Μέτρα λειψυδρίας από τον Δήμο Βιάννου
το φράγμα Αποσελέμη (15/4/2018), φωτό: e-storieskritis.gr

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου ομόφωνα κατά την τακτική του συνεδρίαση ενέκρινε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φετινής ανομβρίας – λειψυδρίας, ενώ παράλληλα απευθύνει κάλεσμα  προς τους Δημότες

και χρήστες παροχών νερού να γίνεται σωστή χρήση του αγαθού σε όλες της περιπτώσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες της φετινής λειψυδρίας όσο γίνεται καλύτερα.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν έχουν ως εξής :

 Υ Δ Ρ Ε Υ Σ Η

1.Απαγόρευση και αυστηρός έλεγχος για την χρήση  νερού ύδρευσης αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών  (π.χ. πλύσιμο δρόμων και αυτοκινήτων ή πότισμα κήπων) .

2.Συστάσεις προς τους καταναλωτές για τον έλεγχο των υδρομετρητών ύδρευσης και των δικτύων τους  σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές.

3.Στις περιοχές που υφιστάμενα υδρευτικά δίκτυα εξυπηρετούν μη ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και σε περιοχές που δεν υπάρχουν υδρευτικά δίκτυα, αλλά οι υπάρχουσες  υποδομές πλην αυτών της άρδευσης, εξυπηρετούνται μέσω των αρδευτικών δικτύων (π.χ. αγροικίες, ποιμνιοστάσια, στάβλοι, κοτέτσια) οι καταναλώσεις ορίζονται ως εξής.

α. αγροικίες με μη μόνιμους κατοίκους: 50 κυβικά/έτος, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για το πότισμα γλαστρών.

β. αγροικίες με μόνιμους κατοίκους: 150 λίτρα/ημέρα/άτομο, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης για το πότισμα γλαστρών.

  1. Στραγγαλισμός ή περιορισμός των παροχών καταιονητήρων (ντους) στις παραλιακές περιοχές.

5.Απαγορεύεται η χρήση κολυμβητικών δεξαμενών (πισινών). Εξαιρούνται οι υφιστάμενες  επαγγελματικές κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες)

Β. ΑΡΔΕΥΣΗ    

1.Ελιές: α) Ορεινή ζώνη 4 κυβικά ανά  δένδρο το έτος,

β) Παραλιακή ζώνη 5 κυβικά ανά  δένδρο το έτος

2.Θερμοκήπια κηπευτικών: 700 κυβικά ανά στρέμμα.

3.Καλλιέργεια μπανανών: Θερμοκήπια και υπαίθρια: 850 κυβικά ανά στρέμμα το έτος.

4.Δεν επιτρέπονται για την τρέχουσα περίοδο (2018) νέες θερμοκηπιακές  ή υπαίθριες καλλιέργειες, ούτε η καλλιέργεια  δεύτερης καλοκαιρινής θερμοκηπιακής ή υπαίθριας καλλιέργειας και ιδιαίτερα οι υδροβόρες καλλιέργειες, όπως πατάτες, καλαμπόκια, τριφύλλια κ.α.

5.Περιορισμός των κήπων για οικιακή χρήση στα 20 τετρ./άτομο και άρδευση δυο φορές την εβδομάδα με 3 κυβ./στρ. ανά πότισμα.

6.Συστάσεις προς τους καταναλωτές άρδευσης για τον έλεγχο των υδρομετρητών άρδευσης και των δικτύων τους  σχετικά με τις καταναλώσεις και τις διαρροές για τον οποίο φέρουν την αποκλειστική ευθύνη, άσχετα με τον τόπο διαμονής του. Επίσης στις περιπτώσεις που επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες η άρδευση των καλλιεργειών να πραγματοποιείται κατά τις νυκτερινές ώρες.

7.Συστάσεις προς τους επόπτες και τους υδρονομείς για την σφράγιση  και την περιοδική  παρακολούθηση των ενδείξεων των υδρομετρητών για την αποτροπή των κλοπών, των παραβιάσεων. Η διαπίστωση  διαρροών και παραβιάσεων των υδρομετρητών καθώς και  υπέρμετρων καταναλώσεων πλέον του μισού της δικαιούμενης ποσότητας με την αρχική τιμή/κυβικό (π.χ. 100 ελιές /ορεινή ζώνη/40 κυβ./έτος υπερκατανάλωση θα θεωρείται η χρήση πλέον των  6 κυβικών)

8.Ελλειμματική άρδευση ελαιώνων και άλλων δενδρωδών αν διαπιστωθεί σημαντική πτώση στάθμης των γεωτρήσεων.

9.Διακοπή άρδευσης από μικτές γεωτρήσεις ή από πηγές, στις περιπτώσεις που παρουσιαστεί μείωση στάθμης ή παροχής αντίστοιχα, προκειμένου να δίδεται προτεραιότητα στην εξασφάλιση νερού για  ύδρευση.

10.Απαγόρευση για την φετινή περίοδο σύνδεσης νέων παροχών και φυτεύσεις  νέων καλλιεργειών.

11.Ο Δήμος δεν φέρει ουδεμία ευθύνη σε περίπτωση αδυναμίας άρδευσης λόγω ανεπάρκειας του παρεχόμενου νερού.

  1. Δεν επιτρέπεται η σύνδεση στο Δημοτικό δίκτυο άρδευσης όσων κατέχουν άδεια χρήσης νερού για άρδευση.

13.Η ισχύς των παραπάνω μέτρων αντιμετώπισης της ανομβρίας ορίζεται μέχρι 31-12-2018.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos