Λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας στον 4° όροφο Παραρτήματος ΑΜΕΑ Λασιθίου
Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Λασιθίου

Επιστολή με την οποία εκφράζουν απορίες για τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Μονάδας Υγείας στον Άγιο Νικόλαο, απέστειλαν προς τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Παύλο Πολάκη και τους βουλευτές Λασιθίου,

οι πρόεδροι, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου,  του Συλλόγου εστίασης και διασκέδασης, του εμπορικού συλλόγου και του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου.

Κύριε Υπουργέ,

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση για την πρωτοβάθμια υγεία και ειδικά την λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Άγιο Νικόλαο. Είναι πραγματικότητα ότι πρόκειται για ένα σοβαρό βήμα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, η οποία από την έναρξη των μνημονίων και μετά, ειδικά για το Λασίθι ήταν ανύπαρκτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους, τόσο οικονομικά όσο και από άποψη πρωτοβάθμιας φροντίδας σε θέματα υγείας.

Παράλληλα όμως δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά για το εάν πράγματι υπάρχει η βούληση να λειτουργήσει πραγματικά η νέα αυτή δομή, όταν πληροφορηθήκαμε ότι θα στεγαστεί στον 4° όροφο των κτιριακών εγκαταστάσεων του Παραρτήματος ΑΜΕΑ Λασιθίου (πρώην θεραπευτήριο ΧΠ).

Οι λόγοι που δημιουργήθηκαν αυτά τα ερωτηματικά είναι πολλοί και εν συντομία, έχουν να κάνουν κυρίως με ότι στον 4° όροφο διαμένουν άτομα στα πλαίσια της αυτόνομης διαβίωσης, λειτουργεί το φυσικοθεραπευτήριο του ιδρύματος, γραφείο του «Βοήθεια στο Σπίτι» αποδυτήρια του προσωπικού κ.ά.

Σοβαρό όμως είναι επίσης ότι ο ανελκυστήρας που υπάρχει εξυπηρετεί τη μεταφορά φαγητού, επισκεπτών, μεταφορά ασθενών, μεταφορά ακαθάρτων κλινοσκεπασμάτων και γενικά όλων των αναγκαίων που πρέπει να μεταφερθούν από όροφο σε όροφο. Ο χώρος στάθμευσης δεν επαρκεί αφού εκτός των επισκεπτών των περιθαλπομένων εξυπηρετεί και τους ασθενείς του τεχνητού νεφρού που στεγάζεται στο ισόγειο του παραρτήματος. Σημειώνομε επίσης τους κινδύνους που εγκυμονεί η συστέγαση αυτή για την υγεία των φιλοξενούμενων του παραρτήματος από τους επισκέπτες της Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ).

Αντιλαμβανόμαστε ότι με μια επιστολή είναι δύσκολο να εξηγηθεί και να γίνει κατανοητή η αντίρρησή μας στην στέγαση μιας ελπιδοφόρας για την πρωτοβάθμια υγεία νέας δομής, στο χώρο που επιλέχθηκε από την ΥΠΕ. Δυστυχώς δεν έγινε αντιληπτό από κανένα ενδιαφερόμενο για το πότε και πού αποτάθηκε η 7η ΥΠΕ για την εξεύρεση κτιρίου το οποίο να ανταποκρίνεται στην σπουδαιότητα και την χωρίς προβλήματα λειτουργία της δομής αυτής.

Θα χαρούμε να μάθουμε ότι βρήκατε λίγο χρόνο, να αποκτήσετε ιδία αντίληψη για το θέμα αυτό. Επειδή ειλικρινά, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού, υπερίσχυσε ξανά η αντίληψη δεκαετιών (κυβερνήσεων και υπηρεσιακών παραγόντων), «δε βαριέσαι, στο Λασίθι είναι, πολύ τους είναι ».

με εκτίμηση

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου, Εμμανουήλ Πεπόνης

Σύλλογος Εστίασης και Διασκέδασης, Γεώργιος Νερατζούλης

Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Οδυσσέας Παπαδάκης

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου, Γεώργιος Πάγκαλος

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos