Μηνύματα, ευχές, για τη νέα σχολική χρονιά
το γραφικό της Google (Goodle doodle) για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά στην Ελλάδα

Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά (11 Σεπτεμβρίου 2018), βουλευτές, δήμαρχοι, η εκκλησία, εκπρόσωποι φορέων, εύχονται μια καλή και δημιουργική χρονιά:

Μήνυμα του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού για την νέα σχολική χρονιά.

“Ευρισκόμενοι στο ξεκίνημα μιας νέας  σχολικής χρονιάς, που αρχίζει για τους μαθητές του δήμου μας, δεν μπορεί παρά να είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι, δεδομένου ότι η μαθητιώσα νεολαία, αποτελεί το πιο ζωντανό κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά και την ελπιδοφόρα δύναμη για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Σ΄ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον εκ των πραγμάτων οφείλουμε να επενδύουμε καθημερινά στην μέγιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Συνεργαζόμενοι με τους κατά τόπους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, με τους Διευθυντές των Σχολείων και με τους Εκπαιδευτικούς, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ν΄ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν.

Εύχομαι στους εκπαιδευτικούς τους μαθητές καλή σχολική χρονιά, και επιτυχία στο έργο τους. Επίσης αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση φορέων, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών στην σχολική κοινότητα.

Μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη για τη νέα σχολική χρονιά

«Στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τις πιο θερμές ευχές για μια δημιουργική χρονιά.

Στους καλούς οιωνούς για φέτος, ένας μεγάλος αριθμός προσλήψεων –  περίπου 20.000 αναπληρωτές από νωρίς στα σχολεία – , όπως και τα βιβλία που περιμένουν ήδη τους μαθητές.

Πλάι στην καθημερινή προσπάθεια όλων, το βάρος στην εμβάθυνση και εμπέδωση του κοινωνικού ρόλου του σχολείου.

Σήμερα ενδιαφέρει ένα σχολείο που θα οικοδομεί τη στέρεη, τη βαθιά γνώση, ένα σχολείο που καλλιεργεί την κριτική σκέψη. Ένα σχολείο που θα εξάπτει την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών».

Μηνύματα, ευχές, για τη νέα σχολική χρονιά
οι ευχές του Αρκά για τη νέα σχολική χρονιά

Μήνυμα Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλου για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητά μου παιδιά,

Η σημερινή ημέρα, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι η αφετηρία μιας συνεχούς προσπάθειας για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής, που είναι απαραίτητα εφόδια στη ζωή σας.

Η γνώση είναι αναγκαία για τον καταρτισμό σας, για να ακονίσετε το μυαλό σας και να περιηγηθείτε στον υπέροχο κόσμο της ανθρώπινης σκέψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ η αρετή μορφώνει την ψυχή σας, τον μέσα άνθρωπο, και σας κάνει άρτιες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θαλερούς και άξιους αγωνιστές της ζωής.

Η Παιδεία, ως καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, είναι η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες και προστάτες της Παιδείας μας, προτρέπει: «Ποιήσατε δικαιοσύνης όπλον την παίδευσιν». Κι αυτό, γιατί το σχολείο, εκτός από τη διαδικασία της μάθησης, διαπλάθει την ψυχή και τον χαρακτήρα και βοηθά στην ηθική θωράκιση του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο για γέμισμα, αλλά μια φωτιά για άναμμα». Γι’ αυτό στον χώρο αυτό αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες, εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος με την αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, και καλλιεργείται το αίσθημα τόσο της προσωπικής όσο και της συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης.

Σας προτρέπω, λοιπόν, να ξεκινήσετε το νέο σχολικό έτος με ζήλο, ενθουσιασμό και συστηματική μελέτη, στοχεύοντας στην πρόοδο και το συνεχές ανέβασμα, που είναι ο προορισμός του ανθρώπου.

Σε αυτόν τον αγώνα σας για την αληθινή μόρφωση έχετε συμπαραστάτες τους γονείς σας και καθοδηγητές τους καλούς και κατά πάντα άξιους Εκπαιδευτικούς σας, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, υπεύθυνα και φιλότιμα για να σας μεταλαμπαδεύσουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και αξίες και ιδανικά.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλους, διδάσκοντες και διδασκομένους, καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά με τη χάρη και τον φωτισμό του Πανσόφου Θεού.

Ευχές του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την έναρξη τη νέα σχολική χρονιά

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, εύχομαι σε όλους τους μαθητές μια δημιουργική πορεία στο πεδίο της Γνώσης. Στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, εύχομαι δύναμη και αντοχή για να αντεπεξέλθουν στην σπουδαία αποστολή που αναλαμβάνουν.

Η Παιδεία αποκτά ουσιαστικό νόημα όταν, από κοινού με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που προσφέρει, διαμορφώνει: ελεύθερη σκέψη, δημοκρατική συνείδηση και υψηλό ήθος, όταν δημιουργεί πολίτες υπεύθυνους και χρήσιμους στην κοινωνία.

Για την ολοκλήρωση μιας γόνιμης σχολικής πορείας, ο Δήμος Ηρακλείου και οι αρμόδιες υπηρεσίες του θα σταθούν  και πάλι αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες και τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Καλό ξεκίνημα, καλή σχολική χρονιά.

Ευχές Περιφερειάρχη Κρήτης για τη νέα Σχολική Χρονιά

Ευχές για πρόοδο στους μαθητές, δύναμη στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, απευθύνει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με αφορμή την αυριανή έναρξη της Σχολικής Χρονιάς.

«Μια ακόμη σχολική χρονιά, γεμάτη όνειρα, στόχους και ελπίδες, ξεκινά αύριο για χιλιάδες μαθητές της Κρήτης, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, στους νηπιαγωγούς, τους δασκάλους, τους καθηγητές αλλά και τους γονείς ευχόμαστε ένα καλό και δημιουργικό σχολικό έτος», τονίζει ο κ. Αρναουτάκης.

«Από την πλευρά της η Περιφέρεια Κρήτης», συνεχίζει ο Περιφερειάρχης, «καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης, διεκδικώντας και διασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για την εξέλιξη της νέας σχολικής χρονιάς».

Ευχές Σωκράτη Βαρδάκη για τη νέα σχολική χρονιά

«Όλα τα σχολεία της χώρας σήμερα πρώτη μέρα γέμισαν χαρά, ελπίδα και προσδοκίες. Η αρχή της σχολικής χρονιάς αποτελεί πάντα μια σημαντική αφετηρία για εκπαιδευτικούς μαθητές, μαθήτριες και γονείς. και εύχομαι σε όλους να είναι όμορφη και δημιουργική», δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Τα παιδιά μας είναι το μέλλον μας και η γνώση το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορούν να έχουν για στη ζωή τους. Χρέος όλων μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για γνώση χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς μέσα από ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ποιοτικά αναβαθμισμένο. Η φετινή σχολική χρονιά, ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία, ενώ τα κενά για όλο το νησί στην Α/θμια Εκπαίδευση έχουν καλυφθεί πλήρως, όπως και η Ειδική Αγωγή, τόσο στην Α/θμια όσο και στην Β/θμια Εκπαίδευση.

Στόχος μας είναι κάθε χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και αυτό το έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια.

Καλή σχολική και δημιουργική χρονιά.»

Λαϊκή Ενότητα Λασιθίου

Ακόμη μια σχολική χρονιά ξεκινά, με πολλές δυσκολίες και πλήγματα από τις πολιτικές της λιτότητας και εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσπάθειας από την πλευρά της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, αν ποτέ υπήρξε κανονικότητα στον χώρο της εκπαίδευσης!

Μια ματιά όμως στα όσα ευαγγελίζεται το υπουργείο ότι “είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ”, αποδεικνύει ότι ξεκινά άλλη μια χρονιά με χιλιάδες ελαστικά εργαζόμενους αναπληρωτές και αναπληρώτριες και με κενά να συνεχίζουν να υπάρχουν και στην γενική εκπαίδευση και στην ειδική αγωγή, αποδεικνύει ότι ξεκινά άλλη μια χρονιά -παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης- χωρίς μαζικούς μόνιμους διορισμούς, που τόσο ανάγκη έχουν και οι μαθητές/μαθήτριες και οι εργαζόμενοι -εκπαιδευτικοί!

Ξεκινά άλλη μια χρονιά που αποδεικνύει το πόσο μακριά βρισκόμαστε από το “ενιαίο σχολείο θεωρίας και πράξης” και πόσο κοντά βρισκόμαστε στο σχολείο, που απαιτούν ο ΟΟΣΑ, η Ε.Ε. και οι δανειστές  όπου τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μπαίνουν στο ζύγι των κενών και των πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών, ενώ ότι παρουσιάζεται ως καινοτομία δεν είναι παρά μια επιστροφή στο σύστημα των δεσμών, όπου σημασία δεν έχει τι διδάσκεται αλλά τι εξετάζεται, και η Γ Λυκείου αντί να ανακτά το μορφωτικό και παιδευτικό της χαρακτήρα, μετατρέπεται ευθέως σε ένα προπαρασκευαστικό έτος για την είσοδο στο Πανεπιστήμιο.

Ξεκινά άλλη μια χρονιά που βρίσκεται πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, με την πλήρη νομιμοποίηση του κουπονιού στους παιδικούς σταθμούς και χιλιάδες παιδιά εκτός του δημόσιου πλαισίου παροχών, μετά και το λειψό βήμα για την καθιέρωση της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Ξεκινά άλλη μια χρονιά που λόγω της υποχρηματοδότησης και των περικοπών, οι γονείς θα κληθούν και πάλι να καλύψουν τα ελλείμματα στις δομές, στις παροχές και στα υλικά, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάτι που φυσικά βαραίνει διαφορετικά τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους και εντείνει τις ταξικές διαφορές στην εκπαίδευση.

Ο κατάλογος των προβλημάτων και των αναγκών είναι μακρύς και αφορά όλους τους εμπλεκόμενους με την εκπαίδευση (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς).

Όμως, όπως και κάθε άλλη χρονιά δεν μπορούμε να μην συγκινηθούμε από την προσμονή και τον ενθουσιασμό των μικρών παιδιών, που επιστρέφουν στην αυλή του σχολείου, δεν μπορούμε να μην συναισθανθούμε τις προσδοκίες και τα όνειρα των μεγαλύτερων μαθητών/μαθητριών και των γονιών τους για το μέλλον, δεν μπορούμε να μην αφουγκραστούμε την αγωνία των εκπαιδευτικών να προσφέρουν σε όσους έχουν απέναντι τους τον καλύτερο τους εαυτό!

Σε όλους αυτούς που, παρά τις πολλές δυσκολίες, βρέθηκαν στην έναρξη του σχολικού έτους στις αυλές των σχολείων, ευχόμαστε καλή χρονιά και κάθε επιτυχία στον αγώνα της γνώσης και της μόρφωσης και ως Λαϊκή Ενότητα υποσχόμαστε να παλέψουμε από κάθε μετερίζι, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα λειτουργεί με μόνιμα διορισμένους εκπαιδευτικούς και όχι χιλιάδες -επί χρόνια- αναπληρωτές, θα απαντά στις μορφωτικές και παιδαγωγικές ανάγκες των παιδιών και των γονιών τους και θα είναι αληθινά δημόσιο και δωρεάν.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos