Μικρός Οδοιπορικό Μεγάλων ΩρώνΠολύ καλά αποτελέσματα είχε η πρώτη ουσιαστικά καλλιτεχνική εκδήλωση σε εκκλησία της περιοχής, το βράδυ της Παρασκευής (22/4) στον ¶γιο Νικόλαο. Η τετράφωνη μικτή χορωδία της Αγίας Τριάας, απέδωσε μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, το “μικρό οδοιπορικό μεγάλων ωρών” του Νίκου Τυπάλδου, σε μουσική του πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Παχυγιαννάκη, μουσική επιμέλεια ενορχήστρωση του Μανόλη Σπυριδάκη και διεύθυνση το Γιώργου Συντυχάκη.
Η χορωδία της Αγίας Τριάδας τα κατάφερε αρκετά καλά, αποδίδοντας ένα δύσκολο έργο, μπροστά σε μεγάλο κοινό, που είχε κατακλύσει το ναό.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος και πολλοί Ιερείς, ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Γιάννης Λουκαράκης και πολλοί άλλοι.
Το έργο ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε CD από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας και κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιαστεί και σε άλλες περιοχές του νομού Λασιθίου.
 
Ο ποιητής Νίκος Τυπάλδος, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε το 1913 στην Χαλκίδα, σπούδασε Νομικά και έζησε όλα τα χρόνια του στην Αθήνα, ως την ημέρα της κοιμήσεώς του 9 οεμβρίου 2003. Υπήρξε βασικό ιδρυτικό μέλος και για αρκετά χρόνια Πρόεδρος της «Χριστιανικής Λογοτεχνικής Συντροφιάς». Κυκλοφόρησε περί τα 25 βιβλία με ποίηση, δοκίμια και μελέτες. Από τα πλέον αξιόλογα έργα του είναι η «Ανθολογία Χριστιανικού ποιητικού Λόγου» (1972), η μελέτη του «Τ Ελληνορθόδοξα Γράμματα» (1993), οι ποιητικές του Συλλογές «Μικρή Οδύσσεια», «Ένδυμα για τη Γυμνή Στιγμή» (1969), «Μυστική Θύρα», «Το Δωδεκάορτον» (1983), από τα παιδικά «Στης χαράς το περιβόλι», «Το δικαστήριο των πουλιών» κ.π.ά.

Τετράφωνη Χορωδία Αγίας ΤριάδαςΟ Ν. Τυπάλδος αγάπησε την Κήτη και  ιδιαίτερα τον ¶γιο Νικόλαο, στον οποίο έζησε από το Καλοκαίρι του 1971 ως το Φθινόπωρο του 1985. Συνδέθηκε με τους απλούς ανθρώπους της πόλης και κυρίως τους ψαράδες. Επισκέφθηκε ως ταπεινός προσκυνητής τα μοναστήρια και τα ερημητήρια του νησιού και έγραψε τα καλύτερα ποιματά του στο βραβευμένο (1983) ποιητικό του έργο «ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ  ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ».
Η ποίηση του Ν. Τυπάλδου είναι ανθρώπινη, δυναμική, ανυψωτική. Διακατέχεται από πλούσιο και πηγαίο λυρισμό, χωρίς να στερείται και του δραματικού στοιχείου του πόνου, που, όμως, πεθαρχεί στην ανυψωτική δύναμή του, με τη μεταμορφωτική δύναμη της χαρμολύπης του Σταυρού και το φως της Αναστάσεως.
Ηχητικό Απόσπασμα

Print Friendly, PDF & Email
Η Τετράφωνη Χορωδία της Ενορίας Αγίας Τριάδος, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Συντυχάκη, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, θα παρουσιάσει το Ορατόριο του ποιητή Νίκου Τυπάλδου:

Μικρό Οδοιπορικό Μεγάλων Ωρών

την Παρασκευή 22 Απριλίου 2005, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος ώρα 9η βραδινή. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τον σταθμό μας, ζωντανά, μέσα από τον Ιερό Ναό.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos