..... είμαι λογιστής
….. είμαι λογιστής

Κατά την συνάντηση της 16ης Μαρτίου 2016 στην πόλη των Χανίων, όλων των Διοικητικών Συμβουλίων των τεσσάρων νομών της Κρήτης, πέραν των υπολοίπων θεμάτων, συζητήθηκε και το θέμα της διαφαινόμενης πορείας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων καθώς και η επικείμενη νομοθέτηση επί του Ασφαλιστικού.

Επί αυτών των θεμάτων διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

Η προτεινόμενη νομοθέτηση για το Ασφαλιστικό οδηγεί αναπόφευκτα σε υπέρμετρη επιβάρυνση των συναδέλφων με ελάχιστη ανταποδοτικότητα, και δημιουργεί συνθήκες οικονομικού αδιεξόδου κάτι το οποίο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό από τους συναδέλφους λογιστές – φοροτεχνικούς.

Περαιτέρω, οι συνεχείς ατυχείς αναφορές του κ Αλεξιάδη για το θέμα των υποβολών των φετινών φορολογικών δηλώσεων όπως τα «περί 15λέπτων» για την σύνταξη και υποβολή τους καθώς και τα περί άνεσης στην υποβολή 6 εκατομμυρίων φορολογιών δηλώσεων μέσα σε δύο μήνες υποδηλώνουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας  και αυτό για εμάς είναι πολύ ανησυχητικό.

Η προσπάθεια του ιδίου αρμόδιου Υφυπουργού, να διαιρεί το σύνολο των φορολογικών δηλώσεων δια του πλήθους των λογιστικών γραφείων, βγάζοντας εντελώς ανακριβή  συμπεράσματά, λες και τα λογιστικά γραφεία, όλης της χώρας, δεν έχουν ακριβώς στο ίδιο χρονικό διάστημα την υποχρέωση του κλεισίματος των βιβλίων, με τις νέες διατάξεις των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων που μας επέβαλε ο ίδιος ο Υπουργός εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα δεκαπέντε ημέρες πριν την προθεσμία κλεισίματος, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Λες και δεν έχουν την υποχρέωση  υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας, υποβολής μισθοδοτικών καταστάσεων όλων των εργαζομένων της χώρας, υποβολής συμφωνητικών, δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων, ελέγχωναπό τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.,  Ι.Κ.Α.,  Επιθεωρήσεων Εργασίας,  ασφαλιστικές εργασίες,  μεταβολές στο Μητρώο των Δ.Ο.Υ.,μετατροπές, μετασχηματισμούς των επιχειρήσεων, έκδοση πιστοποιητικών παντός τύπου, και τόσα – μα τόσα – άλλα.

Λες και δεν πρέπει να δώσουμε χρόνο στα καθημερινά πρακτικά προβλήματα των πελατών μας.

Λες και οι Συνάδελφοι Λογιστές – Φοροτεχνικοί δεν είναι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, αλλά μηχανές και δεν έχουν ανάγκες, παρά μόνον υποχρεώσεις.

Όλα αυτά  διαπιστώνουμε ότι μαθηματικά θα οδηγήσουν στην δημιουργία αναξιοπρεπών συνθηκών εργασίαςστους συναδέλφους μας με μεταμεσονύκτια ωράρια, με πίεση απάνθρωπη, επικίνδυνη για την ψυχική αλλά και σωματικής μας υγεία την στιγμή που ο ίδια η Διοίκηση καθυστερεί αδικαιολόγητα το άνοιγμα του συστήματος υποβολής. Γιατί δεν άνοιξε από 1η Φεβρουαρίου όταν ο ίδιος ο αρμόδιος Υφυπουργός διατείνεται για την ανυπαρξία αλλαγών;

Κατόπιν των όσων συζητήθηκαν αποφασίζουμε:

Σύσσωμοι οι συνάδελφοι και των τεσσάρων Νομών της Κρήτης συντάσσονται με τις παραινέσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και των Ανωτεροβάθμιων Συνδικαλιστικών Φορέων Λογιστών της Χώρας  και   απέχουν από την σύνταξη και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων όλων των φορολογουμένων στο πρώτο δεκαήμερο από το άνοιγμα του συστήματος υποβολής των δηλώσεων του Taxis. Εξαιρούνται οι δηλώσεις που απαιτούνται για την λήψη προνοιακών παροχών

Διαμαρτυρόμαστε για την προτεινόμενη λύση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και ζητάμε την απόσυρσή του και την επανεξέταση του από σωστή βάση, με επιστημονική τεκμηρίωση από κοινού με τους εκπροσώπους των άμεσα ασφαλιζόμενων.

Διαμαρτυρόμαστε για την στάση του αρμόδιου Υπουργείου για τις διαδικασίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η οποία χωρίς δεύτερη σκέψη οδηγεί σε αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των λογιστών φοροτεχνικών και ζητάμε την εξ αρχής μετάθεση των ημερομηνιών λήξης των δηλώσεων τουλάχιστον έως 30 Ιουνίου. Προτείνουμε επίσης επειδή η μετάθεση των ημερομηνιών υποβολής δεν είναι δικαιολογημένη για κάποιον που έχει να υποβάλλει απλά την δική του δήλωση να δοθεί η παράταση αυτή,  μόνον για τις δηλώσεις οι οποίες θα υποβάλλονται μέσω των κωδικών του λογιστή δηλαδή μόνον αυτές που θα έχουν σε εκκρεμότητα υποβολής τα νόμιμα  λογιστικά  γραφεία της Χώρας.

Παροτρύνουμε και τους συλλόγους λογιστών των υπολοίπων περιφερειών της Χώρας να στηρίξουν την προσπάθεια αντίδρασης στα θέματα αυτά και να συνταχθούν με τις παραινέσεις των ανωτεροβάθμιων συνδικαλιστικών και επαγγελματικών μας οργανώσεων.

Ζητούμε την άμεση συνάντηση  των ανωτεροβάθμιων συνδικαλιστικών και επιστημονικών οργανώσεων των Λογιστών Φοροτεχνικών με τον Υφυπουργό κ Αλεξιάδη και τον Γ.Γ. κ Πιτσιλή, παρουσία εκπροσώπου του Συντονιστικού μας Οργάνου.

Η περαιτέρω πορεία των αντιδράσεων μας θα αποφασισθεί μετά από την στάση των αρμοδίων για τα επίμαχα θέματα.

Με εκτίμηση

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΛΕΓΚΤΩΝ – ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ – ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΠΙΧ/ΣΕΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΔΕΙΟΥΧΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
  3. ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΛΟΓΙΣΤΩΝ  –  ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΗΣ
  4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  5. ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ – ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  6. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
  7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ – ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos