Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εγκύκλιος Χριστουγέννων
ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος

Μητροπολίτης της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου παντί τω πληρώματι της Εκκλησίας χάριν, ειρήνην και έλεος παρά του εν Βηθλεέμ τεχθέντος Σωτήρος Χριστού

Για μία ακόμα φορά το αμέτρητον έλεος και η φιλανθρωπία του Θεού μας φέρνουν μπροστά στο μεγάλο Μυστήριο της Πίστεώς μας, τη Γέννηση του Θεανθρώπου Κυρίου. Ο Χριστός γίνεται άνθρω-πος και ο άνθρωπος γίνεται Θεός. «Η απαράλλακτος εικών του Πατρός μορφήν δούλου λαμβάνει, εξ απειρογάμου Μητρός προελθών».

Η Ενανθρώπηση του Θεού Λόγου είναι κορυφαία έκφραση της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, της εφαρμογής του Θείου σχεδί-ου για τη σωτηρία του αν¬θρω¬πίνου γένους. Ο Σωτήρ «συγκαταβαίνων τω γένει των ανθρώπων κατεδέξατο σπαργάνων περιβολήν». Ο αιώ-νιος και άπειρος Θεός συγκαταβαίνει και γίνεται αν¬θρωπος τε-λειος, για να χαρίσει την αιώνια ζωή σε όλους όσους πιστεύουν σ’ Αυτόν. Κατήλθε ο Θεός στη γη, για να ανέλθει το πλάσμα Του στον ουρανό. Ταπεινώνεται ο Θεός για να υψωθεί ο άνθρωπος. Κενώνεται ο Υιός και Λόγος, για να φανερώσει την αγάπη του.

Η άπειρος αγάπη του Χριστού για τη σωτηρία του κόσμου θα πρέπει να μας εμπνεύσει όλους για να ατενίσουμε με πιο ιλαρή ματιά τον πλησίον, τον οποίον η Γεν¬νηση του Χριστού τον καθιστά κατά χάριν Θεόν. Αυτό δεν σημαίνει μία φιλανθρωπία αδιάκριτη και σκανδαλώδη πολλές φορές, αλλά πρόσληψη της ασκητικής αγά-πης. Πρόσληψη δηλαδή από τους χριστιανούς της απλότητος, της λιτότητος και της ταπεινώσεως που καταγγέλλει το σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου «διαλάμπει ο της θεότητος πλούτος».

Ο Χριστός δεν ήλθε στον κόσμο για να μας χαρίσει εγκόσμια αγαθά, αλλά να μας χαρίσει την αγάπη και την ειρήνη Του. «Μεγά-λη η αρχή Αυτού και της ειρήνης Αυτού ουκ έστιν όριον». Δυστυ-χως η ειρήνη του Νοητού Ηλίου της Δικαιοσύνης παραμένει όνειρο μακρινό και άπιαστο. Επειδή, βεβαίως, ειρήνη πραγματική δεν σημαίνει απλώς απουσία πολεμικών συρράξεων και αιματηρών διενέ-ξεων, αλλά σεβασμός του ανθρωπίνου προσώπου, που είναι εικόνα του αοράτου Θεού.

Η Εκκλησία, ένεκα τούτου, έχει πρώτιστο χρέος να απευθυν-θεί στον σύγχρονο άνθρωπο, να του πεί ποιος είναι ο πραγματικός Χριστός και γιατί γεννήθηκε, γιατί μόνο όταν η Πίστη συμβαδίζει με την Ορθοπραξία μπορούν να μας οδηγήσουν στην αλήθεια και στην θεανθρώπινη πραγματικότητα των Χριστουγέννων.
Αγαπητοί αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,
Η Γέννηση του Χριστού αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο υπαρκτι-κο ιστορικό γεγονός, που χαρίζει τη σωτηρία στους ανθρώπους και όχι ένα παραμύθι που προσφέρει άφθονη άνεση και ευτυχία ολίγων ημερών. Για να τη βιώσουμε όμως ως κοσμοσωτήριο γεγονός προσω-πικά άλλα και ως Χριστιανοί της τρίτης χιλιετίας, που συναθροι-ζόμαστε κι εμείς σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς δεν αναπαύει κανέναν, οφείλουμε να περάσουμε από τη συνεχή κριτική στην αυστηρή αυτοκριτική, που θα αγγίζει τον πυρήνα της υπάρξεώς μας. Η οποιαδήποτε κριτική δεν μπορεί να αρχίσει έξω από εμάς. Η αφετηρία βρίσκεται στο χώρο της καρδιά μας και μόνο εν προσευχή και μετανοία μπορούμε να ανακαλύψουμε την πηγή της αληθινής ζωής και σωτηρίας, που είναι ο Χριστός.
Τη λύτρωση που έφερε ο Χριστός με τη Γέννησή Του στον κο-σμο θα πρέπει να τη βιώσουμε πρώτα ως προσωπικό γεγονός και κατόπιν να την διαμηνύσουμε στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο αν ανα-γεννηθούμε εσωτερικά θα απο¬λαύσου¬με την υιοθεσία, θα γίνουμε από δούλοι τέκνα Θεού «και κατ’ επαγγελίαν κληρονόμοι» (Γαλ.3.29) της Βασιλείας Του.
Αγαπητοί αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,
Είναι η πρώτη φορά που εορτάζομε τα Χριστούγεννα μαζί. Ως Επίσκοπός σας εύχομαι και προσεύχομαι να προσλάβουμε όλοι το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων. Να γεννηθεί ο Χριστός στις καρδιές μας και να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας και όχι μία κοσμική εορτή, από την οποία θα απουσιάζει ο Χριστός.
Ευχόμαστε αληθινά, ειρηνικά, ευφρόσυνα και ευλογημένα Χρι-στούγεννα.
Χριστούγεννα του δισχιλιοστού και δεκάτου έκτου σωτηρίου έτους.
Διάπυρος προς Χριστόν τεχθέντα ευχέτης πάντων υμών.
Ο Μητροπολίτης
†Ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos