Προεδρείο

Από τη συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13/10/2008 στα γραφεία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης, η παγκρήτια σύσκεψη των φορέων του πρωτογενή τομέα του νησιού.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν από:

Την ΟΑΣΝΗ: ο Πρόεδρος κ. Σπυριδάκης Ζαχαρίας
Την ΟΑΣΝ Λασιθίου: ο Πρόεδρος κ. Κορνάρος Στάθης, ο Γραμματέας κ. Παπαδάκης Εμμανουήλ.

Την ΟΑΣ Ν. Χανίων: ο Πρόεδρος κ. Χαλακατεβάκης Ηλίας
Το Σύλλογο Επαγ. Κτηνοτρόφων Ηρακλείου: ο Πρόεδρος κ. Καράτζης Κ. και ο Γραμματέας κ. Βασιλάκης Γιάννης.
Τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ανωγείων: ο Πρόεδρος κ. Χαιρέτης Στέφ., ο Ταμίας κ. Σκουλάς Γιάγκος.
Τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ρεθύμνου: ο Πρόεδρος κ. Μοσχάκης Γιώργης, ο Γραμματέας κ. Παναγιωτάκης Ζαχ. και ο Ταμίας κ. Ζακάκης Εμμαν.
Τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Λασιθίου: ο Πρόεδρος κ. Μπρόκος Γιάννης
Από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κ οι κ.κ.:Καμπιτάκης Κων. Πρόεδρος Δ.Ε. Ντουντουνάκης Ελευθ. Αντιπρόεδρος Δ.Ε. Παπαδακάκης Νικ. Γραμματέας Δ.Ε. Μανωλιούδης Στυλ. Μέλος Δ.Ε. Στεφανάκης Αλέκος Μέλος Δ.Ε. Χρονάκης Γεώργ. Μέλος Δ.Ε.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και με ισχυρό πνεύμα συγκρητισμού καταγράφηκε για μια ακόμα φορά η κρισιμότητα της κατάστασης στον αγροτικό τομέα της οικονομίας του νησιού. Διαπιστώθηκε ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική στο τομέα από την κυβέρνηση δεν απαντά στα προβλήματα, δεν διασκεδάζει τις αγωνίες, δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναβάθμιση του και την αναγέννηση της ενδοχώρας και της υπαίθρου. Πολιτικές αγκυλώσεις, γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και ξεπερασμένες νοοτροπίες συντηρούν τη στασιμότητα και αναπαράγουν την οπισθοδρόμηση και τη μιζέρια.
Η Κρήτη όμως διαθέτει τις προϋποθέσεις και έχει τις δυνατότητες για μια άλλη πραγματικά αναπτυξιακή και αειφορική πορεία. Μια πορεία που θα χαραχτεί από τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται να τύχει της πολιτικής, ηθικής και οικονομικής στήριξης της Ελληνικής πολιτείας και να εφαρμοστεί πάλι από τις δικές της δυνάμεις και τους ανθρώπους της.

Στα πλαίσια της παραπάνω γενικής πολιτικής συμφωνίας όλων προτείνετε σήμερα:

Α. Στο τομέα της ΚΑΠ
1) Η τροποποίηση του καθεστώτος της ενιαίας ενίσχυσης έτσι ώστε το σύνολό της που αναλογεί στη Κρήτη να διανέμεται με όρους ισότητας μόνο στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και το πραγματικό ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης (περιφερειακό μοντέλο). Δικαιούχοι αυτής της ενίσχυσης να είναι μόνο όσοι παράγουν προϊόντα και όχι εκείνοι που κερδοσκοπούν. Οι εκπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων στα πλαίσια της κατοχύρωσης του γεωργικού επαγγέλματος που προωθούν πρότειναν περαιτέρω να αποτελεί η ενιαία ενίσχυση δικαίωμα μόνο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
2) Την εφαρμογή προγράμματος εκτατικοποίησης της κτηνοτροφίας στη Κρήτη και την εξέταση της δυνατότητας αποδέσμευσης της εξισωτικής αποζημίωσης από το ύψος του ζωικού κεφαλαίου.

Β. Στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» καταγράφεται ένα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης και επιβάλλεται η πραγματοποίηση άμεσα ενημερωτικής ημερίδας ή ημερίδων με περιεχόμενο τη παρουσίαση του όλου προγράμματος, τη στόχευσή του, τις προσδοκώμενες επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία της Κρήτης και την καταγραφή απόψεων, προτάσεων ή παρατηρήσεων επ’ αυτών από τους φορείς της Κρήτης. Η πρώτη προσέγγιση από μέρους όλων μας, του προγράμματος, δείχνει πως πρόκειται για ένα σχέδιο χωρίς καινοτομίες, χωρίς δράσεις προστιθέμενης αξίας, δεσμευμένο σημαντικά από υποχρεώσεις της προηγούμενης περιόδου, με ελάχιστους πόρους και χωρίς αναπτυξιακή λογική για τα σχέδια βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Σε πρώτη φάση, ζητούμε την αύξηση των πόρων για τα σχέδια βελτίωσης μέχρι του ύψους του 20% του όλου προγράμματος όπου οι πόροι για τα λεγόμενα «σχέδια express» δεν θα ξεπερνούν τα 100 εκ. ΕΥΡΩ. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο επέμεινε στην ανάγκη σύνταξης όλων των Σχ. Βελτίωσης από γεωτεχνικούς και η πλευρά των αγροτών εξήγησε τους λόγους που ζητήθηκε από μέρος τους η εξαίρεση των λεγόμενων μικρών σχεδίων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πρόθεση απαξίωσης του κλάδου των γεωτεχνικών.

Γ. Στο μεγάλο ζήτημα της ταυτοποίησης και επωνυμίας των κρητικών προϊόντων διαπιστώθηκε η στήριξη στη πρωτοβουλία του Creta Cert, τονίστηκε η αναγκαιότητα που περιγράφει το σύνθημα ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, ΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ, ΕΝΑ ΣΗΜΑ και διατυπώθηκε η πρόθεση όλων για τη συστράτευση γύρω απ’ αυτό. Καλείτε η Ελληνική πολιτεία να αγκαλιάσει και στηρίξει πολιτικά, κοινωνικά και προπάντων οικονομικά την συγκεκριμένη προσπάθεια. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λασιθίου πρότειναν τη συμμετοχή στα όργανα του φορέα και της συνδικαλιστικής ηγεσίας των αγροτών.

Δ. Καλούνται οι Ν.Α. της Κρήτης να υποστηρίξουν τις προτάσεις αυτές. Η ανάληψη από μέρους τους σχετικών πρωτοβουλιών προς τη κατεύθυνση αυτή είναι ιδιαίτερα αναγκαία και προφανώς ευπρόσδεκτη. Ιδιαίτερα σ’ αυτή τη χρονική στιγμή ο συντονισμός των Νομαρχιακών Υπηρεσιών και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη ταχύτατη επίλυση του ζητήματος των αδειοδοτήσεων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τη νομιμοποίηση των κτισμάτων αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα. Στη ίδια λογική θεωρούμε απαραίτητη την αποφυγή ενεργειών που βάλουν τροχοπέδη στη κοινή δράση και κοινή προσπάθεια, όπως για παράδειγμα τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του πρωτογενή τομέα των Χανίων στην Αγιά. Η επιλογή αυτή της Ν.Α. Χανίων δεν μας βρίσκει σύμφωνους, δεν την αποδεχόμαστε, δεν υπηρετεί ούτε τους αγρότες, ούτε τους γεωτεχνικούς.

Ε. Συμφωνούμε στην από κοινού διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου με επίκεντρο την Κρητική διατροφή για το 2009.

ΣΤ. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναπτύχθηκε ακόμη προβληματισμός γύρω από τα θέματα των συλλογικών μορφών δράσης, της αναβάθμισης των υπηρεσιών, της πολιτικής γης, της ενιαίας διαχείρισης των υδατικών πόρων, της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο, της εκπαίδευσης και κατάρτισης κλπ. Τονίστηκε επίσης ιδιαίτερα η ανάγκη επαναφοράς ενός συστήματος προστασίας του αγροτικού εισοδήματος (τιμές ασφάλειας κλπ.).
Συμφωνήθηκε τα θέματα αυτά να αποτελέσουν το αντικείμενο επόμενης σύσκεψης.

Για τη Δ.Ε του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κρήτης Ο Πρόεδρος

Κώστας Καμπιτάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από manos