρόμο έχουμε μπροστά μας. Ο αρχιτέκτων Οδυσσέας Σγουρός, αναφέρθηκε στη ζημιά που έχουν προκαλέσει οι ειδικοί, οι έχοντες τα πτυχία, στο κόσμο μας, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την τελική λύση που αποφάσισαν οι ναζί για τους Εβραίους.

Αντώνης Ανηψητάκης

Από τη κοπή της πίτας

Από τη πλευρά της η κ. Σφακιανάκη, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο Γενικό Χωροταξικό που προωθεί το Υ.Πε.Χω.Δ.Ε., και στις επιπτώσεις που αυτό θα έχει τόσο στη χώρα, όσο και στη Κρήτη ειδικότερα. Η έννοια της χωροταξίας, παρ’ ότι έχει τεθεί από το Σύνταγμα του 1974, μόλις το τελευταίο διάστημα συζητείται σοβαρά, αλλά σπασμωδικά και με περίεργες προεκτάσεις στην υλοποίηση του, πράγμα που φέρνει στο μυαλό, εξυπηρέτηση συμφερόντων. Ακόμα και για τα ειδικά χωροταξικά, υπάρχουν αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα για το ειδικό για τον τουρισμό όπου κανείς δεν είναι ευχαριστημένος.

Πάντως, γενικό συμπέρασμα όλων είναι ότι, το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει στη τρέχουσα φάση είναι να μπει σε εφαρμογή το χωροταξικό Κρήτης που έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβουλίου το 2003 στη συνεδρίαση της Παλαιοχώρας και ας μην είναι ότι καλύτερο.

Αμέσως μετά το τέλος της ημερίδας, το Λασίθι στη Πλώρη, έκοψε τη πρωτοχρονιάτικη πίτα του σε εστιατόριο της περιοχής, μαζί με φίλους που ευχήθηκαν, μόνο επιτυχίες στο συνδυασμό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos