Μητρώο Εθελοντών Δήμου Αγίου Νικολάου

Η λέξη «αλληλεγγύη» είναι σύνθετη. Από την γενική της αλληλοπαθητικής αντωνυμίας «αλλήλων» και το ουσιαστικό «εγγύη», δηλαδή εγγύηση. Η εγγύηση συνδέεται με τη λέξη *γύη που σημαίνει χέρι, παλάμη, κι έτσι αλληλεγγύη είναι κυριολεκτικά το να προσφέρεις χέρι βοηθείας σε όποιον το έχει ανάγκη.  

Είναι η γνησιότερη μορφή του υπαρκτού Ανθρωπισμού, καθώς αποτελεί την απόδειξη της υλικής, ψυχικής και πνευματικής ενότητας, συνεργασίας και συμπαράστασης μεταξύ των ανθρώπων, πέρα από φυλετικές, θρησκευτικές, οικονομικές, πολιτικές ή άλλες διαφορές.

Αφορά τις σχέσεις σε μια κοινωνία, το βαθμό και το είδος της ενσωμάτωσης που προβάλλεται από μια κοινωνία και τους δεσμούς που οι άνθρωποι της κοινωνίας συνδέονται μεταξύ τους. Στις μικρές κοινωνίες όπως η δικιά μας, βασίζεται κυρίως στις οικογένειες, στις φιλίες και στις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε. 

Η λέξη «εθελοντισμός» ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ και αναφέρεται στην με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτελή χαρακτήρα προσφορά έργου ή υπηρεσίας που αναλαμβάνει ένα άτομο ή μια ομάδα με ελεύθερη βούληση, χωρίς να προσδοκά υλικό ή άλλο αντάλλαγμα με σκοπό την βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Ο «εθελοντισμός» όμως δεν είναι απλώς ένας όρος, αλλά μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής, καθώς επιδρά εποικοδομητικά στην κοινωνία, αφορά κάθε μέλος της ανεξαρτήτως διακριτικών & διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Η κοινωνία του Δήμου Αγίου Νικολάου, διακρινόταν πάντα και ακόμα διακρίνεται για το επίπεδο αλληλεγγύης, για την κοινωνική συνοχή της. Για τις εθελοντικές της ομάδες αλλά και για τα μεμονωμένα άτομα που χρόνια τώρα στηρίζουν δράσεις (αθλητικές και πολιτιστικές) και έργα στον Δήμο μας (Ερυθρός Σταυρός, Σαμαρείτες, Ομάδες Διάσωσης, Προσκοπισμός, Πολιτιστικοί & Αθλητικοί Σύλλογοι, Εθελοντική Αιμοδοσία). 

Σε αυτό το πρόσφορο έδαφος, και με «μαγιά» τους ανθρώπους που χρόνια τώρα αποδεικνύουν έμπρακτα την βούλησή τους για μια καλύτερη κοινωνία, ξεκινάμε το «ζύμωμα» για την δημιουργία ενός οργανωμένου θεσμού, του Μητρώου Εθελοντών του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο οποίο, θα μπορούν να ενταχθούν εταιρείες ή εργασιακές ομάδες ή μεμονωμένα άτομα που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και να προσφέρουν ανιδιοτελώς τις γνώσεις, τον χρόνο, την αγάπη, το ταλέντο και την εμπειρία τους, δημιουργώντας δεσμούς εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, επενδύοντας στο κοινωνικό κεφάλαιο. 

Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες όλων των ενδιαφερόντων και ηλικιών μπορούν να συμβάλλουν στην θετική εξέλιξη και αλλαγή της κοινωνίας, με το μητρώο αυτό, να δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης της ενεργούς και υπεύθυνης κοινωνικής συμμετοχής και των κοινωνικών δικτύων του κάθε ατόμου που μετέχει, καθιστώντας το, τον μείζονα άξονα ενδυνάμωσης της Τοπικής Ανάπτυξης και της Κοινωνίας Των Πολιτών. 

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε σε όλους εσάς που τόσα χρόνια έχετε αποδείξει έμπρακτα την ανιδιοτελή σας αγάπη για τον τόπο, κι έχετε βάλει πλάτη σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήμου μας, γιατί ΕΣΕΙΣ αποτελείτε την έμπνευση και τις βάσεις μας και χρειαζόμαστε την εμπειρία και τα συναισθήματά σας!

Παρακάτω θα βρείτε δυο συνδέσμους μέσω των οποίων θα μπορέσετε είτε ως άτομα ή ως εταιρείες να δηλώσετε συμμετοχή!

Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε πρόβλημα με την διαδικασία, παρακαλούμε αποστείλτε μας email εδώ: ethelontesagn@gmail.com 

Φόρμα 1

Φόρμα 2

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos