πουλιαΜέτρα για τους Έλληνες πτηνοτρόφους αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση μετά το θόρυβο που έχει προκαλέσει η γρίπη των πτηνών. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόκειται να δοθεί εξάμηνη αναστολή στην είσπραξη οφειλών των πτηνοτροφικών μονάδων για ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η καταβολή τους θα γίνει χωρίς προκαταβολές και προσαυξήσεις, σε 80 μηνιαίες δόσεις.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα προβεί σε σχετικές ρυθμίσεις για τη χρηματοδοτική (δάνεια) και οικονομική διευκόλυνση των πτηνοτρόφων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, ανέφερε πως αναμένεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση μόλις γίνει η πλήρης καταγραφή του προβλήματος των πτηνοτρόφων.

«είναι γνωστή η κρίση που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι λόγω του γενιότερου διεθνούς θορύβου των τελευταίων 2 μηνών με την μείωση τόσο της κατανάλωσης όσο και την των τιμών των πτηνοτροφικών προϊόντων, παρά τη ρητή διαβεβαίωση όλων μας και κυρίως των επιστημόνων, ότι η κατανάλωσή τους δεν εγκυμονεί κανένα απολύτως κίνδυνο. Η κρίση αυτή εμφανίζεται έντονη σε πολλές χώρες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όσο και εκτός της Ε.Ε» είπε ο κ. Μπασιάκος.

Συνεδρίασε και η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης

Τη 2η συνεδρίαση της πραγματοποίησε χθες(3/11) και η Εθνική Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης, υπό τν προεδρία του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτα Κακλαμάνη, δείχνοντας ότι ο θόρυβος μπορεί να καταλάγιασε αλλά οι αρχές επαγρυπνούν.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε στα μέλη της το ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης ανδημίας Γρίπης, προκειμένου, να το μελετήσουν και να το συζητήσουν στην επόμενη συνεδρίαση.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Τομέα Υγείας κ. Π. Ευσταθίου και ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) κ. Α. Χατζάκης ενημέρωσαν τα μέλη για τα ακόλουθα θέματα:

  • Για τη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας στο Λονδίνο (20-21 Οκτωβρίου 2005).
  •  Για τη Σύνοδο Υπουργείων Υγείας των χωρών της BSEC (Black Sea Economical Cooperation).
  • Για τις δράσεις του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ).
  • Για την Ευρωπαϊκή ¶σκηση «Common Ground», που θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου 2005.
  • Για τη συνεργασία με άλλους φορείς και συναρμόδια υπουργεία.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

Print Friendly, PDF & Email

Από manos