Κατάθεση λουλουδιώνΟ δήμος Αγίου Νικολάου τίμησε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το μεσημέρι στο μνημείο της κεντρικής πλατείας Αγίου Νικολάου έγινε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στη μνήμη των πεσόντων στο Πολυτεχνείο, από τον Νομάρχη Λασιθίου, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, εκπροσώπους μαθητών Λυκείων, Γυμνασίων, Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων καθώς και σπουδαστών της ΑΣΤΕΑΝ και του ΤΕΙ Αγίου Νικολάου. Τελετάρχης είχε οριστεί ο Δημοτικός Υπάλληλος κ. Νικόλαος Ατσαλής.
 
«Πέρασαν τριάντα τρία χρόνια από τότε. Όμως η ιστορική μήμη παραμένει αναλλοίωτη, καθώς η εξέγερση του πολυτεχνείου σφράγισε τη νεώτερη ιστορία μας σηματοδοτώντας την κατάλυση της τυραννίας των συνταγματαρχών και την ανάδυση της δημοκρατίας στο τόπο μας. Η σημασία του Πολυτεχνείου υπερέβη τον ιστορικό χρόνο των γεγονότων, καθώς επρέασε τις πολιτικές εξελίξεις της μεταπολίτευσης και ειδικότερα την έκταση του εκδημοκρατισμού, τη θεσμική και πολιτειακή συγκρότηση της χώρας. Ο αγωνιζόμενος λαός μας αξίωσε όχι μόνον την κατάλυση της τυραννίας, αλλά, ταυτόχρονα, και τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της χώρας.
 
Πράγματι, το μεταδικτατορικό πολιτικό σύστημα της χώρας κατοχύρωσε με τρόπο ουσιαστικό τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες εμπεδώνοντας τη δημοκρατία και τη δυνατότητα έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών, προωθώντας ταυτόχρον σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης.
 
Τιμούμε, σήμερα, την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Υποκλινόμαστε ευλαβικά στους αγωνιστές, που με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια πάσχισαν για να κάνουν τ οράματα, πραγματικότητα. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες που χάθηκαν γιατί δεν ήθελαν παράνομα τα όνειρα και τα χαμόγελά τους. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτό που τους αφαίρεσε ο χρόνος τους το παρέχει απλόχερα η ιστορία και η αιωνιότητα».
 
Ο Νομάρχης
Αντώνης Στρατάκης
 
«Τριάντα τρία χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου οι Έλληνες εργαζόμενοι καταθέτουν φόρο τιμής και υπόσχεσης ότι η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή, οι αγώνες της νεολαίας και του λαού για δουλειά, εκπαίδευση, κοινωνική αλληλεγγύη και δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι και στη σημερινή εποχή.
 
Τιμώντας τον αγώνα και την επέτειο του Πολυτεχνείου, υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, που δέχονται επιθέσεις αμφισβήτησης και κατάργησης.
 
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες για την προστασία και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου».
 
Εργατικό Κέντρο Λασιθίου
Για τη Διοίκηση
Ο Πρόεδρος, Εμμ. Πεπόνης
Ο Γεν. Γραμματέας, Γ. Φαζός

Print Friendly, PDF & Email

Από manos