Παιδιά Τις τελευταίες μέρες η χώρα μας ταλανίζεται από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ιλαράς, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Παρόλο αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρήσουμε τις οδηγίες που εκείνοι προτείνουν, καθώς όπως σημειώνεται η επιτήρηση της επιδημιολογικής έξαρσης συνεχίζεται.
 
Τα πρώτα κρούσματα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε παρατηρήθηκε μία – ελεγχόμενη – έξαρση των κρουσμάτων κυρίως στα ανεμβολίαστα παιδιά της προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Πιο αραιά έχουν εμφανιστεί κρούσματα σε εφήβους και νέους ενηλίκους που είτε είναι ανεμβολίαστοι είτε είναι ελλιπώς εμβολιασμένοι.
 
 Έτσι προτείνεται:
 
  • Για τα παιδιά των νομών, στους οποίους παρατηρείται η έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς– να γίνεται ο εμβολιασμός με την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας από την ηλικία των 6 μηνών. 
  • Για τα υπόλοιπα παιδιά στη χώρα που είναι ανεμβολίαστα , ή έχουν εμβολιαστεί με μια δόση του εμβολίου MMR και δεν έχουν ιστορικό νόσησης πό ιλαρά, συνιστάται η ανάγκη τήρησης του εμβολιαστικού σχήματος όπως αυτό αναφέρεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Δηλαδή η χορήγηση μιας δόσης στην ηλικία των 12-15 μηνών και μίας δεύτερης δόσης σε ηλικία 4 ως 6 ετών. 
  • Για τους ενήλικες έως και 35 ετών που δεν έχουν ιστορικό νόσησης από ιλαρά ή είναι ανεμβολίαστοι ή είναι εμβολιασμένοι με μία μόνο δόση MMR και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συνιστάται αρχικά η χορήγηση μιας δόσης MMR.

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos