Γιάννης ΠαπατσάκωναςΤου Γιάννη Παπατσάκωνα.

24 Ιανουαρίου 2005

Το ζήτημα είναι ότι χάνουμε τον στόχο κάθε φορά .

Αποσυντονιζόμαστε εύκολα σ’ αυτή την Περιφέρεια .

Και παραιτούμαστε ευκλότερα από εκείνα που δικαιούμαστε .

Πολλές φορές μας αρκεί να πούμε την « ατάκα » μας για να την πάρουν – και να την σηκώσουν – τα Μέσα .

Βολευόμαστε και με την υπόσχεση .

Εκείνο το – ΘΑ – των αρμοδίων το κάνουμε σημαία και πορευόμαστε.

Βλέπετε, είμαστε και ασυμβίβαστοι. Δεν συμβιβαζόμαστε με εκείνο το ρηθέν της Γραφής να είναι το Ναι , Ναι και το Ου , Ου .

Έτσι, επιλέγουμε την πρακτική της ευέλικτης συμπεριφοράς .

Αφού, όμως, διαπιστώνουμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν λύνονται προβλήματα γιατί δεν συντονίζουμε αλλιώς τις προσπάθειές μας;

Αντί να καμωνόμαστε τους ευχαριστημένους ή τους συγκαταβατικούς , στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε μια πιο καθαρή και, πολιτικά – αναπτυξιακά , αναγνρίσιμη εικόνα, για τα κονδύλια που κατανέμονται στην Κρήτη .

Το αποθεματικό δεν ήταν παροχή ευσπλαχνίας και δώρο κανενός. Ήταν η δικαιωματική συμμετοχή των Αρχών και Φορέων της Περιφέρειας για την καλή τους επίδοση , στην κατανομή « κρατημένων » πόρων του Γ΄ ΚΠΣ .

Το δικαίωμα της Περιφέρειας, όμως , εκτείνεται και στις κατανομές των Τομεακών Προγραμμάτων .

Γιατί παραιτήθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο από το δικαίωμά του να συμμετέχει, με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει και στην κατανομή εκείνων που δικαιούται και από το αποθεματικό των Τομεακών Προγραμμάτων;

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει , επίσης , υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης.

Και η πρόταση αυτή έχει γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η συμφωνία περιελάμβανε:

1. Τρείς σταθμούς βάσης (Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο) και ένα σταθμό αιχμής (Ξυλοκαμάρα).

2. Μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού εκσυγχρονίζονται οι υφιστάμενες μονάδες.

3. Μεταφορά της μονάδας παραγωγής από τα Λινοπεράματα σε άλλη περιοχή του Ηρακλείου.

4. Δημιουργία νέας μονάδας στο Ρέθυμνο .

5. Ολοκλήρωση και λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Αθερινόλακο.

6. Δεν μεταβάλλονται οι χωροθετημένες – και συμφωνημένες – ενεργειακές παραγωγές των μονάδων.

7. Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

8. Ένταξη του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Κρήτης.

Η ενεργειακή στρατηγική της Περιφέρειας δεν μπορεί να μεταβάλλεται κάθε φορά που αλλάζει Υπουργός Ανάπτυξης (το ζήσαμε στο παρελθόν) ή κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση.

Δεν γνωρίζω πόσο και ποιοι είχαν ενημερώσει το νέο Υπουργό Ανάπτυξης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη .

Αλλά αυτά που ακούσαμε – παρόντων και σιωπούντων των αρμοδίων παραγόντων του νησιού – και ανεφάρμοστα είνα – και – αντίθετα με το αναπτυξιακό μέλλον της Κρήτης – και -οδηγούν το ενεργειακό σε αδιέξοδο.

Για παράδειγμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου , έχει ψηφίσει την ήδη, εγκριθείσα με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τετραετίας περίπου, Μελέτη εριβαλλοντικών Επιπτώσεων με οριοθετημένη την παραγόμενη ισχύ από τη μονάδα του Αθερινόλακου. Τα επί πλέον, 100 MW παραγωγής που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης είναι εκτός εγκεκριμένης μελέτης, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και ανατρέπει την συμφωνημένη αναλογία στην παραγόμενη ισχύ, ανά μονάδα.

Είναι προφανές, ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου δεν μπορεί να συναινέσει σε μια τέτοια ανατροπή της συμφωνημένης λύσης.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, αυτής της άστοχης παρέμβασης όπως εκδηλώθηκε, είναι νέα εμπλοκή στο ενεργειακό και νέες εντάσεις, εκεί που είχε δρομολογηθεί η οριστική επίλυση του προβλήματος .

Αλλά βιαστική και, εξαιρετικά, βλαπτική για την Κρήτη είναι και η μετατόπιση για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια του ενδεχόμενου ένταξης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της Περιφέρειας.

Αυτό αποτελεί αναπτυξιακή υποτίμηση , αφού , αν υλοποιηθεί ένας τέτοιος κίνδυνος, η οικονομία της Κρήτης θα υποστεί καίριο πλήγμα, μη μπορώντας να ανταγωνισθεί με ίσους όρους τις ηπειρωτικές περιφέρειες της χώρας και άλλες Περιφέρειες της Ένωσης.

Τι άλαξε στην πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να ακυρώνει την εξαγγελία, προ διετίας, του, τότε, Υπουργού Ανάπτυξης για προγραμματισμένη ένταξη στην Περιφέρεια του φυσικού αερίου;

Στο κάτω – κάτω, ας αφήσουν ήσυχους τους κανόνες της Αγοράς να αποφασίσουν αν και ότε συμφέρει την ιδιωτική πρωτοβουλία να επενδύσει για το φυσικό αέριο στην Κρήτη . Για απελευθέρωση ενέργειας δεν συζητούμε ;

Ας τα δουν κι έτσι τα πράγματα οι Αρχές και οι Φορείς της Κρήτης και ας ενεργήσουν αναλόγως .

Χωρίς σκοπιμότητες αλλά και χωρίς εκπτώσεις .

Print Friendly, PDF & Email

Από manos