λουκέτο σε Κνωσό και αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου
Συγκέντρωση έξω από το Μουσείο Ηρακλείου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και οι αρχαιολόγοι μόνιμοι και έκτακτοι έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στο οποίο από το πρωί είχε μπει λουκέτο

όπως και στην Κνωσό στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που αντιτίθενται στην εκχώρηση μνημείων και μουσείων στο λεγόμενο Υπερταμείο.

Τη συγκέντρωση δεν κάλυψαν τα ΜΜΕ που την ίδια στιγμή βρίσκονταν στο Εμπορικό  Επιμελητήριο  για να καλύψουν τις δηλώσεις Σταθάκη.

Στη συγκέντρωση αναρτήθηκε πανό και μοιράστηκε κείμενο στα ελληνικά και αγγλικά για την ενημέρωση των πολιτών.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού αφορούν την εκχώρηση ακινήτων και μνημείων στο Υπερταμείο τα οποία δεν ανήκουν στην κυβέρνηση αλλά στον ελληνικό λαό και στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Μεταξύ των ακινήτων του Δήμου Ηρακλείου που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα είναι

  • Η Κνωσός (Όλες ανεξαιρέτως οι απαλλοτριωμένες εκτάσεις της Κνωσού συμπεριλαμβανομένου του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, του Ανακτόρου, του Μικρού Ανακτόρου, της Βασιλικής Έπαυλης, κ.α. σημαντικών μνημείων της Κνωσού. Επίσης είναι μέσα η Βίλα Διονύσου και η Βίλα Αριάδνη καθώς και το πάρκιγκ της Κνωσού).
  • Τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου (οχυρώσεις, οι τάφροι, πύλες, προμαχώνες, στοές π.χ. Πύλη Παντοκράτορα Σαμπιονάρα, τένις, πάρκιγκ κλπ.)
  • Τα Νεώρια
  • Το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου μαζί με τους βοηθητικούς χώρους του, αποθήκες και εργαστήρια συντήρησης
  • Ο Άγιος Πέτρος
  • Ο αύλειος χώρος της Αγίας Τριάδας
  • Τα κτήρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου επί της Χατζηδάκη
  • Το παλαιό κτήριο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου (Καπνεκοπτήριο)
  • Επίσης υπάρχουν σχολεία, πάρκα, πεζοδρόμια, εκτάσεις επί της παραλιακής, ρέματα και ποταμοί, και πολλά δημόσια κτήρια πχ. τα κτήρια της Περιφέρειας Κρήτης, τα δικαστήρια, το Παγκρήτιο Στάδιο κύριο και βοηθητικό και οι δημόσιες εκτάσεις πέριξ αυτού  κ.α. πολλά

Τα παραπάνω έχουν ήδη μεταβιβασθεί στο Υπερταμείο και δεν έχει προωθηθεί καμία θεσμική ρύθμιση για την εξαίρεσή τους.

Οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ απεργούν και απαιτούν

  1. Την  άμεση δημοσιοποίηση του πλήρους καταλόγου αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων που μεταβιβάσθηκαν.
  2. Την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης εξαίρεσης από τη μεταβίβαση κάθε δικαιώματος (κυριότητας και διαχείρισης) όλων ανεξαιρέτως των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και όσων αποκαλύπτονται στο μέλλον συμπληρώνοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. 
  3. Την νομοθετική διασφάλιση των δημόσιων κτηρίων, των αρχαιολογικών μουσείων, των αρχαιολογικών αποθηκών ή υπαίθριων χώρων που χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ-ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos