Ο θεσμός των Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων λειτουργεί φέτος για ενδέκατη συνεχή χρονιά. Η ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των μαθητών της Δευτεροβάθιας Εκπαίδευσης στους Αγώνες Μουσικής, Χορού, Ζωγραφικής και Θεάτρου δείχνει φανερά πως οι μαθητικές κοινότητες όχι μόνο στηρίζουν αυτό το θεσμό, αλλά και πως τον αντιμετωπίζουν ως ένα πολιτιστικό γεγονός μεγάλης σημασίας.

Οι Καλλιτεχνικοί Αγώνες είναι στην ουσία για τα σχολεία μια γιορτή, μια γιορτή με ξεκάθαρους ωστόσο παιδαγωγικούς στόχους. Κατ’ αρχάς μεταμορφώνουν το σχολείο σε καλλιτεχνικό εργαστήρι. Γίνονται το ερέθισμα για να εκφραστούν οι μαθητές δημιουργικά και για να προχωρήσουν σε καλλιτεχνικές συνθέσεις. Όντας διαδικασίες παιδαγωγικές και αισθητικές ταυτόχρονα, οι Καλλιτεχνικοί Αγώνες καλλιεργούν στους μαθητές συναισθήματα ανταγωνισμού και ευγενούς άμιλλας. Αυτό που πετυχαίνουν όμως πάνω απ’ όλα είναι το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, ένα από τα βασικά ζητούμνα της ελληνικής εκπαίδευσης.

Με την λειτουργία τους πρώτα σε επίπεδο περιφέρειας, οι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες γίνονται για την πόλη που τους φιλοξενεί ένα μεγάλο πολιτιστικό δρώμενο που σφύζει από νιάτα, ενθουσιασμό, ευαισθησία. Αυτά και πολλά άλλα ακόμα θα βιώσει η τοπική κοινωνία κάθε πόλης που θα έχει τη χαρά να δεχτεί τους μαθητές όλης της περιφέρειας σε μια συγκεκριμένη κατηγορία Αγώνα.

Οι Καλλιτεχνικοί Αγώνες της Περιφέρειας Κρήτης –όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα- ξεκινούν σε λίγες μέρες και θα υλοποιηθούν ως εξής:

ΑΓΩΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ευρωπαϊκή Μουσική και Ελληνικό Τραγούδι

Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Απριλίου 2005 στο Ηράκλειο.

Αίθουσα Ανδρόγεω, (στον 2ο όροφο του κτηρίου που στεγάζεται το Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου) από τις 9.00.

Στους Αγώνες αυτούς συμμετέχουν 50 μαθητές από το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, το Ενιαίο Λύκειο και το ΤΕΕ Αγίου Νικολάου, το Γυμνάσιο και το Ενιαίο Λύκειο Νεάπολης.

 

Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική και Βυζαντινή Μουσική

Τετάρτη 13 και Πέμπτη 14 Απριλίου 2005 στο Ρέθυμνο

Αίθουσα Ωδείου Ρεθύμνου (στην παλιά πόλη) από τις 9.00.

Στους Αγώνες αυτούς συμμετέχουν 75 μαθητές από τα Ενιαία Λύκεια Σητείας, Αγίου Νικολάου και Τζερμιάδων, και το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας.

Η απονομή τν βραβείων για όλες τις κατηγορίες των Αγώνων Μουσικής θα γίνει στο Ρέθυμνο στην αίθουσα του Ωδείου την Παρασκευή 15 Απριλίου 2005 και ώρα 19.00.

Αγώνες Ζωγραφικής:

Σββατο 9 Απριλίου 2005 στις έδρες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

Οι Αγώνες Ζωγραφικής θα γίνουν ξεχωριστά σε κάθε νομό (στην έδρα της Διεύθυνσης Δ/βάθμιας Εκπ/σης)την ίδια μέρα και ώρα. Οι μαθητές του Ν. Λασιθίου θα αγωνιστούν στο Ενιαίο Λύκειο Αγίου Νικολάου στις 9.30 π.μ.

Στη συνέχεια τα έργα των μαθητών όλης της Κρήτης θα εκτεθούν στο Ηράκλειο στην Αίθουσα Ανδρόγεω στις 14, 15 και 16 Απριλίου 2005.

Στην Ζωγραφική συμμετέχουν 7 μαθητές από το Ενιαίο Λύκειο Αγίου Νικολάου.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει στην Αίθουσα Ανδρόγεω του Ηρακλείου την Κυριακή 17 Απριλίου 2005. (Η ακριβής ώρα δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί).

 

Αγώες Αρχαίου Δράματος και Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου

Δευτέρα 18, Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 στα Χανιά

Αίθουσα Ωδείου Χανίων σε ώρες που έχουν οριστεί από τους υπεύθυνους της διοργάνωσης.

Από το νμό Λασιθίου συμμετέχει στην κατηγορία του Σύγχρονου Θεάτρου η θεατρική ομάδα του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ιεράπετρας.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει την Αίθουσα του Ωδείου Χανίων την Τετάρτη 20 Απριλίου 2005 στις 19.00.

 

Αγώνες Χορού

Τρίτη 12 Απριλίου 2005 στον ¶γιο Νικόλαο

Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στο REX από τις 8.30π.μ. έως τις 5.30μ.μ.

Η απονομή των βραβείων θα γίνει την ίδια μέρα στο REX στις 6.30μ.μ. παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Αρκάδιου Σπανουδάκη και των αρχών της πόλης.

Ο νομός Λασιθίου εκπροσωπείται με 4 χορευτικές ομάδες: 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, Ενιαίο Λύκειο Αγίου Νικολάου, 3

Γυμνάσιο Ιεράπετρας και ΤΕΕ Σητείας.

Στους Περιφερειακούς Αγώνες Χορού -οι οποίοι από φέτος περιλαμβάνουν μόνο παραδοσιακούς χορούς- συμμετέχουν 22 ομάδες από όλη την Κρήτη με 290 μαθητές, ενώ υπολογίζεται ότι στν διοργάνωση θα συμμετέχουν συνολικά 360 άτομα (συνοδοί, ορχήστρες κλπ). Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου έχει φροντίσει για την άριστη διεξαγωγή τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας η υποδοχή και η φιλοξενία των μαθητών της Κρήτης να είναι αντάξια της ποιότητας και του υψηλού πολιτισμικού επιπέδου που διαθέτει η πόλη μας.

Οφείλουμε επίσης να αναφέρουμε ότι το ΚΤΕΛ Λασιθίου στηρίζει σημαντικά τη συμμετοχή των μαθητών του νομού Λασιθίου στους Περιφερειακούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες, αποδεικνύοντας έμπρακτα για άλλη μια φορά τον κοινωνικό του χαρακτήρα και την ευαισθησία του σε θέματα παιδείας και πολιτισμού.

 

Ελένη Κοντουδάκη

Υπεθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων

Διεύθυνσης Δ/βαθμιας Εκπ/σης Ν. Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos