Μενέλαος Φουλεδάκης Του Μενέλαου Φουλεδάκη*

Είναι γεγονός, παρά τους προβληματισμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν, για τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, κυρίως μ τον Καποδίστρια, ότι υπάρχουν πολλές δυνάμεις στην κοινωνία που προβληματίζονται για την λειτουργία των Δήμων και των Νομαρχιών.
Είναι αλήθεια ότι στην προ Καποδίστρια εποχή, σημαντικό ρόλο έπαιζαν οι κοινοτάρχες οι οποίοι δεμένοι στο άρμα κάποιου βουλευτ η παράγοντα, πουλούσαν εκδούλευση στην τοπική κοινωνία καταφέρνοντας κυρίως κάποιες «επιδοτήσεις μικροέργων» τοπικού χαρακτήρα χωρίς ιδιαίτερο, πολλές φορές, όφελος.

Είναι αλήθεια ότι και σήμερα όχι ίσως με την ίδια έκταση αλλά με την ίδια λογική (όπου χρησιμοποιείται κατά κόρον η έκφραση το συμφέρον του τόπου) ασκούν πολιτική δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.
 
Είναι αλήθεια, ότι τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει με την σύμφωνοι γνώμη τις τοπικής κοινωνίας, η οποία θεωρεί, ότι τα διάφορα ζητήματα που την απασχολούν πρέπει να λύνονται σύμφωνα με το δικό μας (τους) προσωπικό συμφέρον. Μεταρρύθμιση όμως πρέπει να σημαίνει και νέους όρους στην λειτουργία των θεσμών.
Μεταρρύθμιση σημαίνει ο πολίτης ή η τοπική κοινωνία να λύνει τα ζητήματα του, (της) μόνο όταν έχει δίκιο και όταν το προσωπικό του (της) συμφέρον ταυτίζεται με το γενικό συμφέρον.
Μετρρύθμιση σημαίνει διαπαιδαγώγηση του πολίτη μέσα από τις υπηρεσίες και τους θεσμικούς παράγοντες του γενικότερου καλου, γιατί η ευθύνη για τους θεσμικούς παράγοντες είναι πολλαπλάσια από την ευθύνη του πολίτη και των τοπικών κοινωνιών.
 
Αν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου έρθει πρόταση και μάλιστα εκτός ημερήσιας διάταξης (όπως έγινε στην συνεδρίαση στις 30-9-05 για την δημιουργία Κέντρου υγείας στον δήμο Λεύκης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομοφώνως συναινεί χωρς να βλέπει το ζήτημα συνολικά για τον Νομό, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην δημιουργηθεί ομοφώνως κέντρο υγείας στο Παλαίκαστρο ή στον Δήμο Βραχασίου. Αν βέβαια δημιουργηθεί στις Δοριές από όπου και κατάγομαι δηλώνω ότι κληροδοτώ όλη την ακίνητη μου περιουσία ώστε να μην υπάρχει το επιχείρημα ότι στο Μακρύ γιαλό θα χαθεί το κληροδότημα αν το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν συναινέσει ομοφώνως.
Αν ο ρόλος των τοπικών παραγόντων εξακολουθήσει να είναι ο ίδιος, αν οι θεσμικοί παράγοντες ξακολουθούν να λειτουργούν με την ίδια λογική, τότε όποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις γίνουν στην Αυτοδιοίκηση, θα είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
 
Ο Μενέλαος Φουλεδάκης είναι φαρμακοποιός από τη Νεάπολη, εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος Λασιθίου, με το “Λασίθι 2148”.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos