Νεκτάριος

Ο Πέτρας και Χερρονήσου

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ελέω Θεού Μητροπολίτης
της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου
παντί τω πληρώματι της Εκκλησίας
χάριν, ειρήνην και έλεος παρά του εν Βηθλεέμ τεχθέντος
Σωτήρος Χριστού

Αγαπητοί μου,

Σύμπας ο χριστιανικός κόσμος εορτάζει το γεγονός της κατά Σάρκα Γεννήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, την ανατολή του νοητού Ηλίου της δικαιοσύνης, που αποτελεί την αιτία της αναπλάσεως και αναδημιουργίας του ανθρώπου και του κόσμου.

Όλα τα γεγονότα της σωτηρίας, ολόκληρο το Ευαγγέλιο συνοψίζονται στη χαρμόσυνη αγγελία ότι «ετέχθη υμίν σήμερον Σωτηρ, ος εστι Χριστός Κύριος» (Λουκ. 2,11).

Αυτή η φανέρωση του Μονογενούς Υιού του Θεού στην οικουμένη και στη ζωή μας, είναι όντως το μεγαλύτερο θαύμα, το παράδοξον μυστήριον, «το πάντων των καινών καινότατον» (Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός).

Η ενανθρώπηση του Θεού Λόγου αποτελεί την κορυφαία ενέργεια του Θεού για τη σωτηρία του κόσμου. Ήλθε στη γη, «έκλινεν ουρανούς και κατέβη» (Βασιλ.2, 22,10) για να σώσει «τον λαόν αυτού από των αμαρτιών αυτών» (Ματθ. 1,21). «Αυτός ενηνθρώπησεν ίνα ημείς θεοποιηθώμεν», όπως διδάσκει ο Μέγας Αθανάσιος.

Τα Χριστούγεννα βιώνονται με την απέκδυση του παλαιού και με την ένδυση του νέου εν Χριστώ ανθρώπου, με τη θεοκοινωνία, που ο σαρκωθείς Χριστός έφερε, δια της Εκκλησίας, στον κόσμο. Χριστούγεννα, λοιπόν, σημαίνει ο Χριστός στη ζωή μας, ο Χριστός στον κόσμο. Χριστός παντού.

Που είναι όμως ο Χριστός σήμερα; Ποιός ποθεί το Χριστό; Ποιός έχει την αγωνία να ενωθεί μαζί Του; Ο Χριστός αγνοείται. Ο Χριστός περιφρονείται. Ο Χριστός βλασφημείται, πολλές φορές από εμάς τους ιδίους, που πρέπει να αποτελούμε τους διαγγελείς του μηνύματός Του.

Η κοινωνία μας βιώνει μία καθολική άρνηση της παρουσίας και του μηνύματος του Χριστού. Δεν έχει τόπο για κατάλυμά Του στα σπίτια μας. Όλοι μας γιορτάζουμε εθιμικά Χριστούγεννα και προσπερνούμε αδιάφοροι τη μεγάλη και σωτηριώδη, γενέθλιο Ημέρα της αναπλάσεώς μας.

Αυτές τις ημέρες γίναμε στον τόπο μας μάρτυρες πολλών γεγονότων και εκδηλώσεων. Προβληματιστήκαμε, πονέσαμε από τα τυπώματα και τα παθήματα των καιρών. Από τις καταλυτικές κραυγές του πλήθους. Από τις εναγώνιες φωνές των αποψυχόντων νέων. Ο τόπος μας περνά βαθύτατη κρίση. Όχι μόνο οικονομική, αλλά προ πάντων ηθική και πνευματική. Η κοσμική πραγματικότητα είναι θαμπή, όπως τότε στη βηθλεεμική νύκτα που γεννήθηκε ο Χριστός.

Παρήγορη και ελπιδοφόρα φωνή η αγωνία των νέων, το ξέσπασμά τους, για ο,τι υποκριτικό και ψεύτικο τους προσφέρουμε. Παρήγορη και ελπιδοφόρα η αγωνία των γονέων, όλων των ανθρώπων που δίδουν το παρόν του Θεού και διακρατούν το ήθος και το φρόνημα της Εκκλησίας. Είναι κοινή πλέον διαπίστωση ότι πορεία δίχως Θεό οδηγεί σε οδούς απωλείας.

Τα Χριστούγεννα μας καλούν να βιώσουμε το γεγονός της Σαρκώσεως του Θεού Λόγου, να κοινωνήσουμε του πλούτου της αγάπης Του, να πιστεύσουμε στο Χριστό, ως μοναδικό Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Χωρίς το Χριστό η ζωή μας είναι κόλαση και αναδίδει οσμή θανάτου.

Με το Χριστό, δια της Εκκλησίας Του, μπορεί να αλλάξουν τα πάντα, γύρω και μέσα μας. Ο Χριστός καταργεί τα νέα είδωλα που προσκυνούμε. Ο Χριστός ανακαινίζει τη ζωή μας και θεμελιώνει ένα καινούργιο κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης και αγάπης.

Σας παρακαλώ, πατρικά, εορτάσετε Χριστούγεννα με το Χριστό. Φρονείτε τα του Χριστού. Ειρηνεύετε κατά Χριστόν. Αγαπάτε εν Χριστώ. Ελπίζετε εις Χριστόν. Ο Χριστός γεννάται για να αναγεννηθεί ο κόσμος. Ο Χριστός αποτελεί την εγγύηση της σωτηρίας του κόσμου.

Με αυτές τις πατρικές σκέψεις εκφράζω προς όλους σας την αγάπη μου, την ευγνωμοσύνη μου για την αφοσίωσή σας στην Εκκλησία. Προσεύχομαι για σας, για τα παιδιά σας, τις οικογένειές σας, για τον τόπο μας. Να είσθε ευλογημένοι πάντοτε από τον νηπιάσαντα Κύριό μας.

Χρι­στού­γεν­να 2008

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos