η μικρή ¶νιαΉταν 26 Απριλίου 1986 όταν σημειώθηκε έκρηξη του αντιδραστήρα 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία. Η κραταιά ΕΣΣ για δύο μέρες το κράτησε κρυφό από τη διεθνή κοινότητα. Τριάντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ένα ραδιενεργό σύννεφο απλώθηκε στην Ευρώπη. Ήταν μόνο η αρχή. …
 
Είκοσι χρόνια μετά εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μολυσμένα εδάφη και υποφέρουν από αρρώστιες, κυρίως από καρκίνο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου έρθει η στιγμή για να γίνει η τελική αποτίμηση των συνεπειών του Τσέρνομπιλ.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην έκθεση της Greenpeace, και που βασίζονται στα εθνικά στατιστικά δεδομένα της Λευκορωσίας σχετικά με τις εμφανίσεις καρκίνου, εκτιμάται ότι περίπου 270.000 άνθρωποι θα εκδηλώσουν καρκίνο, εκ των οποίων οι 93.000 με θανάσιμες συνέπειες, εξαιτίας του ατυχήματος.
 
Επίσης, στη Ρωσία, τα τελευταία 15 χρόνια, προκλήθηκαν 60.000 επιπλέον θάνατοι από το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ και εκτιμάται ότι συνολικός απολογισμός των θανάτων στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία μπορεί να αυξηθεί κατά 140.000 θύματα.
 
Παράλληλα, η έκθεση εξετάζει τις επιπτώσεις του στην υγεία όσων επιβίωσαν από την καταστροφή και τους απογόνους τους: βλάβες στο ανοσοποιητικό και το ενδοκρινικό σύστημα, πρόωρη γήρανση, καρδιαγγειακές, αιματολογικές και ψυχολογικές παθήσεις, χρωμοσωμικές εκτροπές και αύξηση των παραμορφώσεων σε έμβρυα και παιδιά.
 
Το ατύχμα του Τσερνομπίλ στιγματίζει τη ζωή πολλών από τα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί. Παρόλο που δεν έχουν ακόμα εξακριβωθεί πλήρως οι συνέπειες, υπάρχουν ακράδαντα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η καταστροφή είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
 
Εκτός από τις άμεσες συνέπειες της μακρόχρονης έκθεσης στη ραδιενέργεια, οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία καταστράφηκαν και από την απώλεια γεωργικών εκτάσεων και θέσεων εργασίας, την αναγκαστική μετακίνηση περίπου 300.000 ανθρώπων, την οικονομική κρίση, την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και άλλους πολιτικούς παράγοντες.
 
Έκθεση φτογραφίας
 
Με αφορμή της θλιβερής επετείου, η Greenpeace διοργανώνει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Πιστοποιητικό Τσερνομπίλ 000358» του βραβευμένου φωτογράφου Robert Knoth.
 
Η ¶νια (βλέπε φωτογραφία) ζει στην πόλη Γκομέλ της Λευκορωσίας και έχει ένα πιστοποιητικό με τον αριθμό 000358. Το πιστοποιητικό επιβεβαιώνει ότι η ¶νια είναι θύμα του πυρηνιού ατυχήματος του Τσερνομπίλ κι ας είναι μόλις 15 χρονών, και ας μην είχε γεννηθεί τότε. 
 
Στα 4 της χρόνια, ο καρκίνος σημάδεψε την αρχή μιας ζωής γεμάτης πόνο. Μια ομάδα γιατρών έκρινε ότι θα πρέπει να λάβει ένα πιστοποιητικό Τσερνομπίλ γιατί ο πατέρας της γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στο Τσερνομπίλ.
 
Είναι ένα κομμάτι χαρτί με το νούμερο 000358, που της δίνει το δικαίωμα για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περθαλψη σε επιλεγμένα ιδρύματα. Η ¶νια όως δεν είναι μονάχα ένας αριθμός.
 
Οι φωτογραφίες της Greenpeace θα παρουσιαστούν σε 19 χώρες. Αυτές τις μέρες παρουσιάζονται στην Ελλάδα στο Πνευματικό Κέντρο του ήμου Αθηναίων από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 2 Μαΐου 2006.
 
Παράλληλα, ένα οδοιπορικό αυτό στις τέσσερις ζώνες πυρηνικής καταστροφής στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα κυκλοφορήσει σε φωτογραφικό λεύκωμα από τις εκδόσεις Αιώρα.
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos