η αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη
η αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη

Συνάντηση με την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, κ. Νάντια Βαλαβάνη και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, σε πολύ φιλικό κλίμα,

είχαν τη Παρασκευή (27/2) ο Αντιδήμαρχος Χερσονήσου και μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Απόστολος Λουλουδάκης και οι δήμαρχοι Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Γιάννης Στεφανάκης και Γόρτυνας, κ. Νίκος Σχοιναράκης. Με δεδομένο το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ο Α΄ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένος να λειτουργήσει, έγινε εκτενής αναφορά σε θέματα που αφορούν στα οικονομικά των ΟΤΑ, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ, τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Γόρτυνας, η δωρεάν παραχώρηση των παραλιών από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου προς τους Δήμους – οι οποίοι έχουν την ευθύνη της συντήρησης, ασφάλειας και λειτουργίας τους, το θέμα της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών, αλλά και το θέμα της φορολογικής ενημερότητας που απαιτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τους ΟΤΑ προκειμένου να μπορούν να υπογράψουν προγραμματικές συμβάσεις με την υπηρεσία διαχείρισης του Leader – προαπαιτούμενο που μάλιστα έρχεται σε αντίθεση με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών που εξαιρεί από την υποχρέωση φορολογικής ενημερότητας τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ, τα ιδρύματα και το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν οι τουριστικοί δήμοι και η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας που προκαλεί το υπερμέγεθες τουριστικό ρεύμα με το άνοιγμα της εκάστοτε τουριστικής περιόδου. Επίσης, ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου, κ. Λουλουδάκης έθεσε επιτακτικά το αίτημα του παγώματος της εκποίησης της πρώην αμερικανικής βάσης και της δημόσιας έκτασης του Καρτερού, αλλά και την ανάγκη να εκπονηθούν άμεσα σχέδια αξιοποίησης και των δύο παραπάνω περιοχών, «τόσο σημαντικών για τη χωροταξική οργάνωση της παραλιακής ζώνης, αλλά και ζωογόνων για τους αναπτυξιακούς στόχους του Δήμου Χερσονήσου. Η ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών θα προέλθει από μια ευρύτερη διαβούλευση και συνεργασία του δημόσιου τομέα, των Δήμων Χερσονήσου και Ηρακλείου, Επιμελητηρίων, Ερευνητικών Κέντρων, Πνευματικών Ιδρυμάτων και επαγγελματικών οργανώσεων,» κατέληξε.

Ο αντιδήμαρχος, κ. Λουλουδάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας, καθώς η υπουργός δεσμεύτηκε ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν συντονισμένες δράσεις του υπουργείου και των δήμων της Κρήτης. ΄Αλλωστε, η υπουργός είχε σαφή εικόνα και γνώση των προβλημάτων – και λόγω εντοπιότητας- και διαβεβαίωσε ότι τα παραπάνω ζητήματα πολύ σύντομα θα τεθούν σε διαδικασία διαβούλευσης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos