Με τον γραμματέα στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων
από τη συνάντηση

Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων είχε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Σισαμάκης Γιώργος.

Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Κρήτης και το επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως σε επενδύσεις που αφορούν τον τουρισμό συζητήθηκαν, καθώς και ο επιχειρηματικός προσανατολισμός που θα πρέπει να έχει το νησί για τα επόμενα χρόνια.

Στο τραπέζι τέθηκαν και τα δομικά προβλήματα της οικονομίας με το φορολογικό και την αποεπένδυση να κυριαρχούν, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές εξαιτίας του σύνθετου θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις και τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Με αφορμή την προκήρυξη του 2ου κύκλου υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τους συναδέλφους οικονομολόγους, που φέρουν την ευθύνη υποβολής αλλά και αξιολόγησης των σχεδίων.

Τα βασικά σημεία που τέθηκαν σε σχέση με το νόμο είναι:

  • Η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης
  • Η αύξηση του προϋπολογισμού στην ενίσχυση που αφορά σε φοροαπαλλαγές
  • Η απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής
  • Πρόταση για να είναι ο αναπτυξιακός νόμος συνεχώς ανοικτός και για τα σχέδια που αξιολογούνται συγκριτικά να υπάρχουν καθορισμένες περίοδοι υποβολών 2 ανά έτος (1-1 έως 31/5 και 1/7 έως 30/11) ώστε οι επενδυτές να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos