Μαριάννα Οικονόμου, Ο πιο μακρύς δρόμος

ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Ο πιο μακρύς δρόμος

ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Ο πιο μακρύς δρόμος

H CineDoc σε συνεργασία με την Indigo View παρουσιάζουν στην Κρήτη το επίκαιρο βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Ο πιο μακρύς δρόμος.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 21 Απριλίου, 20.30 & 22.00 ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Βιτσέντζος Κορνάρος

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, 20.00, ΡΕΘΥΜΝΟ – Cineland Pantelis

Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, 20.00, ΧΑΝΙΑ – Mega Place

Με φόντο τις επιδρομές του ISIS  στην Μέση Ανατολή,  ο Αλσαλέχ  και ο  Τζασίμ  από την Συρία και το  Ιράκ,  βρίσκονται  κρατούμενοι  στην φυλακή ανηλίκων του Βόλου με την βαριά κατηγορία της  διακίνησης  παράτυπων μεταναστών. Μέσα από τη φυλακή  μιλάνε στο τηλέφωνο με τους γονείς τους που βιώνουν την τραγικότητα του  πολέμου, ενώ προσπαθούν και οι ίδιοι να σώσουν τους εαυτούς τους. Οι ιστορίες τους ξετυλίγονται στη φυλακή και στο δικαστήριο, αποκαλύπτοντας πώς νέοι αθώοι πρόσφυγες συχνά πέφτουν θύματα εξαναγκασμού των διακινητών, εμπλέκονται στη διακίνηση και τελικά καταλήγουν να εκτίουν βαρύτατες ποινές στις Ελληνικές φυλακές, ενώ οι ίδιοι οι διακινητές συνεχίζουν να  δρουν ανενόχλητοι. Αν το δικαστήριο  κηρύξει  τον Αλσαλέχ και τον Τζασίμ ενόχους, η ποινή φυλάκισής τους μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Ο πιο μακρύς δρόμος, έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε με επιτυχία από το ARTE. Ήταν μια από τις τρεις υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απέσπασε δύο βραβεία στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας. Μέσα από την ιστορία των δύο παιδιών, καταφέρνει να φωτίσει άγνωστες πτυχές της πορείας των προσφύγων προς την Ευρώπη με ευαισθησία και αμεσότητα.

Η σκηνοθέτις παρακολουθεί στενά τους δύο φίλους στις ελληνικές φυλακές ανηλίκων Βόλου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους μέσω μίας συναισθηματικής αφήγησης, εκθέτοντας το τραγικό φαινόμενο των επαγγελματιών λαθρεμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους ανήλικους μετανάστες. Κανείς δεν ξέρει πώς και πότε θα τελειώσει η περιπέτεια τους.

Trailer: https://vimeo.com/160906839

Site: http://www.thelongestrun.eu/

Συντελεστές:

Φωτογραφία/ Ήχο:  Χρόνης Πεχλιβανίδης & Γιάννης Μισουρίδης

Παραγωγός: Σπύρος Μαυρογένης

Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου

Διεύθυνση  παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν

Παραγωγή: Stefi & Lynx / DOC3 productions, συμπαραγωγή Marni Films.

Η διανομή της ταινίας στην Ελλάδα γίνεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκού δικτύου διανομής ντοκιμαντέρ Moving Docs www.movingdocs.org, μέλος του οποίου είναι και το CineDoc www.cinedoc.gr.

Print Friendly

You may also like...

%d bloggers like this: