Μια φορά θυμάμαι, νέο κύμα, μπουάτ ...
από τη σκηνή του REX, Τζώρτζης, Βασιλειάδης, Μασσάρου,Γκολέμη, Χουλιάρας, Πορφυράκη, Κανακάκης

Το τραγούδι το κάνουν τρεις, αποφαίνεται ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος. Στην περίπτωση μας: ένας φοιτητής που πλήττει θανάσιμα στο αμφιθέατρο της Νομικής και για αυτό γράφει στίχους· ένας παρ’ ολίγον δικηγόρος και νυν πιανίστας, που κινείται μεταξύ Αθηνών και Παρισίων, και μια νεαρά καλλίφωνος, η οποία  βραβεύθηκε στην ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης νέων ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη.

Ένας εκκολαπτόμενος στιχουργός λοιπόν, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ένας μελωδιστής συνθέτης, ο Γιάννης Σπανός και μια πολλά υποσχόμενη τραγουδίστρια, η Καίτη Χωματά στο μακρινό εκείνο 1964· όσο για τι τραγούδι … MΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

… κάπως έτσι ξεκίνησε η βραδιά αφιερωμένη στον νέο κύμα που έγινε για να ενισχυθεί η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου. Ο Νίκος Τζώρτης για χρόνια παραγωγός της εκπομπής του σταθμού μας “Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι”, διάλεξε 30 αντιπροσωπευτικά κομμάτια της εποχής τα οποία ερμήνευσαν, η Ξανθούλα Προφυράκη, ο Παναγιώτης Χουλιάρας, η Άννα Μασσάρου, με τον Μανώλη Κανακάκη στο πιάνο και τη Μαρία Γκολέμη στο Φλάουτο.

Ο χώρος του REX, θύμισε για δυο ώρες μπουάτ της δεκαετίας του 60, εκτός βέβαια την ηχητική εγκατάσταση και τα φώτα, μιας και τότε υπήρχε πιάνο ή κιθάρα και κανένα μικρόφωνο.

Ο Νίκος Τζώρτζης, ασχολήθηκε από τις ρίζες του είδους μέχρι την εξέλιξη του σε σχέση με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής. Πως λειτούργησαν μουσικοί και συνθέτες ως και η επιτροπή λογοκρισίας και πως ένας μεγάλος αριθμός από τους καλλιτέχνες αυτούς είναι ακόμα ενεργοί, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στην Ελληνική μουσική.

Τέλος ο πρόεδρος της Λέσχης Κινηματογράφου Σάββας Βασιλειάδης ευχαρίστησε τους συντελεστές της προσπάθειας για τη βοήθεια στη λέσχη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos