Μανώλης Γλέζος, έφυγε ένας πραγματικός αγωνιστής
στον Άγιο Νικόλαο το 2012, μαζί με τον Μανόλη Θραψανιώτη

Στη χώρα αυτή όπου διαστρέφουμε τα πάντα, λέξεις και έννοιες, ο Μανώλης Γλέζος ήταν κυριολεκτικά, αγωνιστής, αριστερός, ιδεολόγος, ουσιαστικός, προσγειωμένος, σύμβολο, ζωντανός μέχρι το τέλος. Έφυγε από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 98 ετών.

Μαζί με τον Λάκη Σάντα, κατέβασαν από την Ακρόπολη την Γερμανική σημαία, 30 με 31 Μαΐου του 1941, σηματοδοτώντας την έναρξη της αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής, μια πράξη που και αυτή αργότερα αμφισβητήθηκε από τους μεταγενέστερους.

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, διαβασμένος, μας είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση όταν συναντηθήκαμε πριν μερικά χρόνια σε μια επίσκεψη του στον Άγιο Νικόλαο, (φωτογραφία). Παρά την ηλικία του, ήταν λεβέντης και στο σώμα και στο πνεύμα.

Το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» όπου νοσηλευόταν ο Μανώλης Γλέζος εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση:

«Με βαθύτατη θλίψη, η Διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ανακοινώνει την απώλεια του Μανώλη Γλέζου. Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης εξέπνευσε σήμερα 30 Μαρτίου 2020 και ώρα 13.15’, σε ηλικία 98 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια. Στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε. Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του»

Να ευχηθούμε οι σημερινοί γιαλαντζί αγωνιστές της αριστεράς να χουν την αγωνία να του μοιάσουν …. κάπως.

η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Μανώλης Γλέζος από τον Μανόλη Θραψανιώτη:

30 ΜΑΗ 1941…

Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανόλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, έπαιξαν με την Ιστορία, αψήφησαν τον κίνδυνο και κατέβασαν από την Ακρόπολη, στις 30 Μάη του 1941, το σύμβολο του ναζισμού, την γερμανική σημαία, για να γίνουν οι ίδιοι σύμβολο της παγκόσμιας αντιφασιστικής Αντίστασης.

Σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή,τον ναζισμό και τον φασισμό .

Σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Και οι δυο τους σημαντικά στελέχη της Αριστεράς διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν.

Ο Μανόλης Γλέζος έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 98 χρονών έχοντας κατακτήσει την καθολική και παγκόσμια αναγνώριση. Πάντα στον αγώνα για δικαιοσύνη και δημοκρατία, έδωσε μάχες, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο “πρώτος παρτιζάνος” της Ευρώπης κατά τον Σαρλ Ντε Γκωλ, για αυτές τις μάχες καταδικάστηκε σε θάνατο από τη μεταπολεμική Ελλάδα! Ο διεθνής ξεσηκωμός δεν τους άφησε να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους.

Έγινε ο εμψυχωτής και το σύμβολο της διεκδίκησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Επιδίωκε την ηθική δικαίωση κυρίως.

Έστω και ένα ευρώ να είναι, δήλωνε, θα αποτελεί δικαίωση για όσους έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά.

Ο Μανώλης Γλέζος κατατάσσεται στο Πάνθεον των αγωνιστών της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης. Στο Πάνθεον των Ηρώων της Ελλάδας.

Ο Μίκης για τον Μανώλη Γλέζο

“Ο Μανώλης Γλέζος ξέσκισε την Σβάστικα και τυλίχτηκε την Ελληνική Σημαία. Ταυτίστηκε με τον Λαό μας. Αιώνιο Σύμβολο Ελευθερίας!

Μίκης Θεοδωράκης
30/3/2020″

Δήλωση Στ. Αρναουτάκη για τον θάνατο του Μ. Γλέζου

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης για τον θάνατο του Μανόλη Γλέζου δήλωσε: «Πιστός σε αρχές και αξίες μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Μανώλης Γλέζος θα συνεχίσει να συμβολίζει τους αγώνες για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Το όνομά του θα παραμείνει χαραγμένο στην ιστορική μας μνήμη, ως πρότυπο μίμησης στους αγώνες απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos