Μεσογειακή Γεωργία ευπάθεια στην Κλιματική Αλλαγή
σχεδόν κατεστραμμένη γεωργική γη

Η 1η, Διευρυμένη Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE “Προσαρμογή στις Επιπτώσεις της Κλιματική Αλλαγής στα Γεωργία των Νησιών της Μεσογείου” – “ADAPT2CLIMA” διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΙΤΕ, WWF, Δήμων Φαιστού και Χανίων (που αποτελούν και τις πιλοτικές περιοχές μελέτης) , των Αγροτικών Συνεταιρισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών, αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν οι στόχοι του προγράμματος, και ο βέλτιστος τρόπος συμβολής της Συντονιστικής Επιτροπής στην υλοποίησή του.

Το ADAPT2CLIMA, υλοποιείται σε τρία νησιά της Μεσογείου: την Κρήτη (Ελλάδα), τη Σικελία (Ιταλία) και την Κύπρο. Με κύριο αντικείμενο την ενίσχυση του γνωστικού πεδίου ως προς την ευπάθεια της Μεσογειακής Γεωργίας στην Κλιματική Αλλαγή και τη σχετική επιστημονική υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων για την προσαρμογή σε αυτή, το έργο στοχεύει στα εξής:

  • Στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βάσης γνώσεων και πληροφορίας σχετικά με την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, στις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και στις δραστηριότητες του γεωργικού τομέα
  • Στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαθέσιμων μέτρων προσαρμογής,
  • Στην ανάπτυξη ικανοτήτων και στρατηγικών για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, με γνώμονα την διατήρηση των νησιωτικών οικοσυστημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα οφέλη και επίπεδα συμμετοχής  της Συντονιστικής Επιτροπής στο Πρόγραμμα είναι πολλαπλά καθώς θα παρέχονται συμβουλευτικές και ενημερωτικές υπηρεσίες τόσο στους εταίρους του προγράμματος όσο και στον παραγωγικό ιστό του αγροτικού τομέα στην Κρήτη, που αποτελεί την κύρια ομάδα στόχου ενημέρωσης για την ανάπτυξη των απαιτούμενων προσαρμοστικών διαδικασιών στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τη διατήρηση και θωράκιση των γεωργικών καλλιεργειών στην Κρήτη, παράλληλα με την προστασία του Περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό η Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσει συνέργειες με εκπροσώπους του κλάδου, αλλά και έμπειρους επιστήμονες των Ερευνητικών και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων του νησιού.

Η συζήτηση συντονίστηκε από την Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και υπεύθυνη του έργου στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία των: Γ Αλεξάκη Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης Εντεταλμένου σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, Ι. Λεονταράκη Περιφερειακού Συμβούλου Κρήτης Εντεταλμένου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, Φ. Καζάση Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΑΚ ΑΕ, Δρ Χρ. Γιαννακόπουλου Ερευνητή Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (που αποτελεί τον Γενικό Συντονιστή του Έργου) , στελεχών Υπηρεσιών και εκπροσώπων άλλων φορέων της Κρήτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos